Με επιτυχία έκλεισε τις πύλες του το 2ο Messinia Forum που πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα από τον Σύλλογο Εστίασης Μεσσηνίας (vid)

Με στόχο την ανάδειξη της δύναμης της συνεργασίας, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το 2ο MESSINIA FORUM που διοργάνωσε ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το διήμερο 13-14 Απριλίου 2024, ήταν ένα εξαιρετικό παράδειγμα ενεργοποίησης και δράσης της τοπικής κοινωνίας και των επαγγελματιών της για την ανάδειξη του τόπου.

Το 2ο Messinia Forum, τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας, του Υπουργείου Τουρισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, της ΠΕΔ Πελοποννήσου, των 6 Δήμων του νομού και του Επιμελητηρίου της Μεσσηνίας καθώς και της Κ.Ε. Φάρις.

Με σύνθημα το τρίπτυχο “Εστίαση – Τουρισμός- Επιχειρηματικότητα” ​ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας, προσκάλεσε σε μία διήμερη γιορτή εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, τουριστικούς φορείς και ακαδημαϊκούς σε συζητήσεις, με κοινό παρονομαστή τη συνεργασία για την ανάπτυξη του τόπου.

Στους χώρους του Μεγάρου συμμετείχαν 50 τοπικές επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα οινοπαραγωγοί, ζυθοποιίες και live cooking classes, παρουσίασαν με δικά τους περίπτερα τα προϊόντα τους ενώ ταυτόχρονα πραγματοποίησαν B2B συναντήσεις με μεγάλες εταιρείες εμπορίας & διανομής τροφίμων με στόχο την προώθηση και χρήση των τοπικών μας προϊόντων στην εστίαση.

Καταξιωμένοι chef βρέθηκαν στο Μέγαρο για να αναδείξουν τη μεσσηνιακή γαστρονομία με live cooking και προτάσεις συγκεκριμένων μενού με βάση τα μεσσηνιακά προϊόντα, σε συνεργασία με τοπικά εστιατόρια και ξενοδοχεία.

Κατά τη διάρκεια του 2ου MESSINIA FORUM, εξελίχθηκαν με την υποστήριξη διαδραστικών πάνελ και ομάδων εργασίας, 40 ομιλίες και παρουσιάστηκαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις 7 Θεματικών Κύκλων για την ανάπτυξη νέων εναλλακτικών μορφών τουρισμού, προσφέροντας τη δυνατότητα ενημέρωσης του κοινού για σημαντικά ζητήματα νέων ψηφιακών προκλήσεων.

Δημήτρης Πτωχός | «Η Πελοπόννησος να γίνει πρωτοπόρος στη βιωσιμότητα επ’ ωφελεία της Κοινωνίας»

Παρουσία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού, άνοιξαν οι εργασίες του 2ου MESSINIA FORUM που διοργανώνει ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας.

«Το 2ο MESSINIA FORUM αποτελεί μία διοργάνωση με προοπτική να εξελιχθεί σε ένα εργαλείο εξωστρέφειας όχι μόνο για τη Μεσσηνία, αλλά και για ολόκληρη την Πελοπόννησο», ανέφερε ο Περιφερειάρχης στην εισαγωγική του τοποθέτηση στην οποία έκανε λόγο για «πληθώρα συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Πελοποννήσου, που τη διαφοροποιούν και μπορούν να της προσδώσουν προστιθέμενη αξία».

Σχετικά με τον τουρισμό και τους στόχους της Περιφέρειας, ανέφερε: «Τα τελευταία χρόνια ο Τουρισμός σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, στην Περιφέρειά μας καταγράφεται αυξητική τάση αλλά την ίδια στιγμή έχει να αντιμετωπίσει πολύ σοβαρές και πολύ πραγματικές προκλήσεις με μεγαλύτερη την κλιματική. Οι πολίτες του κόσμου και ειδικά αυτοί που μας επισκέπτονται  φέρνουν μαζί τους σύγχρονες αντιλήψεις για τη Διατροφή και έχουν την αξίωση αυτές τις αντιλήψεις να τις εισπράττουν ως υπηρεσίες από την Εστίαση.

