Μεταξύ Αποκριάς και Εθνικής επετείου …

Δεν πρόλαβα να ”συνέλθω” από τις γιορτές της Αποκριάς και να επανακάμψω στην ‘’κανονικότητα’’  ήρθε η ‘’διπλή’’ Εθνική επέτειος για την Καλαμάτα μας χτες 23 και την Ελλάδα μας αύριο 25 Μαρτίου.

Πήγα στην αναπαράσταση, δεν είδα τίποτα – είχε 2 projectors αλλά ντάλα μεσημέρι τι να δεις,  δεν άκουσα τίποτα ( όπου κι αν στάθηκα ), κατηφόρισα στην ανακατασκευασμένη πλατεία,  ο κόσμος είχε ποδοπατήσει κυριολεκτικά τα αγάλματα των Ηρώων – τόσο σέβας –  και αν δεν είχες κλείσει ‘’πρώτο τραπέζι’’ πίστα, αισθανόσουνα ότι κάτι ωραίο συμβαίνει. Φεύγοντας είδα και τα νέα παιδιά από τα σχολεία να παρελαύνουν χωρίς καν μουσική. Μπράβο μας…  έτσι τιμάμε μια από τις σημαντικότερες στιγμές της Ιστορίας μας !

Ζαλισμένος από το πλήθος κόσμου μου ήρθανε στο μυαλό κάτι άσχετες σκέψεις: Η ιδιότητα ‘’πολιτευτής’’ τι αξίωμα τάχατες είναι ? Ο ‘’παρατρεχάμενος’’ είναι κοντά στο ραγιάς ή κάνω λάθος ή να πάρω τον Μπαμπινιώτη ? … συγχωράτε με αδέρφια αλλά γέμισε πλατεία από ” παρ’ όλίγον εκλεκτούς”  πρώτη μούρη που λένε κι οι πιτσιρικότεροι, όχι με τον λαουτζίκο που μεταμορφώνεται σε κυρίαρχο λαό στις εκλογές χαχαχα … και  να τα κλικ για selfie και φωτό… διότι αν δεν σε δει το πόπολο πως θα βγεις για ψηφαλάκια την επαύριο… ε ???

In between σου λέω και το μπέρδεμα μου συνεχίζεται…

Μια βδομάδα πριν, το 11ο Καλαματιανό καρναβάλι πέρασε στην ιστορία και τα σχόλια συνεχίζονται. ‘’Εν χορδαίς και οργάνοις’’ από τη μία και από την άλλη με τη συζήτηση που παραμένει πάντα ανοιχτή για το μέλλον του. Μια εικόνα χίλιες λέξεις  λέει το γνωστό κλισέ και δείχνει το ”μέγα πλήθος”  των καρναβαλιστών plus των παιδιών από τα δημοτικά σχολεία. Πως μεταφράζεται αυτό για μια μητροπολιτική πρωτεύουσα 70.000 κατοίκων και τη μεγαλύτερη πόλη σε πληθυσμό στη Διοικητική πρωτεύουσα της Περιφέρειας Πελοποννήσου ? Ξέρω’ γω… μωρέ καλό το ‘’Que te la pongo’’ αλλά ας μην ξορκίζουμε και την όποια φωνή εκφέρει κάποια άλλη άποψη, δημοκρατία έχουμε … σωστά ???!!! Γιατί οι φωτογραφίες  και τα βίντεο είναι  από τα επίσημα sites και από εκείνους  τους φανατικούς υποστηρικτές,  που μόνο εθελοντικά δεν το κάνουν. Υπάρχουν αρκετοί που πληρώνονται αδρά για την προβολή του ‘’θεσμού’’, ας μην γίνονται  όμως και βασιλικότεροι του βασιλέως… και βέβαια ένας λόγος που άρχισε το 2013 ήταν και η οικονομική τόνωση της αγοράς σε off season…

Εν τω μεταξύ στην κανονική ζωή .back to life όπως λέμε και στο χωριό μου…

Η περιπέτεια με την σοβαρή κατάσταση της υγείας της Κέητ Μίνλετον (περαστικά εννοείται σε κάθε άνθρωπο που έχει σοβαρά προβλήματα υγείας ) και η αποτρόπαια και καταδικαστέα  τρομοκρατική ενέργεια στη Μόσχα , ήρθαν ‘’κουτί’’ για να αλλάξει η ατζέντα… που όμως δεν αλλάζει …

