Πλήθος κόσμου στο τελευταίο αντίο για τον επισμηναγό Επαμεινώνδα Κωστέα -“Ράγισαν” καρδιές στη Μεγάλη Μαντίνεια (vid)

Τον αδικοχαμένο επισμηναγό Επαμεινώνδα Κωστέα, που σκοτώθηκε κατά την πτώση του εκπαιδευτικού αεροσκάφους Τ2Ε BUCKEYE βορειοδυτικά του αεροδρομίου της Καλαμάτας, το πρωί της 27ης Δεκεμβρίου, αποχαιρέτισαν σήμερα συγγενείς και φίλοι στην εξόδιο ακολουθία που τελείται στον ιερό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην Μεγάλη Μαντίνεια, του Δήμου Δυτικής Μάνης.

«Άξιος» και «Αθάνατος» φώναξε ο κόσμος, ξεσπώντας σε κλάματα και χειροκροτήματα τη στιγμή της ταφής του, ενώ άγημα απέδωσε τιμές και εκείνη τη στιγμή, αλλά και λίγο νωρίτερα, όταν το φέρετρο τυλιγμένο με τη γαλανόλευκη έβγαινε από την εκκλησία.

Πλήθος κόσμου προσήλθε στον ιερό ναό για να πουν το τελευταίο αντίο στον επισμηναγό, ο οποίος αφήνει πίσω του δυο ανήλικα παιδιά και τη σύζυγό του, αλλά και για να συμπαρασταθούν στα μέλη της οικογένειάς του, ενώ στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές.

Συντετριμμένη, η σύζυγος του άτυχου επισμηναγού συνόδευσε το φέρετρο με τη σορό του, που ήταν τυλιγμένο με την ελληνική σημαία, στον τόπο της ταφής. Στο πλευρό της βρισκόταν και η τραγική φιγούρα της μητέρας του, που λύγισε λίγη ώρα αργότερα πάνω από το φέρετρο. 

Άγημα της Αεροπορίας βρίσκεται στον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Μεγάλη Μαντίνεια του Δήμου Δυτικής Μάνης για να τιμήσει τον επισμηναγό, ο οποίος αφήνει πίσω του δυο ανήλικα παιδιά και τη σύζυγό του που ήταν αυτόπτες μάρτυρες της τραγωδίας.

Ο εφημέριος της εκκλησίας όπου τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία γνώριζε 25 χρόνια τον Επαμεινώνδα Κωστέα. «Χάσαμε τον Νώντα μας ένα άξιο παλικάρι, ένα διαμάντι για το χωριό μας. Είμαστε καταρρακωμένοι από τη στεναχώρια. Τον ξέρω εδώ και 25 χρόνια. Άξιος οικογενειάρχης. Για την πατρίδα τα έδινε όλα. Ήθελε να πετάξει και τελικά εκεί που ήθελε να πετάξει, πέταξε» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε από τους Μητροπολίτες Μάνης και Μεσσηνίας. Τον επικήδειο εκφώνησε φανερά συγκινημένος ο Αντισμήναρχος Ηλίας Αθανασόπουλος, μοίραρχος του Επαμεινώνδα Κωστέα στην 363 μοίρα Τ-2 «Δαναός». Συμμετείχαν μαζί στην τελευταία αποστολή και είχαν απογειωθεί μαζί τα αεροσκάφη τους την μοιραία ημέρα.

Πολλές φορές «λύγισε» η φωνή του μοίραρχου του επισμηναγού, Ηλία Αθανασόπουλου, όταν εκφώνησε τον επικήδειο: «Αλησμόνητε Νώντα, σήμερα εδώ η οικογένειά σου, οι συνάδελφοί σου, οι φίλοι σου, βιώνουμε έναν ανείπωτο και οξύ πόνο. Η τραγική απώλειά σου διέκοψε τη μεταξύ μας συμβίωση και πότισε με απέραντη θλίψη τις καρδιές της οικογένειάς σου και της Πολεμικής Αεροπορίας».

Μη μπορώντας να πιστέψουν το κακό που χτύπησε την οικογένειά τους, οι γονείς και η σύζυγος του επισμηναγού συνόδευσαν νωρίτερα τη σορό του στην εκκλησία με λουλούδια στα χέρια.

kideia-pilotou-10

Παρόντες στην εξόδιο ακολουθία είναι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς και άλλοι ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί και των τριών Όπλων.

Ο Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδη και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης Π.Ν. Επίσης ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και τομεάρχης Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης ο οποίος τόνισε πως «οι Ένοπλες Δυνάμεις μας αποτελούνται από ανθρώπους, που βάζουν πάνω απ’ όλα την πατρίδα και το καθήκον. Δυστυχώς, αυτό κάποιες φορές επιβεβαιώνεται με επώδυνο και τραγικό τρόπο. Η σκέψη μας είναι στην οικογένεια του ηρωικού πιλότου, την οποία η Πολιτεία οφείλει να στηρίξει έμπρακτα και ηθικά». Το παρών έδωσαν όλοι οι βουλευτές του νομού

Η ελληνική σημαία “αγκάλιαζε” το φέρετρο του 40χρονου επισμηναγού. Οι στενοί συγγενείς του συντετριμμένοι. Τραγικές φιγούρες οι γονείς του αδικοχαμένου πιλότου και η σύζυγός του, που έμελλε να δει και να καταγράψει σε βίντεο τη συντριβή του εκπαιδευτικού αεροσκάφους.

Η πιο συγκλονιστική στιγμή ήταν όταν λίγο πριν από την ταφή ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, παρέδωσε το σπαθί του επισμηναγού και τη σημαία με την οποία ήταν τυλιγμένο το φέρετρό του, στο 12χρονο γιο του, Θανάση.

Ρίγη συγκίνησης στην τελετή απόδοσης τιμών για τον επισμηναγό Επαμεινώνδα Κωστέα

Συγκινητική τελετή απόδοσης τιμών στον επισμηναγό Επαμεινώνδα Κωστέα, ο οποίος έχασε τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος στην Καλαμάτα, πραγματοποιήθηκε στο στρατόπεδο Παπάγου.

Την ώρα της έπαρσης της σημαίας (στις 7:30) και παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στρατιωτικοί και πολιτικό προσωπικό βγήκαν στα μπαλκόνια του ΥΕΘΑ για να αποτίσουν φόρο τιμής στον αδικοχαμένο 40χρονο πιλότο.

Λίγα λεπτά αργότερα, δε, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στον ιερό ναό Παναγιάς Παντάνασσας στο στρατόπεδο Παπάγου.

«Προχθές μου είπε “πατέρα αύριο κάνω την τελευταία του πτήση”, αλλά ήθελε με το Τ2, όχι της ζωής του» δήλωσε συγκλονισμένος ο πατέρας του. Σύμφωνα με τον ίδιο «για 10 δευτερόλεπτα ή θα προσγειωνόταν ή θα έκανε εκτόξευση. Τον πούλησε η αγάπη του για τα αεροπλάνα. Ήταν μια γιορτή το φινάλε του Τ2».

Του απονεμήθηκε ο βαθμός του Αντιπτεράρχου

Με απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ αποδόθηκε τιμητικά ο βαθμός του Αντιπτεράρχου για τη θυσία που προσέφερε στην Ελλάδα, στον Επαμεινώνδα Κωστέα που έχασε τη ζωή του σε αεροπορικό δυστύχημα στην Καλαμάτα.

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε τελετή απόδοσης τιμών στον επισμηναγό (Ι) Επαμεινώνδα Κωστέα στο στρατόπεδο Παπάγου κατά την έπαρση της σημαίας (ώρα 7:30 π.μ.), παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Φ. Κωστέα: «Για εμάς θα είναι πάντα ο ήρωάς μας. Αλλά εγώ δεν τον ήθελα ήρωα. Τον ήθελα κοντά μας»,

Την ίδια ώρα συγκλονιστικά ήταν τα όσα μεταδόθηκαν χθες με την Φαίδρα Κωστέα, αδελφή του αδικοχαμένου επισμηναγού Επαμεινώνδα Κωστέα, που έχασε χθες (σ.σ. 27.12.2023) τη ζωή του κατά τη συντριβή του εκπαιδευτικού αεροσκάφους τύπου Τ2 της Πολεμικής Αεροπορίας σε κοντινή απόσταση από το αεροδρόμιο Καλαμάτας, να αναφέρει ότι ο αδερφός της «ήθελε μόνο να πετάει. Κι έφυγε, με αυτόν τον τρόπο πετώντας».

Όπως είπε η ίδια, επειδή ήταν η τελευταία του πτήση με το Τ2, συνηθίζεται σε αυτές τις πτήσεις να καλούν οι πιλότοι τις οικογένειές τους, γι’ αυτό και ο γιος του «είδε τον μπαμπά του να σκοτώνεται στον αέρα». «Αυτό ήταν το αποχαιρετιστήριό του», συμπλήρωσε.«Για εμάς θα είναι πάντα ο ήρωάς μας. Αλλά εγώ δεν τον ήθελα ήρωα. Τον ήθελα κοντά μας», ανέφερε η Φαίδρα Κωστέα για τον πρόωρα χαμένο αδερφός της, Επαμεινώνδα Κωστέα.

Φως στα αίτια της τραγωδίας, προσπαθούν να ρίξουν εμπειρογνώμονες της Πολεμικής Αεροπορίας

Σύμφωνα με Αεροπορικές Πηγές, ήταν μια πτήση συντήρησης του εκπαιδευτή, που συμβαίνει σε περίοδο εορτών ή το καλοκαίρι όταν λείπουν οι Ίκαροι. Τότε οι εκπαιδευτές εκμεταλλεύονται τον χρόνο και κάνουν συντήρηση της επιχειρησιακής τους ικανότητας για να είναι ετοιμοπόλεμοι, όποτε και αν απαιτηθεί. Ωστόσο, δεν ήταν άσκηση ρουτίνας.

Ο άτυχος επισμηναγός Επαμεινώνδας Κωστέας συμμετείχε σε άσκηση εγγύς αεροπορικής υποστήριξης μαζί με ακόμα δύο αεροσκάφη, που αφορούσε αρχικά αποστολή αναχαίτισης στο Αιγαίο και στη συνέχεια την προσβολή αεροδρομίου σε μεσαίο και χαμηλό ύψος. Πρόκειται για μια δύσκολη άσκηση, που γίνεται σε ρεαλιστική βάση και πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος ατυχήματος, καθώς γίνεται σύμφωνα με τους ιπτάμενους «όπως ακριβώς θα χρειαστεί να πολεμήσεις».

«Προχθές μου είπε πατέρα αύριο να κάνω την τελευταία του πτήση αλλά ηθελε με το Τ2 όχι της ζωής του» δήλωσε συγκλονισμένος ο πατέρας του. Σύμφωνα με τον ίδιο «για 10 δευτερόλεπτα ή θα προσγειωνόταν ή θα έκανε εκτόξευση. Τον πούλησε η αγάπη του για τα αεροπλάνα. Ήταν μια γιορτή το φινάλε του Τ2».

Σύμφωνα με την εκπομπή «Πρώτη Εικόνα», είπε ο πατέρας του άτυχου επισμηναγού πώς ο 40χρονος πιλότος, «είχε μιλήσει ότι ερχόταν για προσγείωση, ήταν σε τροχιά προσγείωσης και άρχισαν να φεύγουν κομμάτια».

Μιλώντας εμφανώς συγκινημένος για τον γιο του ο πατέρας του επισμηναγού Κωστέα πρόσθεσε: «Ήταν περήφανος για τη δουλειά του, ήθελε να πετάει. Το σήκωνε στα 35.000 πόδια και το δούλευε στα κόκκινα. Μου έλεγε πατέρα μην φοβάσαι είναι παλιά αεροπλάνα αλλά είναι αξιόπιστα ακόμα και τα πετάμε. Ήταν ο ήρωάς μου, ήταν το αστεράκι μου και το έχασα».