Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας: Κάλεσμα συμμετοχής στην αυριανή απεργία

“Οι τιμές στην ενέργεια, στα τρόφιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης εκτοξεύονται σε επίπεδα που οδηγούν εκατομμύρια εργαζόμενους στην φτώχεια”, σημείωσε, χθες σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας Σωτήρης Τσώνης.

Και μαζί με τον γραμματέα Παναγιώτη Μουλά, κάλεσαν τους εργαζόμενους της πόλης να μετάσχουν στην αυριανή πανελλαδική απεργία και δώσουν το παρών στη συγκέντρωση μπροστά από το Εργατικό Κέντρο της πόλης, στις 10.30 το πρωί.

“Η κυβέρνηση, οι εργοδότες έχουν ευθύνη να λάβουν επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης και του κόστους ζωής, διασφαλίζοντας αυξήσεις στους μισθούς κι έκτακτη στήριξη στις οικογένειες που αγωνίζονται άνισα απέναντι στην κρίση”, ανέφερε ο κ. Τσώνης.

Ζήτησε “ανώτατο όριο στις τιμές των βασικών αγαθών και υπηρεσιών και δίκαιη φορολογία, να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στα ευρωπαϊκά επίπεδα, επαναφορά του θεσμικού πλαισίου της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, μείωση του ΦΠΑ στα είδη βασικής διατροφής και στα υγρά καύσιμα, ανώτατα όρια τιμών στο κόστος λογαριασμών της ενέργειας και αυστηρούς φόρους στα υπερβολικά κέρδη των εταιρειών για να διασφαλιστεί ότι δεν θα έχουν το δικαίωμα να συνεχίσουν να κερδοσκοπούν σε αυτή την κρίση”.

Παρατήρησε ότι “οι κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Ενωση δείχνουν να μην μπορούν να ξεπεράσουν αυτή την κρίση. Η αδράνεια, οι αυξήσεις επιτοκίων και το πάγωμα μισθών θα είναι καταστροφικό”.

Ο γραμματέας του Ε.Κ. Παν. Μουλάς ζήτησε “αύξηση μισθών, ισχυρές συλλογικές συμβάσεις, κατάργηση των αντεργατικών νόμων Χατζηδάκη” και δήλωσε ότι “αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα στην εργασία, την υγεία και την ασφάλιση με αυστηρούς ελέγχους. Μεταρρύθμιση στην αγορά ενέργειας, η ενέργεια είναι δημόσιο αγαθό”.

* Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σωτ. Τσώνης ενημέρωσε ότι “το πρώτο 15νθήμερο του Ιανουαρίου στην Καλαμάτα, στο αμφιθέατρο του Ε.Κ. θα γίνει η παρουσίαση της ενδιάμεσης έκθεσης του ΙΝΕ ΓΣΕΕ για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας”. Επεσήμανε πως “η έκθεση αυτή είναι πολύ σοβαρή και λαμβάνεται υπόψη από όλους, πολιτικά κόμματα και άλλους φορείς”.

Κάλεσμα στην απεργία από Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο Μεσσήνης

“Δίνουμε την μάχη για την επιβίωσή μας, ενάντια στην ακρίβεια που τσακίζει το εισόδημα μας, μαζί με τους εργατοϋπαλλήλους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους συνταξιούχους”, αναφέρει ο σύλλογος και σημειώνει: “Διεκδικούμε ζωή με δικαιώματα, δεν είμαστε ζητιάνοι να μας πετάνε ψίχουλα και να ζούμε με επιδόματα, με voucher και pass. Επενδύουμε χρήμα και κόπο στις παραγωγές μας και θέλουμε βιώσιμο εισόδημα, να πληρωνόμαστε τον ιδρώτα μας”.

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος δηλώνει ότι διεκδικεί: “Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως δίνουν στους εφοπλιστές. Πλαφόν 0,7 λεπτά/Κwh στο αγροτικό ρεύμα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του προστίμου ρύπων. Επιδότηση των μέσων και εφοδίων και των ζωοτροφών. Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών για την φετινή χρονιά. Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνουν βιώσιμο εισόδημα να ζήσουμε τις οικογένειές μας και να συνεχίσουμε τις καλλιέργειες. Όχι στο αίσχος των ανοιχτών τιμών. Καταγγέλλουμε την αισχροκέρδεια που γίνεται σε βάρος μας και σε βάρος όλων των καταναλωτών με τις ευλογίες των κυβερνήσεων. Πουλάμε κάτω από το κόστος παραγωγής και τα προϊόντα μας πουλιούνται 5 ως 10 φορές ακριβότερα στα ράφια”.