Τρεις δημοσκοπήσεις βλέπουν πρώτη τη ΝΔ και δεύτερο το ΠΑΣΟΚ – Αβεβαιότητα στο ΣΥΡΙΖΑ

Ύστερα από πολλά χρόνια, το ΠΑΣΟΚ πέρασε στη δεύτερη θέση, αφήνοντας τρίτο τον ΣΥΡΙΖΑ, στη δημοσκόπηση  που διενήργησε η Opinion Poll για το Action24, την ώρα που η Νέα Δημοκρατία παραμένει κυρίαρχη.

Στην πρόθεση ψήφου, τα κόμματα συγκεντρώνουν τα εξής ποσοστά: Νέα Δημοκρατία 31,1%, ΣΥΡΙΖΑ 11,9%, ΠΑΣΟΚ 12,9%, ΚΚΕ 8,6%, Ελληνική Λύση 5,1%, Σπαρτιάτες 2,4%, Πλεύση Ελευθερίας 2,1%, Νίκη 3,2%, ΜέΡΑ25 1,9%.

Στην εκτίμηση ψήφου, τα κόμματα συγκεντρώνουν τα εξής ποσοστά: Νέα Δημοκρατία 38,5%, ΣΥΡΙΖΑ 14,7%, ΠΑΣΟΚ 16%, ΚΚΕ 10,6%, Ελληνική Λύση 5,9%, Σπαρτιάτες 3%, Πλεύση Ελευθερίας 2,5%, Νίκη 3,9%, ΜέΡΑ25 2,4%.

Στην ερώτηση για τον βαθμό ικανοποίησης από το κυβερνητικό έργο, το 40,2% απάντησε καθόλου, το 29,8% λίγο, το 23,2% αρκετά και το 5,1% πολύ.

Αναφορικά με τα νέα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες, συνολικά το 42,7% συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί, ενώ συνολικά το 46,1% διαφωνεί ή μάλλον διαφωνεί.

Η ακρίβεια είναι το πρόβλημα που απασχολεί το 61,1% των ερωτηθέντων, ενώ την πρώτη τριάδα συμπληρώνουν η οικονομία/ ανάπτυξη (38,4%) και η ανεργία (16,7%).

Το 50% των ερωτηθέντων που είναι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι το κόμμα θα συνεχίσει να χάνει δυνάμεις, ενώ το 39% εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μπει σε ανοδική τροχιά με τον Στέφανο Κασσελάκη.

Στην ερώτηση “θα ψηφίζατε ένα κόμμα με καθαρό αριστερό προσανατολισμό που θα δημιουργούνταν από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ”, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ απάντησαν: “ναι” το 27%, “μάλλον ναι” το 27%, “μάλλον όχι” το 15%, “όχι” το 26%.

H νέα δημοσκόπηση της GPO

H νέα δημοσκόπηση της GPOγια τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» κατέγραψε τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης για τις ραγδαίες εξελίξεις στο κόµµα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που προκαλούν ανακατατάξεις και στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό. 

Στο εσωκοµµατικό µμέτωπο του ΣΥΡΙΖΑ, οι εξελίξεις είναι έντονες και σε καθημερινή βάση, µε αποτέλεσμα η συνολική αντίληψη της κοινής γνώμης να είναι ακόμη ρευστή και υπό διαμόρφωση. Οι ψηφοφόροι των εθνικών εκλογών του 2023 εµφανίζονται απολύτως διχασμένοι αναφορικά µε την επίδραση της εκλογής του Στέφανου Κασσελάκη, γεγονός που πιστοποιεί ότι το πολιτικό χάσμα που εμφανίστηκε στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ του περασμένου Σαββατοκύριακου επιβεβαιώνεται και µέσω των στατιστικών δεδομένων.

Συγκεκριμένα, αναφορικά με την πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 36% της ψήφου των ερωτηθέντων και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 12,1% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 11%. Σε ό,τι αφορά στα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα, το ΚΚΕ συγκεντρώνει 8,9%, η Ελληνική Λύση 5,4%, η Νίκη 2,8%, η Πλεύση Ελευθερίας 3,1% και οι Σπαρτιάτες 3,6%. Το ΜέΡΑ25 συγκεντρώνει 1,2% στην πρόθεση ψήφου, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό – το 10,3%- δηλώνει αναποφάσιστο.

Δημοσκόπηση GPO: Τρίτος και... καταϊδρωμένος ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ, δεύτερο το ΠΑΣΟΚ με 12,1% - Στο 36% η ΝΔ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει κυρίαρχος στην ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό. Αναλυτικά, στο ερώτημα “Μεταξύ των Μητσοτάκη, Κασσελάκη και Ανδρουλάκη, ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό;”, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 47,7% της προτίμησης των ερωτηθέντων και ακολουθούν ο Νίκος Ανδρουλάκης με 13,5% και ο Στέφανος Κασσελάκης 11,6%. Το 22,6% πιστεύει ότι κανένας από τους τρεις δεν είναι κατάλληλος για πρωθυπουργός.

ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Στα επιμέρους ερωτήματα της δημοσκόπησης, καταγράφεται η γνώμη των πολιτών για τις εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Στην ερώτηση “Πιστεύετε ότι η επιλογή του κ. Κασσελάκη είναι τελικά ένα θετικό ή αρνητικό γεγονός για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ;”το 71,2% των ερωτηθέντων απαντά ότι η επιλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία είναι αρνητική/μάλλον αρνητική, ενώ το 22,3% βλέπει θετικά/μάλλον θετικά αυτή την επιλογή.

ΣΥΡΙΖΑ

Σε επόμενες ερωτήσεις σχετικά με τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, το 63,7% εκτιμά ότι οι αποχωρήσεις στελεχών είναι αρνητική εξέλιξη για τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 74,7% πιστεύει ότι αυτές οι αποχωρήσεις θα αποδυναμώσουν το κόμμα. Επιπλέον, το 68,8% των ερωτηθέντων εκτιμά πως θα επέλθει διάλυση στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Σημειώνεται ότι η δημοσκόπηση της GPO για τα «Παραπολιτικά» κατέγραψε επίσης και τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης για τα βασικά ζητήματα της επικαιρότητας, που σχετίζονται µε την ακρίβεια και τις κυβερνητικές προσπάθειες να την περιορίσει, ενώ παράλληλα αποτυπώνεται, για πρώτη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων των υπουργών της νέας κυβέρνησης, ο δείκτης δημοφιλίας τους. Επιπλέον επιχειρήθηκε και µια σύντομη διερεύνηση της συλλογικής µνήµης της ελληνικής κοινής γνώμης για τον αντίκτυπο της επετείου του Πολυτεχνείου, που φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια.

Γκάλοπ Marc για το «ΘΕΜΑ»

Νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό προοιωνίζεται η εξελισσόμενη μαζική φυγή παραδοσιακών στελεχών από τον ΣΥΡΙΖΑ, που επιταχύνει τη φθορά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για πρώτη φορά από το 2012 περνάει στην τρίτη θέση στη σειρά κατάταξης των κομμάτων.

Παρά τα μεγάλα προβλήματα της ακρίβειας, που «θολώνουν» την εικόνα της κυβέρνησης στην κοινή γνώμη, αλλά και τη δυσκολία του ΠΑΣΟΚ να προσελκύσει το σύνολο των διαρροών από την Κουμουνδούρου, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, εμφανίζεται αδύναμος να φρενάρει την καθοδική τροχιά που καταγράφει εδώ και καιρό η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και να συγκρατήσει τις εντεινόμενες φυγόκεντρες τάσεις, οι οποίες παρατηρούνται μετά την εκλογή του στον πολιτικό χώρο που επέλεξε να ηγηθεί.

Εκτίμηση ψήφου 

gallop-4

Σύμφωνα με τα ευρήματα μεγάλης δημοσκόπησης που διενήργησε η εταιρεία Marc για λογαριασμό του «ΘΕΜΑτος», που κυκλοφορεί στα περίπτερα και σε όλα τα άλλα σημεία πώλησης, ο ΣΥΡΙΖΑ της εποχής Κασσελάκη συνεχίζει να βουλιάζει δημοσκοπικά, σε βαθμό που να συγκρατεί στις τάξεις του μόλις και μετά βίας έναν από τους δύο ψηφοφόρους που τον ψήφισαν στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση. Η συσπείρωσή του φτάνει στο μάλλον ιστορικά χαμηλό ποσοστό της τάξης του 52,6%, καθώς εμφανίζει σημαντικές διαρροές τόσο προς το ΠΑΣΟΚ (9,1%) και το ΚΚΕ (9,2%) όσο και, πολύ περισσότερο, προς τους αναποφάσιστους (14,4%) και, εν γένει, την αδιευκρίνιστη ψήφο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει την εμπιστοσύνη μόλις του 6,7% της ελληνικής κοινωνίας και στο σχετικό ερώτημα κατατάσσεται τέταρτος, μακράν πίσω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και χαμηλότερα από τους Νίκο Ανδρουλάκη και Δημήτρη Κουτσούμπα. Επιπλέον, υπερτερούν ακόμη και μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ εκείνοι που αμφισβητούν τη βασική του διακήρυξη ότι μπορεί να νικήσει τον κ. Μητσοτάκη, με την οποία διεκδίκησε και κέρδισε τον θώκο του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ποιoν εμπιστεύεστε περισσότερo;

gallop-3

Ο πρωθυπουργός και η Νέα Δημοκρατία διατηρούν την πολιτική κυριαρχία, καθώς το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου ποσοστό 34,1%, το οποίο με αναλογική κατανομή των αναποφάσιστων οδηγεί στην εκτίμηση ότι η παρούσα εκλογική του δύναμη είναι στο 39%. Η μεγάλη ανατροπή που καταγράφεται στη μέτρηση της Marc είναι στο προσπέρασμα του ΣΥΡΙΖΑ από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο κινείται ανοδικά και με 12,4%, που συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου, εκτιμάται ότι η δύναμή του είναι πλέον στο 14,3%, καθώς έχει συσπείρωση της τάξης του 76,6% και προσελκύει σχεδόν έναν στους δέκα ψηφοφόρους που, στις τελευταίες εκλογές, ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πώς κρίνουν τον Κασσελάκη οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ

gallop-1

Κασσελάκης: Καλύτερα ή χειρότερα απ’ ό,τι περιμένατε;

Σύνολο πληθυσμού

gallop-2