Φυσικά εμείς εδώ είμαστε σε πλεονεκτική θέση γιατί η Διατροφή μας παραδοσιακά συνδέεται με τη βιωσιμότητα και πάνω απ’ όλα ανταποκρίνεται στα σύγχρονα διατροφικά στάνταρντς. Έχουμε το θησαυρό του ελαιολάδου που έχει ορίσει τον τρόπο που έχουν αναπτυχθεί οι τοπικές κουζίνες. Έχουμε τα ιδιαίτερα, ιδιοσυγκρασιακά κρασιά μας που είναι εξαιρετικά δημοφιλή στις διεθνείς αγορές. Έχουμε αρκετά συγκριτικά πλεονεκτήματα».

Και συνέχισε: «Ενώνουμε δυνάμεις στοχεύοντας σ’ ένα βιώσιμο, αναπτυξιακό, τουριστικό μοντέλο που θα βασίζεται στα ταυτοτικά συγκριτικά στοιχεία της περιοχής, όπως ο πρωτογενής τομέας, ο τουρισμός και το πλούσιο πολιτιστικό κληροδότημα».

Επίσης, έθιξε το ζήτημα της σπατάλης του φαγητού, σημειώνοντας: «Η χώρα μας είναι από τις πρωταθλήτριες στη σπατάλη του φαγητού. Πετάμε το φαγητό και οι επιχειρήσεις της εστίασης, οι επαγγελματίες μάγειρες, οι σεφ μας, πρέπει να μπουν μπροστά και να μας δείξουν τον τρόπο που η κουζίνα μπορεί να γίνει βιώσιμη.

Θέλω πολύ η Πελοπόννησος να γίνει πρωτοπόρος στη βιωσιμότητα επ’ ωφελεία της Κοινωνίας. Κι αυτό με συνέργειες, με τα δίκτυα της Εκκλησίας και της Κοινωνίας των Πολιτών μπορεί να γίνει εφικτό.

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, έθεσε τις εξής προτεραιότητες: «Premium υπηρεσίες, χρήση της τεχνολογίας για τη βελτίωσή τους, διεύρυνση της τουριστικής περιόδου με την ανάπτυξη κλάδων όπως ο θρησκευτικός και ο πολιτιστικός τουρισμός. Βιωσιμότητα, βιωσιμότητα, βιωσιμότητα και μεγάλη φροντίδα για το Περιβάλλον».

 Στη συνέχεια συμμετείχε σε τραπέζι διαλόγου όπου σχολίασε το συντονιστικό ρόλο της Περιφέρειας στο στρατηγικό σχεδιασμό του τουρισμού, τη βελτίωση τόσο του οικείου τουριστικού προϊόντος, όσο και της ζωής του τοπικού πληθυσμού, αλλά και τον στόχο του νέου place brand που θα εμπνεύσει τους δημιουργικούς Πελοποννήσιους και θα αυξήσει την αναγνωρισιμότητα του τόπου μας.

Βασιλόπουλος: Επιτυχημένο το 2ο Messinia Forum

Κατά την έναρξη του Messinia Forum, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου και Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, σε χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στις αναπτυξιακές προκλήσεις που καλείται η περιοχή μας να αντιμετωπίσει, εστιάζοντας στους τομείς του περιβάλλοντος και της ανθεκτικότητας.

Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βασιλόπουλος: «Αναμφισβήτητα οι προκλήσεις που ως περιοχή αλλά και ως χώρα έχουμε μπροστά μας να αντιμετωπίσουμε, είναι πολλές. Προκλήσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας, της κοινωνίας. Προκλήσεις αναπτυξιακές, προκλήσεις σε επίπεδο υποδομών και ανθεκτικότητας.

Σε μία εποχή όπου όλα τρέχουν πολύ πιο γρήγορα, ο τομέας του τουρισμού και της επιχειρηματικότητας, αντιμετωπίζει προκλήσεις που απαιτούν νέες προσεγγίσεις και καινοτόμες στρατηγικές. Σήμερα οι όροι «αειφορία» και «ανθεκτικότητα» αποτελούν έννοιες που οφείλουμε όλοι, ο καθένας από το μετερίζι που υπηρετεί να ενσωματώσουμε στο σχέδιό μας και τη στρατηγική μας στόχευση για τον τουρισμό.

Και εστιάζονται κυρίαρχα στην ανθεκτικότητα, καθώς είναι βέβαιο ότι ο ρόλος της θα είναι κυρίαρχος τα επόμενα χρόνια, κυρίως αν αναλογιστούμε το πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όχι απλώς το φυσικό περιβάλλον, αλλά και ολόκληρη την οικονομία. Πως οι νέες συνθήκες διαμορφώνουν ένα νέο τουριστικό και επιχειρηματικό περιβάλλον στο οποίο ως περιοχή οφείλουμε να προσαρμόσουμε άμεσα τις επιλογές και τις κατευθύνσεις μας.

Η Πελοπόννησος, η Μεσσηνία, η Καλαμάτα αποτελούν έναν ευλογημένο τόπο. Μια περιοχή με μοναδική ιστορία, πολιτισμό, γαστρονομία και φυσικό πλούτο και ομορφιά.

Ένα τόπο που φιλοξενεί καινοτόμες ιδέες, διαθέτει εξαιρετικούς παραγωγούς, τολμηρούς επιχειρηματίες, διακεκριμένους επιστήμονες και μία νέα γενιά γεμάτη γνώση, ταλέντο και όρεξη για δημιουργία. Υπό την έννοια αυτή, ας αποτελέσει το 2 ο Messinia Forum την αφετηρία για να εργαστούμε όλοι εμείς, ακόμα πιο σκληρά για να κρατήσουμε τη νέα γενιά στον τόπο μας.

Επενδύοντας εδώ. Αναδεικνύοντας όλα εκείνα τα στοιχεία που μας διαφοροποιούν και μας κάνουν υπερήφανους για την καταγωγή μας. Με σχέδιο και πρόγραμμα. Με συνεργασίες και συνέργειες. Με τόλμη και αποφασιστικότητα. Με μεράκι και αγάπη. Για την περιοχή μας και τους ανθρώπους της».

Στο κλείσιμο των εργασιών του 2ου MESSINIA FORUM, ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια σε αυτά τα παιδιά, στον πρόεδρο του ΣΕΜ, Γιάννη Κολοβό, και σε όλα τα παιδιά που εργάστηκαν γιατί προφανώς αυτή είναι μια ομαδική δουλειά, κανείς δεν  μπορεί να την κάνει μόνος του.

Πρέπει να υπάρχουν συνεργασίες σε όλα τα επίπεδα, πρέπει όμως να υπάρξει κυρίως βούληση και όραμα, και τα παιδιά τον είχαν αυτό τον στόχο, το είχαν αυτό το όραμα και έτσι τα καταφέρανε. Εμείς, θα κάνουμε αυτό που κάνουμε πάντα, θα στηρίζουμε πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν την περιοχή μας, που στηρίζουν την επιχειρηματικότητα, που στηρίζουν την κοινωνία μας. Το κάναμε, και πάντα θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».

Καραγκούνης, Ζαμπίδης, Αλβέρτης, Τσουμελέκα και ο βραβευμένος σεφ Λευτέρης Λαζάρου έδωσαν τα δικά τους μηνύματα

Οι αθλητές έκαναν λόγο για στοχοπροσήλωση, πίστη, όραμα, και αφοσίωση σε αυτό που κάνουν. Μηνύματα για τη σκληρή δουλειά, τους αγώνες που έδωσαν, τις αποτυχίες και τις ήττες, και όλη την προσπάθεια που έφερε τελικά τις επιτυχίες τους. Έδωσαν τα δικά τους μηνύματα κατά της βίας, του σεβασμού στον συνάνθρωπο, της προσπάθειας που απαιτείται, συγκίνησαν και συγκινήθηκαν, κερδίζοντας στο τέλος θερμό χειροκρότημα από τον κόσμο που είχε γεμίσει το αμφιθέατρο του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας.

Την αγάπη για την Καλαμάτα που τον κέρδισε, και τα εύσημα στο 2ο Μessinia Forum έδωσε  ο βραβευμένος σεφ Λευτέρης Λαζάρου, κλείνοντας το πάνελ των πρωταθλητών. Ο διακεκριμένος σεφ έδωσε συγχαρητήρια στην ομάδα του Forum και στον Σύλλογο Εστίασης Μεσσηνίας για την υπερπροσπάθεια που έκαναν φέτος, και ανέβασαν τον πήχη του Messinia Forum, για τα άκρως ενδιαφέροντα πάνελ ομιλητών, για τις δράσεις που έγιναν στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, ζητώντας τη μεγαλύτερη στήριξη των φορέων και   εκφράζοντας παράλληλα την αναμονή του και την περιέργειά του για το επόμενο.