Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού: Έρχεται κακοκαιρία με καταιγίδες, κεραυνούς και χαλάζι

Επιδείνωση προβλέπεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας από σήμερα Τρίτη (02-05-2023) και από τα δυτικά με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται κατά τόπους από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και χαλαζοπτώσεις, καθώς και πρόσκαιρα θυελλώδεις ανέμους, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ.

Πιο αναλυτικά, Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού από την ΕΜΥ:

1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Α. Σήμερα Τρίτη (02-05-2023) από αργά το απόγευμα στο Ιόνιο και προς το βράδυ στην Ήπειρο, τη δυτική και κεντρική Στερεά, τη Θεσσαλία (κυρίως τα δυτικά τμήματα) και την Πελοπόννησο.

μετεο

Β. Αύριο Τετάρτη (03-05-2023)

α) στο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά, τη Θεσσαλία και την κεντρική Μακεδονία.
β) έως και τις απογευματινές ώρες στην Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία, την κεντρική Στερεά και τη δυτική και βόρεια Πελοπόννησο.
γ) από τις μεσημβρινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

2. Την Πέμπτη (04-05-2023) τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, ωστόσο ο καιρός θα διατηρηθεί άστατος, με βροχές και καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές στο Ιόνιο τις πρωινές ώρες και στα ηπειρωτικά το μεσημέρι – απόγευμα.

μετεο
Χαμηλό Βαρομετρικό από τα δυτικά

Χαμηλό βαρομετρικό στο Ιόνιο Πέλαγος θα επηρεάσει τη χώρα μας σήμερα Τρίτη 2 Μαΐου φέρνοντας κακοκαιρία με βροχέςκαταιγίδες και ισχυρούς έως θυελλώδεις νότιους ανέμους στη Δυτική Ελλάδα, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/ meteo.gr.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το meteo.gr, παρά την επικράτηση των νοτιάδων, η θερμοκρασία θα παραμένει περίπου 3-4°C χαμηλότερα από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Πιο αναλυτικά, αρχικά τις προμεσημβρινές ώρες τα φαινόμενα θα είναι περιορισμένα, με τοπικές βροχές στη Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο και τοπικές καταιγίδες στο Ιόνιο. Από το απόγευμα -και κυρίως τις βραδινές ώρες σήμερα- προβλέπεται επιδείνωση του καιρού με ισχυρές κατά τόπους καταιγίδες στα Επτάνησα, τη Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο και βροχοπτώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας και της Μακεδονίας. Στις νοτιότερες περιοχές θα σημειωθούν και λασποβροχές λόγω της παρουσίας σκόνης από την Αφρική.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάσσεται στην Κατηγορία 2 (Μέτρια).

Παράλληλα, οι νότιοι άνεμοι στο Ιόνιο Πέλαγος θα φτάσουν τα 7-8 μποφόρ, με προβλεπόμενο σημαντικό ύψος κύματος τα 3-4 μέτρα. Και στο Αιγαίο οι άνεμοι θα είναι ισχυροί, κυρίως από ανατολικές διευθύνσεις, φτάνοντας τα 6 μποφόρ.

μετεο
Θεόδωρος Κολυδάς: Χαμηλό βαρομετρικό φέρνει ισχυρές βροχές και καταιγίδες από τα δυτικά

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Θεόδωρο Κολυδά, χαμηλό βαρομετρικό που έρχεται από τα δυτικά θα επηρεάσει κυρίως την Τετάρτη τα δυτικά κεντρικά και βόρεια με ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Κακοκαιρία από το απόγευμα σε πολλές περιοχές της δυτικής, κεντρικής και βόρειας χώρας

Κακοκαιρία από το απόγευμα σε πολλές περιοχές της δυτικής, κεντρικής και βόρειας χώρας με τοπικά ισχυρές βροχές – καταιγίδες, ικανές να δημιουργήσουν ακόμη και προβλήματα. Έτσι θα πάμε μέχρι και την Παρασκευή για να βελτιωθεί πλέον ο καιρός το Σαββατοκύριακο” αναφέρει ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης.

“Εκτός από τον καιρό των επόμενων ημερών, κάναμε και μια πρώτη προσέγγιση για τον καιρό την ημέρα των εκλογών όπου σε ποσοστό κοντά στο 75% ο καιρός θα είναι ήπιος και μάλιστα με υψηλές θερμοκρασίες της τάξης των 26 με 28 βαθμών κελσίου” συνεχίζει στην ανάρτησή του ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

“Για τον σκοπό αυτό δημιουργήσαμε τον παρακάτω χάρτη όπου στην ουσία μας δείχνει ότι μέχρι και τις 16 με 17 Μαΐου περίπου θα επιμείνει η μεσημβρινή κυκλοφορία που θα μας φέρνει τον άστατο και πιο ψυχρό καιρό, ενώ στη συνέχεια φαίνεται να οδηγούμαστε σε ζωνική ροή που θα μας φέρει ζέστη και ηλιοφάνεια” καταλήγει ο μετεωρολόγος.

Γιώργος Τσατραφύλλιας: Βαρομετρικό χαμηλό φέρνει βροχές, καταιγίδες και κεραυνούς

“Βαρομετρικό χαμηλό στροβιλίζεται ανοικτά του Ιουνίου και αναμένεται να προκαλέσει σημαντική επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες κυρίως στα Επτάνησα, στην Ήπειρο, στη Δυτική Στερεά και στην Πελοπόννησο, με αρκετές βροχές, καταιγίδες και έντονη κεραυνική δραστηριότητα” αναφέρει ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας.

“Τα φαινόμενα δεν αποκλείονται να συνοδεύονται από πολύ ισχυρούς ανέμους και τοπικές χαλαζοπτώσεις. Δείχνουμε την απαιτούμενη προσοχή κυρίως τις βραδινές ώρες” αναφέρει ο μετεωρολόγος.

Σάκης Αρναούτογλου: Έρχονται βροχές και στην Αττική

Στην Αττική ο καιρός θα είναι συννεφιασμένος, ενώ βροχές αναμένονται από το μεσημέρι και κυρίως τις απογευματινές ώρες, αναφέρει ο Σάκης Αρναούτογλου.

Στη Θεσσαλονίκη θα επικρατήσει επίσης αρκετή συννεφιά με διαστήματα ηλιοφάνειας, ωστόσο βροχές αναμένονται κυρίως από το βράδυ και μετά.

Την Τετάρτη ο Σάκης Αρναούτογλου αναφέρει πως ο καιρός θα είναι ακόμα πιο άστατος, με φαινόμενα σχεδόν σε όλη τη χώρα, καθώς το νέο σύστημα κακοκαιρίας θα φέρει συννεφιές οι οποίες θα δώσουν βροχές και καταιγίδες.