Εκλογές 2023: Ο Άρειος Πάγος έκοψε το κόμμα Κασιδιάρη, κατεβαίνει το κόμμα Κανελλόπουλου

Αποκλείστηκε από την κάθοδο στις εκλογές της 21 Μαΐου 2023 το κόμμα «Έλληνες» του Ηλία Κασιδιάρη. Με μια ιστορική απόφαση δικαστικής, συνταγματικής και πολιτικής σημασίας η Ολομέλεια του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου «έκοψε» το μόρφωμα του καταδικασμένου σε πρώτο βαθμό για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση «Χρυσή Αυγή», Ηλία Κασιδιάρη και ως εκ τούτου δεν θα αναμετρηθεί στις επικείμενες εκλογές.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου να μην επιτραπεί η κάθοδος του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές ανακοινώθηκε από την προεδρεύουσα της σύνθεσης, Ευδοξία Κιουπτσίδου και ελήφθη κατά συντριπτική πλειοψηφία 9-1. Αύριο αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να γνωστοποιηθεί το σκεπτικό της απόφασης.

Συνολικά «κόπηκαν» περισσότερα από δέκα κόμματα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες για το σκεπτικό της απόφασης, το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη θεωρήθηκε ότι είναι συνέχεια της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», της οποίας έχουν καταδικαστεί στελέχη, ενώ μέλη της εντοπίστηκαν στα ψηφοδέλτια.

«Καταλύθηκε οριστικά το δημοκρατικό πολίτευμα»

«Απόψε καταλύθηκε οριστικά το δημοκρατικό πολίτευμα και μισό εκατομμύριο Έλληνες στερούνται το ύψιστο δικαίωμα να ψηφίσουν το κόμμα της επιλογής τους. Το Εθνικό κόμμα ΈΛΛΗΝΕΣ στοχοποιήθηκε παράνομα, γιατί είναι το πιο έντιμο και καθαρό κόμμα της εγχώριας πολιτικής σκηνής. Αναμέναμε αυτή την πρωτοφανή εκτροπή και είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι για την επόμενη μέρα. Αύριο το απόγευμα θα λάβουν χώρα οι επίσημες ανακοινώσεις μου», δήλωσε ο Ηλίας Κασιδιάρης.

Εγκρίθηκε το κόμμα Κανελλόπουλου

Αντίθετα, οι ανώτατοι δικαστές αποφάσισαν την κάθοδο στις εκλογές του κόμματος «ΕΑΝ», του πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιου Κανελλόπουλου, ο οποίος δημόσια, πριν υποβάλλει αίτηση συμμετοχής στις εκλογές, με το δικό του κόμμα, είχε δηλώσει ότι θα ηγηθεί του μορφώματος Κασιδιάρη.

Εξάλλου, όλες οι εκτιμήσεις από νωρίς το μεσημέρι προέβλεπαν ότι το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη δεν θα λάμβανε το «πράσινο φως», καθώς το ανώτατο δικαστήριο έκρινε με βάση τον νέο νόμο, που ισχύει, ότι η υποψηφιότητα Κασιδιάρη, ως βουλευτή στην Α΄ Αθήνας με το κόμμα Έλληνες, προσκρούει στη ρητή διάταξη του νόμου που απαγορεύει τη συμμετοχή σε εκλογές, όσων έχουν καταδίκεςέστω και με πρωτόδικη απόφαση για βαριά αδικήματα, ανάμεσά τους και εκείνο της εγκληματικής οργάνωσης.

Σε ό,τι αφορά το κόμμα ΕΑΝ που έχει ιδρύσει ο Αναστάσιος Κανελλόπουλος, οι πληροφορίες ανέφεραν, ότι τελικά θα περνούσε τον έλεγχο της νομιμότητας που διενήργησε το ανώτατο δικαστήριο, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δημόσια, πριν υποβάλλει αίτηση συμμετοχής στις εκλογές, με το δικό του κόμμα, είχε δηλώσει ότι θα ηγηθεί του κόμματος Κασιδιάρη.

Οι πραγματικές σχέσεις των δύο ανδρών αξιολογήθηκαν από τον Άρειο Πάγο, καθώς κάτι τέτοιο ελέγχθηκε και αυτεπάγγελτα από το Δικαστήριο, αλλά και προβλήθηκε μέσω υπομνήματος από το ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν στάθηκε ικανός λόγος ικανός για τον αποκλεισμό του ΕΑΝ.

Και τούτο, διότι στους συνδυασμούς του συγκεκριμένου κόμματος δεν υπάρχουν καταδικασμένα στελέχη της Χρυσής Αυγής, ενώ δεν υπάρχουν άλλες αποδείξεις ότι πραγματικός ηγέτης του είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης.