Καρυστιανού για Τέμπη: “Γνωρίζουμε τους ενόχους αλλά δεν επιτρέπεται να τιμωρηθούν”

“Πιστεύουμε ότι η Ευρωπαία Εισαγγελέας μπορεί να ζητήσει από τους Έλληνες δικαστές να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, γιατί οι νόμοι είναι νόμοι” υπογράμμισε η κα. Καρυστιανού, μιλώντας για τη χθεσινή συγκλονιστική ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο.

Kύμα συμπαράστασης από χιλιάδες ανθρώπους έχει προκαλέσει από χθες η ομιλία της προέδρου του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών, Μαρίας Καρυστιανού στις Βρυξέλλες, που συγκλονίσει και κάνει τον γύρο του διαδικτύου. Η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου έκανε ομόφωνα δεκτά τα αιτήματα της κας Καρυστιανού κρατώντας ανοιχτό τον φάκελο διερεύνησης του σιδηροδρομικού δυστυχήματος.

Οικείοι των θυμάτων και πολίτες διαμαρτυρήθηκαν έξω από το Ευρωκοινοβούλιο (ΕΚ) την ώρα που η κα. Καρυστιανού απηύθυνε την ομιλία της, τονίζοντας την ανάγκη η Επιτροπή Αναφορών του ΕΚ να ζητήσει γνωμοδότηση από τις επιτροπές LIBE και TRAN και από κάθε άλλη αρμόδια υπηρεσία, πλήρη ενημέρωση και δημοσιοποίηση του σχετικού υλικού από την Κομισιόν και τον ERA, το οποίο θα πρέπει να ανακαλέσει το πιστοποιητικό ασφάλειας «μέχρι την ολοκλήρωση των ερευνών και την πλήρη προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις επιταγές του Ευρωπαϊκού Δικαίου».

Η κα. Καρυστιανού εμφανίστηκε το πρωί της Τρίτης (19/03) στον ANT1 και μίλησε για τα αιτήματα των συγγενών και οικείων των θυμάτων στα Τέμπη που έθεσε στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου: «Πήγαμε στο ΕΚ με έναν και μοναδικό σκοπό: Θέλαμε να παραμείνει ανοιχτή η καταγγελία που είχαμε κάνει στην Επιτροπή Αναφορών, αίτημα το οποίο έγινε δεκτό. Επιπλέον ζητήσαμε και ουσιαστικά το δέχτηκαν να μας παραπέμψουν στις δύο επιτροπές για γνωμοδότηση της LIBE, που είναι το Κράτος Δικαίου και στην TRAN που είναι επί των μεταφορών. Και ζητήσαμε φυσικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει το θέμα σχολαστικά, και ό,τι αφορά παρεμβάσεις, παραλείψεις. Να επέμβουν στο θέμα της συγκάλυψης που πραγματικά μας “καίει” και στο θέμα απαξίωσης του Κράτους Δικαίου και των ευρωπαϊκών αξιών γενικότερα. Να μας επιτραπεί να τιμωρηθούν οι ένοχοι – γιατί στην Ελλάδα δυστυχώς δεν μας επιτρέπεται να τους τιμωρήσουμε. Γνωρίζουμε τους ενόχους και δεν μας επιτρέπεται να τους τιμωρήσουμε, όχι εμείς: Η Δικαιοσύνη. Αυτό ζητάμε, αυτό είναι το τραγικό και η ουσία του θέματος» τόνισε.

«Αρχικά να πω ότι σαφώς μάς συμπαραστάθηκαν όλα τα κόμματα, γιατί το θέμα μας δεν είναι κομματικό. Είναι το θέμα της απαξίωσης του Κράτους Δικαίου, της χειραγώγησης της Δικαιοσύνης, των μέσων Ενημέρωσης, της κρατικής επέμβασης που θεωρούν ότι οι πολιτικοί μπορούν να έχουν. Είναι λάθος. Δεν υπάρχει κάτι κομματικό σε αυτό – μας αφορά όλους απολύτως. Εμείς ουσιαστικά θέλουμε από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία βοήθεια σε αυτό. Για ποιο λόγο η Δικαιοσύνη στο θέμα των Τεμπών δεν κάνει τη δουλειά της; Υπάρχουν σκόπιμες παρεμβάσεις; Θα έπρεπε να έχει ήδη επέμβει για παράδειγμα η Δικαιοσύνη στο μπάζωμα και να ζητήσει εξηγήσεις από τους πολιτικά υπεύθυνους; Εμείς προς στιγμήν βλέπουμε ότι όλο το βάρος έχει μετακινηθεί σε δύο υπαλλήλους. Μπορεί να πιστεύετε ότι δεν έχουν δικαιοδοσία και τελικά δεν θα γίνει κάτι, εμείς πιστεύουμε ακριβώς το αντίθετο. Πιστεύουμε ότι η Ευρωπαία Εισαγγελέας μπορεί να ζητήσει από τους Έλληνες δικαστές να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, γιατί οι νόμοι είναι νόμοι σε αυτά τα θέματα. Ο υπεύθυνος πρέπει να οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη και να τιμωρηθεί σύμφωνα με τους νόμους κάθε κράτους. Αυτό εμείς θα ζητήσουμε και πιστεύουμε ότι θα το πετύχουμε» συνέχισε.   

Όσον αφορά στις μελλοντικές της ενέργειες μαζί με τους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών ανέφερε: «Θα ετοιμάσουμε έναν ογκωδέστατο φάκελο με ό,τι έχουμε βρει, θα ζητήσουμε ακρόαση και θα τον παραδώσουμε προσωπικά στην (ευρωπαία γενική εισαγγελέα) κα. Κοβέσι».

Η κα. Καρυστιανού μίλησε για τις 1.350.000  υπογραφές που είχαν συγκεντρωθεί στο ψήφισμα, υποστηρίζοντας ότι «το τραγικό του θέματος είναι ποια είναι η ανταπόκριση στην Ελλάδα αυτής της πολύ μεγάλης κοινωνικής εντολής; Ζητάμε συγκεκριμένα την άρση της ασυλίας κάποιων υπουργών ώστε να μπορέσουν να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη. Είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό και αυτονόητο – δεν θα έπρεπε καν να το ζητάμε. (..) Στην Ευρώπη πήραν πάρα πολύ θετικά τη συγκέντρωση των υπογραφών και είναι για εμάς ένα ακόμη όπλο στα επόμενα βήματά μας.»

ΠΗΓΗ: news247

ΦΩΤΟ: in.gr