Επίδομα θέρμανσης 2023: Σπάνε όλα τα ρεκόρ οι αιτήσεις

«Τρέχουν» οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης φέτος με περισσότερα από 370.000 νοικοκυριά να έχουν υποβάλει ήδη αίτηση. Διευκρινίζεται ότι αιτήσεις μπορούν να υποβάλλουν μόνο όσοι χρησιμοποιούν για να ζεστάνουν την κατοικία τους πετρέλαιο θέρμανσης, μπλε κηροζίνη, φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα, πέλετ και θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης.

Το επίδοµα για τα συγκεκριμένα είδη καυσίµων κυµαίνεται μεταξύ 100 και 1.000 ευρώ, ενώ το ποσό υπολογίζεται βάσει ενός συντελεστή που εξαρτάται από τις κλιµατολογικές συνθήκες που ισχύουν στην περιοχή της κατοικίας.

Όσοι ήταν δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης και κατά τη χειμερινή περίοδο 2022-2023 λαμβάνουν ως προκαταβολή επιδόματος θέρμανσης το συνολικό ποσό επιδόματος που τους είχε καταβληθεί κατά την περσινή περίοδο.

Για όσους έλαβαν πέρυσι διπλάσιο επίδομα θέρμανσης, καθώς γύρισαν την πλάτη στο φυσικό αέριο ή ήταν νέοι δικαιούχοι, η προκαταβολή ορίζεται στο ήμισυ του συνολικού επιδόματος που τους είχε καταβληθεί.

Το επίδομα χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα για την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης, φωτιστικού πετρελαίου, φυσικού αερίου, υγραερίου, καυσόξυλων, και βιομάζας ή θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης.

Για τον καθορισμό ενός φυσικού προσώπου ως δικαιούχου πρέπει να πληρούνται τα ακόλουθα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια:

  • Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα πρέπει να ανέρχεται έως τα 16.000€ για μονομελές νοικοκυριό και 24.000€ για το ζευγάρι.
  • Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 5.000€ για κάθε παιδί.
  • Υπενθυμίζεται ότι η προσαύξηση για την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι ανερχόταν σε 3.000€ για κάθε παιδί, καθιστώντας τα φετινά κριτήρια αισθητά βελτιωμένα για τις οικογένειες. Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται έως 29.000€, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000€ για κάθε παιδί μετά το πρώτο.

Για πρώτη φορά φέτος τίθεται ως κριτήριο τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα του νοικοκυριού από επιχειρηματική δραστηριότητα να μην υπερβαίνουν το ποσό των 80.000€, με σκοπό την καλύτερη στόχευση των δικαιούχων. Για τον προσδιορισμό των δικαιούχων λαμβάνονται υπόψη τα δηλωθέντα στοιχεία του φορολογικού έτους 2022.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr