Λιβύη: Φόβοι για 2.000 νεκρούς από τις πλημμύρες και το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel – Εικόνες καταστροφής

Η κακοκαιρία Daniel που έκανε επέλαση στην Ελλάδα προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στην ανατολική Λιβύη το Σαββατοκύριακο – Ζώνη καταστροφής η πόλη Ντέρνα όπου οι πλημμύρες παρέσυραν ολόκληρες γειτονιές

Ισχυρή μεσογειακή καταιγίδα σάρωσε την ανατολική Λιβύη, προκαλώντας τον θάνατο 25 ανθρώπων, σύμφωνα με ιατρικές πηγές, καθώς και καταστροφές σε σπίτια και δρόμους. Ισχυρή μεσογειακή καταιγίδα σάρωσε την  ανατολική Λιβύη, προκαλώντας τον θάνατο 25 ανθρώπων, σύμφωνα με ιατρικές πηγές, καθώς και καταστροφές σε σπίτια και δρόμους

Τουλάχιστον 27 άνθρωποι αναφέρθηκαν νεκροί τη Δευτέρα από τις πλημμύρες που εκδηλώθηκαν το Σαββατοκύριακο στην ανατολική Λιβύη, όπου έκανε την εμφάνισή της η κακοκαιρία Daniel, που τις προηγούμενες ημέρες έπληξε την Ελλάδα και κυρίως τη Θεσσαλία.

Ωστόσο, αν και επίσημα αναφέρονται 27 νεκροί, ο πρωθυπουργός Οσάμα Χαμάντ της κυβέρνησης της ανατολικής Λιβύης δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό al-Masar ότι υπάρχουν φόβοι για τουλάχιστον 2.000 νεκρούς στην ανατολική πόλη Ντέρνα. Την ίδια ώρα, χιλιάδες άλλοι φέρονται ως αγνοούμενοι. Σύμφωνα με τον Χαμάντ, οι πλημμύρες έχουν παρασύρει ολόκληρες γειτονιές στην Ντέρνα, η οποία έχει κηρυχθεί ως ζώνη καταστροφής.

Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας της κυβέρνησης της ανατολικής Λιβύης, μιλώντας τηλεφωνικά στο δορυφορικό ειδησεογραφικό κανάλι Al-Arabiya έκανε λόγο για 27 νεκρούς. Σύμφωνα με τον υπουργό, ο απολογισμός δεν περιλαμβάνει την Ντέρνα, όπου η κατάσταση ήταν ασαφής.

Από τους ήδη καταγεγραμμένους νεκρούς, οι 12 προέρχονται από την πόλη Μπαϊντά, άλλοι 7 αναφέρθηκαν στην παράκτια πόλη Σούσα και άλλοι ε7 στις πόλεις Σαχάτ και Ομάρ αλ-Μοχτάρ.

Οι αρχές κήρυξαν κατάσταση ακραίας έκτακτης ανάγκης, δίνοντας εντολή για κλείσιμο σχολείων και καταστημάτων και επιβάλλοντας απαγόρευση κυκλοφορίας καθώς η καταιγίδα έπληξε τη χώρα χθες, Κυριακή, και σήμερα.

Τέσσερα σημαντικά λιμάνια για την εξαγωγή πετρελαίου στη Λιβύη, τα Ρας Λανούφ, Ζουεϊτίνα, Μπρέγκα και Ες Σίντρα έκλεισαν από το απόγευμα του Σαββάτου και για τρεις ημέρες, δήλωσαν στο Reuters δύο μηχανικοί.

Ο πρωθυπουργός, επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης στην Τρίπολη, Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά, δήλωσε την Κυριακή πως έδωσε οδηγίες σε όλες τις κυβερνητικές υπηρεσίες να “αντιμετωπίσουν αμέσως” τις ζημιές και τις πλημμύρες στις πόλεις της ανατολικής Λιβύης.

Τα Ηνωμένα Έθνη στη Λιβύη ανέφεραν ότι θα “παράσχουν επείγουσα ανακουφιστική βοήθεια σε υποστήριξη των προσπαθειών σε τοπικό και εθνικό επίπεδο”.