Σήμερα, 2 έγκριτες Κυριακάτικες εφημερίδες που δεν τις λες και αντιπολιτευόμενες, ‘’Το Βήμα’’ και το ‘’Πρώτο Θέμα’’ φέρνουν στο φως νέες αποκαλύψεις για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Για ‘’μονταζιέρα’’ μιλάνε και αν ισχύει, τρομάζω στη σκέψη τι άλλο – κυρίως – δεν έχουμε μάθει.  Για το ίδιο θέμα σε 2 πρόσφατες δημοσκοπήσεις, στη μια το 78% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι επιχειρείται συγκάλυψη και στην άλλη το 88% ότι δεν έχει γίνει καμία πρόοδος ώστε να μάθουμε τι πραγματικά συνέβη και ποιοι είναι οι υπεύθυνοι… που ζούμε ?

Ας πάμε και σε πιο ευχάριστα…

Δεν ξέρω πόσο κάνει ο μπακαλιάρος αλλά στο super market που πήγα τρόμαξα να γεμίσω μια σακούλα (καλαθάκι δε παίζει) κι έδωσα 33,70e. Άσε που με έκοψε πείνα τις προάλλες και λέω κάτσε να πάρω μια πίτα σουβλάκι… 3,90e παρακαλώ.  Κατά  τ’ άλλα η  βενζίνη περίπου στα 2e το λίτρο, τα ενοίκια στο Θεό, το νοσοκομείο της Καλαμάτας υπολειτουργεί με τεράστια προβλήματα και η ωραία ατμόσφαιρα είναι παντού γύρω μας…. αρχίσανε και τα απογευματινά  ιατρεία εν Καλάμαις… super … να ξαναδώ και την ταρίφα, να κάνω αποταμίευση και να πιάσω θέση για ‘’καταρράκτη’’ αλλιώς 6 μήνες στην αναμονή… πληρώνεις ? γλυτώνεις ! Τέλεια.

Εν τω μεταξύ, λόγω λαγάνας και πετάγματος χαρταετού, κανένα κανάλι και site της γνωστής λίστας 107 δεν ανέφερε ούτε κουβέντα για την παρουσία της κας Καρυστιανού και του κου Ασλανίδη στο Ευρωκοινοβούλιο για την υπόθεση των Τεμπών. Τόσο καλά… μπράβο παιδιά, έχει και πιο κάτω !

Μετά την αποτυχία στο Κ21 , η Καλαμάτα βρίσκεται ακόμη μια φορά μπροστά σε ένα κρίσιμο σημείο, μια αφετηρία που μπορεί να την οδηγήσει σε ένα καλύτερο μέλλον. Έλαβε την πιστοποίηση ”mission label” από την επιτροπή της Ε.Ε. και σε απλά Ελληνικά ανοίγει ο δρόμος για να υλοποιηθεί το λεγόμενο Κλιματικό συμβόλαιο … μια υπόθεση που αφορά τις επόμενες γενιές των Καλαματιανών κι ένα στοίχημα που δεν πρέπει να χαθεί…

Η ενσυναίσθηση, η αλληλεγγύη είναι πράξεις πολιτικής… το να αγωνίζεται κάποιος για την οικογένεια του είναι σεβαστό και αντιληπτό… το να μην αντιλαμβάνεται  όσα συμβαίνουν στον μικρόκοσμο του είναι μια στάση ζωής που μας οδήγησε στο τέλμα μιας αποσαθρωμένης κοινωνίας… αντιθέτως αν δεν κλείνει τα μάτια και τα αυτιά του στους γείτονες της διπλανής πόρτας και γενικότερα στον περίγυρο του είναι υπεύθυνη στάση ζωής. Μόνο που θέλει και πράξεις καθημερινά…

Στο ‘’γκρεμό ‘’ της τηλεθέασης  – σε ανοιχτούς δέκτες – ακόμη μια εβδομάδα τα δελτία ειδήσεων των μεγάλων καναλιών. Με 13,7% το mega κάνει πάρτι, γιατί από κει και μετά όποιος κάνει διψήφιο νούμερο είναι σαν να πιάνει το τζόκερ. Γενικά σε όλες τις εκπομπές από νωρίς το πρωί μέχρι αργά τα μεσάνυχτα δεν υπάρχει τηλεθέαση –επαναλαμβάνω σε ανοιχτούς δέκτες, δηλαδή σε περίπου 2 και κάτι εκατομμύρια – που έχει ποσοστό κοντά στο 20% …. και για όσους κατέουν πράμα το ‘’καπέλο’’ πάει σύννεφο…

Μου το έστειλε φίλος από τον Πειραιά… που να τα προλάβω όλα ? κάνω copy paste, αυτούσιο… «”Εύγε” στον Νίκο Χατζηνικολάου για τα δημοσιογραφικά του αντανακλαστικά και κυρίως την τόλμη να παραχωρήσει το βήμα της εκπομπής του στη γυναίκα, στη μάνα που με τη δράση και τον αγώνα της έχει συγκεντρώσει τα βλέμματα όλης της Ευρώπης: την Ευγενία Μανωλίδου.»

