Διήμερη δράση υποβρύχιου καθαρισμού στο λιμάνι Καλαμάτας

Δράση υποβρύχιου καθαρισμού του λιμένα Καλαμάτας πραγματοποιήθηκε το διήμερο 8-9 Ιουλίου 2023 από ομάδα εθελοντών του Aegean Rebreath. Η δράση υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, το Λιμεναρχείο και την υποστήριξη της εταιρείας APIVITA κι αφορούσε διευρυμένες περιβαλλοντικές δράσεις απορρύπανσης του βυθού έμπροσθεν του Πανελληνίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω δράση υλοποιήθηκε για 5η χρονιά από την Aegean Rebreath στο πλαίσιο της συνεργασίας της ομάδας με το Δίκτυο Μπλε Δήμων, στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Καλαμάτας.

Παράλληλα υπήρξε και παράκτιος καθαρισμός στην εκβολή του ποταμού Νέδοντα στην παραλία της Καλαμάτας, αλλά και διενέργεια δειγματοληψιών στο πλαίσιο ερευνητικών δραστηριοτήτων.

«Η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων» τόνισε κατά την επίσκεψή του στο χώρο του καθαρισμού, ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, επισημαίνοντας την αξία της δράσης.

358126988 728002759333573 2347705069379207571 n

Από το παράκτιο καθαρισμό συγκεντρώθηκαν: 153 πλαστικά μπουκάλια, 105 ποτήρια καφέ μιας χρήσης , 110 συσκευασίες φαγητού, καθώς επίσης, μια σόμπα, 21 πλαστικά παιχνίδια και ένα ρούτερ.

Από τον υποβρύχιο καθαρισμό συγκεντρώθηκαν  210 κουτάκια αλουμινίου και κονσέρβες,  480 μπουκάλια ποτού και γυάλινα ποτήρια, 70 ρούχα και παπούτσια, 55 μουσαμάδες και τάπητες και  πολλά αλιευτικά αντικείμενα. Ακόμη, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν μια κατάψυξη, ένα σταθερό τηλέφωνο, 4 καρέκλες μεταλλικές και 5 πλαστικές, 2 ξαπλώστρες, ένα καρότσι σούπερ μάρκετ, μια ζυγαριά, ένα μεταλλικό καπάκι υπονόμου και πολλές μπαταρίες.

ΔΙΚΤΥΟ “ΜΠΛΕ ΔΗΜΩΝ” ΚΑΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Το 2021 η Aegean Rebreath, στη βάση των μνημονίων συνεργασίας με τους δήμους που έχουν εγκαταστήσει Σταθμούς Συλλογής Θαλάσσιων Απορριμμάτων, δημιούργησε το Δίκτυο “Μπλε Δήμων” με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Σκοπός του Δικτύου “Μπλε Δήμων”, όπου ανήκει και ο Δήμος Καλαμάτας, είναι η ανάπτυξη πρακτικών και πολιτικών για το θαλάσσιο περιβάλλον, αλλά και η μεταφορά τοπικών πρακτικών σε εθνικό επίπεδο. Ήδη από την αρχή λειτουργίας του Δικτύου τα μέλη συμμετείχαν στην προσπάθεια καταγραφής των προβλημάτων που εντοπίζονται στην επικράτειά τους, αλλά και των καλών πρακτικών που εφαρμόζουν για το θαλάσσιο περιβάλλον. Αυτή ήταν και η πρώτη ανάλογη προσπάθεια που έλαβε χώρα στην Ελλάδα.

358115346 728002886000227 7708511378892870780 n

Στο δίκτυο συμμετέχουν δήμαρχοι, δημοτικοί υπάλληλοι, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών και εκπρόσωποι από το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών οι οποίοι συμμετέχουν στην ανάπτυξη καλών πρακτικών, την παραγωγή πρωτογενών δεδομένων, την ανάπτυξη στοιχειοθετημένων συστάσεων προς την κεντρική κυβέρνηση και την υλοποίηση κοινών δράσεων. Το Δίκτυο λειτουργεί σε συντονισμό με το υπουργείο Περιβάλλοντος, στο οποίο διοχετεύονται ευρήματα και προτάσεις που αναπτύσσονται από τα μέλη.

Το Δίκτυο “Μπλε Δήμων” αποτελεί το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα περιβαλλοντικής δημοκρατίας, καθώς δίνεται η δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να συμμετάσχουν πλέον ενεργά στην παροχή κατευθύνσεων για τη χάραξη πολιτικών σε τοπικό αλλά και εθνικό επίπεδο.