Με δύο παραστάσεις και sold out συνεχίζεται σήμερα το 29ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Με το έργο “Flutter” της Βάσως Γιαννακοπούλου στο οποίο χορογραφεί τον Νώντα Δαμόπουλο σε ένα υπερρεαλιστικό σόλο διαπραγμάτευσης της ύπαρξης και του απύθμενου βάθους της συνεχίζεται σήμερα το 29ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, με τίτλο (Επι)Στροφή στο Σώμα.

Η παράσταση θα ανέβει στις 7 μ.μ. στο Black Box του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας. Όπως τονίζεται στην περιγραφή: «Ένας άνθρωπος μόνος, στον προσωπικό του χώρο. Όλος του ο κόσμος μια καρέκλα, στέρεη, βαριά, άβολη. Η αδυσώπητη τριβή με τον χρόνο, με το τίποτα, τον στριμώχνει σε ένα ακούσιο παιχνίδι-σύγκρουση με τον εαυτό του. Δεν τον «χωράει» η μοναξιά, η αγωνία της ύπαρξης. Στην απουσία έτερης ματιάς ανοίγει ένας καινούργιος χώρος, που φιλοξενεί τις πιο κρυφές και αλλόκοτες επιθυμίες του. Με ό,τι μέσα έχει, γλιστράει σε έναν χορό προσαρμογής, ένα παιχνίδι μεταμορφώσεων: η γελοιότητα του εαυτού είναι λυτρωτική. Ένα αδιόρατο πέρασμα από στιγμές ρεαλισμού στο ρευστό προσωπικό σύμπαν, σε μια άχρονη διάσταση όπου όλα επιτρέπονται.

Μια απόπειρα διαφυγής που ίσως μετατραπεί σε εφιαλτικό όνειρο, την οποία ο πρωταγωνιστής μας δεν συνειδητοποιεί. Σαν ένα πουλί που ψάχνει να βρει το βήμα του. Ένα υπερρεαλιστικό solo διαπραγμάτευσης της ύπαρξης και του απύθμενου βάθους της. Μια κλειδαρότρυπα που μεγεθύνεται μπροστά στο μάτι του θεατή και δημιουργεί έναν ενδιάμεσο χώρο όπου το προσωπικό γίνεται δημόσιο, φέρνοντας στο προσκήνιο τον άνθρωπο που στέκεται απέναντι στον κόσμο μα πιο πολύ απέναντι στον εαυτό του. Μια ωδή στο δικαίωμα στην αβεβαιότητα». Σύλληψη – Χορογραφία: Βάσω Γιαννακοπούλου, Ερμηνεία: Νώντας Δαμόπουλος, Δραματουργία: Σίμος Πατιερίδης, Μουσική – Live Electronics: Χρύσανθος Χριστοδούλου.

SITA OSTHEIMER – TWO 

“Two” της Sita Ostheimer στην Κεντρική Πλατεία

Στις 9 μ.μ., το πρόγραμμα του Φεστιβάλ συνεχίζεται με το έργο “Two” της Sita Ostheimer, στην Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας. Η παράσταση διερευνά τους τρόπους με τους οποίους οι σύνθετες διαπροσωπικές σχέσεις σχηματίζονται και διαμορφώνονται μέσα στην πολυπλοκότητα και το ατελείωτο χάος της σύγχρονης ζωής. «Πώς χτίζουμε και πώς θωρακίζουμε σχέσεις ζωής σε ένα περιβάλλον που το χαρακτηρίζουν η αδιαφάνεια, η πολυμορφία και ο φρενήρης ρυθμός της καθημερινής επικοινωνίας; Ποια υπαρξιακά διλήμματα, ποια ένστικτα και ποιοι φόβοι διαμορφώνουν το περίγραμμα των σχέσεών μας; Μέσω του χορού και της σωματικότητας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις αισθήσεις μας για να συνδεθούμε με τον εαυτό μας και το περιβάλλον μας» υπογραμμίζεται. Βασιζόμενοι σε αυτήν την ενσωματωμένη σοφία, οι χορευτές αξιοποιούν την κίνηση ως εργαλείο που ξεπερνά τα όρια της γλώσσας, χρησιμοποιώντας την για να επικοινωνούν, να αμφισβητούν και να προκαλούν ο ένας τον άλλον, ενθαρρύνοντας τη μεταμόρφωση και τη διαρκή δημιουργία. Σε αυτό το διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο, μπερδεύονται, πλησιάζουν και απομακρύνονται, συγκρούονται, αλλά παραμένουν δεμένοι μεταξύ τους. Η παράσταση Two εκτυλίσσεται σε δύο μέρη. Ερμηνεία: Πρώτο μέρος: Sita Ostheimer, Attila Rónai, Elena Martello / Δεύτερο μέρος: Sita Ostheimer, Attila Rónai. Μουσική: Πρώτο μέρος: Yehezkel Raz / Δεύτερο μέρος: Sita Ostheimer. Προπώληση εισιτηρίων γίνεται στο ticketmaster.gr. Οι παραστάσεις στην Κεντρική Πλατεία είναι δωρεάν για το κοινό.