Κι ο άλλος εκεί στο Φάληρο κατά ‘’ουρανό’’ μεριά, μας είπε ότι είμαστε γελοίοι όσοι στηρίζουμε το ψήφισμα  – change.org –  για τα Τέμπη. Σε ευχαριστούμε Άρη, είναι τιμητικό για μας να απευθύνεσαι τόσο πολιτισμένα σε 1.346.000 Έλληνες που υπογράψαμε…

Όσο κι αν πέρασε η ‘’φασαρία’’ με το τραγούδι του  κι επειδή έρχονται νέες εμφανίσεις του, εμείς συνεχίζουμε να είμαστε με τον Πάνο Βλάχο…

Αργεί το καλοκαίρι ? 5  Ιουλίου ο Sting – ξανά – στο Ηρώδειο.

Εδώ δεν σηκώνει πλακίτσα … σχεδόν κάθε μέρα ακούμε διαβάζουμε για τη βία και την παραβατικότητα στη νεολαία ακόμη και μεταξύ ανηλίκων. Οι υπεύθυνοι  (πολιτικοί και μη) αν μπορούν να κάνουν κάτι, ας το κάνουν τώρα. Πριν να είναι αργά για ακόμη πιο δυσάρεστα νέα και ο μη γένοιτο τραγικά περιστατικά. Μη μας γίνει συνήθεια το ‘’έλα μωρέ και τι έγινε’’ … ή το χειρότερο ‘’πάντα έτσι ήταν, απλά τώρα μαθαίνουμε περισσότερα’’.

Ανάσες  στην καθημερινότητα μας…

Την παράσταση στο καρναβάλι έκλεψε ο πεζόδρομος της Σφακτηρίας, όχι από μόνος του καλέ, αλλά χάρις στις πρωτοβουλίες των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο νέο hot spot της πόλης.

Ωραία μουσική παρέα στο ‘’Κεντρικόν’’, καλοδουλεμένο πρόγραμμα και εκπλήξεις με τραγούδια που αγαπάμε και σχεδόν τα έχουμε ξεχάσει. Λεωνίδας Παχτίτης, Ηρώ Κωνσταντοπούλου, Παναγιώτης Δεδούσης, Δημήτρης Αθανασακόπουλος… well done… Μια αξιόλογη πρόταση για νυχτερινή έξοδο στην πόλη μας.

Μόλις έφτασε στα χέρια μου η καινούργια συλλογή ποιημάτων από τη φίλη μου Παναγιώτα Αντωνακοπούλου, που ζει και εργάζεται στους Γαργαλιάνους. Μια καθημερινή γυναίκα, μητέρα και εργαζόμενη, προικισμένη με το χάρισμα να γεμίζει με τα λόγια της  και να δίνει ‘’ζωή’’ σε άδειες λευκές σελίδες. Να μας ταξιδεύει το νου, να μας χαρίζει εικόνες και συναισθήματα και να μας ταρακουνάει από τον ‘’λήθαργο’’ της καθημερινότητας. Διάβασα τα ποιήματα της μονορούφι αλλά δεν λέω λεπτομέρειες. Περιμένω πως και πως την επίσημη παρουσίαση του βιβλίου.

Διαβάζω και ξαναδιαβάζω πολλά για αυτή την  ιστορικής σημασίας εβδομάδα κατά την οποία  άρχισε πριν 203 χρόνια ο Μεγάλος Ιερός Αγώνας για την Ελευθερία μας από τον Οθωμανικό ζυγό… κι όσο διαβάζεις, ανακαλύπτεις νέες πτυχές κι αλήθειες… 

Αύριο  λοιπόν 25η Μαρτίου 2024, ας τιμήσουμε εκείνους τους γνήσιους, ανιδιοτελείς Ήρωες μας  που άλλαξαν τη ρώτα της ιστορίας μας μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς, κόντρα σε όλους και όλα…  τους ευχαριστούμε με μια βαθιά υπόκλιση !

Χρόνια Ελεύθερα Ελλάδα μας !