Γκάλοπ MRB: Στις 7,5 μονάδες η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, στο 38,9% ο Μητσοτάκης για πρωθυπουργός

Στις 7,5 μονάδες (με αναγωγή επί των εγκύρων) προσδιορίζει την διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ η εταιρεία MRB, σε μέτρηση που πραγματοποιήθηκε μετά από τις εμφανίσεις των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ. Για άλλη μία φορά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται καθαρά στο ερώτημα για τον «καταλληλότερο πρωθυπουργό, αφού συγκεντρώνει το 38,9% των προτιμήσεων έναντι 29% για τον Αλέξη Τσίπρα. 

dimoskopoisi-open_10

Σε ότι αφορά την αξιολόγηση των πολιτικών αρχηγών στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο Πρωθυπουργός αξιολογείται αρνητικά από το 38,4% των πολιτών και θετικά από το 28,7%. Το 45,6% αξιολογεί αρνητικά την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ ενώ μόλις το 19,6% απαντά ότι αξιολογεί θετικά την παρουσία του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Αναφορικά με την παρουσία του Νίκου Ανδρουλάκη στη ΔΕΘ αυτή αξιολογείται αρνητικά από το 40% και θετικά από το 10,6%.

dimoskopoisi-open_5
dimoskopoisi-open_6
dimoskopoisi-open_7
Πως «πέρασαν» τα διλήμματα των αρχηγών

Το δίλημμα «σταθερότητα ή χάος» που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζει το 34% των ερωτηθέντων ενώ ποσοστό 43,5% απαντά ότι δεν τον εκφράζει καθόλου. Αντιστοίχως το «οικογενειοκρατία ή προοδευτική συμμαχία» που έθεσε ως δίλημμα ο Αλέξης Τσίπρας εκφράζει το 28,3% και δεν εκφράζει το 45,5%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και στις δύο περιπτώσεις, τα διλήμματα που έθεσαν οι αρχηγοί των δύο μεγαλύτερων κομμάτων στη ΔΕΘ «πέρασαν» – και μάλιστα με ποσοστά σημαντικά υψηλότερα από εκείνα που εμφανίζουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου. 

dimoskopoisi-open_9

Ωστόσο, οι τρεις αρχηγοί παίρνουν βαθμό κάτω από τη βάση (με άριστα το 10) για τις εξαγγελίες που έκαναν στη ΔΕΘ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παίρνει 4,8 , τον Αλέξη Τσίπρα 4,2 και τον Νίκο Ανδρουλάκη 3,9. 

dimoskopoisi-open_8
Σταθερότητα στην πρόθεση ψήφου

Αναφορικά τώρα με την πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία καταγράφει ποσοστό 29,6% έναντι 22,6% του ΣΥΡΙΖΑ ενώ το ΠΑΣΟΚ καταγράφει ποσοστό 12,1%. Τέταρτο το ΚΚΕ με 5,1% και ακολουθεί η Ελληνική Λύση και το Μέρα25 με 4,2% και 3,5% αντίστοιχα.

dimoskopoisi-open_11

Με αναγωγή στα έγκυρα (χωρίς την αποχή και τα λευκά) τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής: Νέα Δημοκρατία 31,3%, ΣΥΡΙΖΑ 23,8%, ΠΑΣΟΚ 11,7%, ΚΚΕ 5,3%, η Ελληνική Λύση 4,4 και το Μέρα25 3,7%.

dimoskopoisi-open_4

Σε ότι αφορά τις απαντήσεις στο ερώτημα για την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας, το  22,6% απαντά ότι βλέπουν θετικά μια συγκυβέρνηση ΝΔ -ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ – ΠΑΣΟΚμικρότερων κομμάτων της Δεξιάς. Αντίστοιχα, θετικά «βλέπει» μια κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ ή ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – μικρότερων κομμάτων της Αριστεράς, το 24,2% των ερωτηθέντων. Ωστόσο, ποσοστό μεγαλύτερο του 55% απαντά ότι δεν θεωρεί «τερατογένεση» μία κυβέρνηση με τη συμμετοχή ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ -ΜεΡΑ25. 

dimoskopoisi-open_15
dimoskopoisi-open_3
dimoskopoisi-open_12
dimoskopoisi-open_13
dimoskopoisi-open_14
dimoskopoisi-open_16
dimoskopoisi-open_2