Επίδομα Θέρμανσης: Ποιοι κερδίζουν στη φετινή επιδότηση (παραδείγματα)

Διπλάσιο ποσοστό επιδόματος θέρμανσης πρόκειται να λάβουν οι νέοι δικαιούχοι οι οποίοι θα καταναλώσουν, για πρώτη φορά φέτος, πετρέλαιο ή υγραέριο ή άλλες μορφές καυσίμων, πλην φυσικού αερίου. Αυτοί είναι διπλά κερδισμένοι είναι οι κερδισμένοι της τριπλής παρέμβασης που ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο, σε μια προσπάθεια να στρέψει μαζικά τους καταναλωτές στη χρήση πετρελαίου, το οποίο είναι φθηνότερο σε σύγκριση με τα κλιματιστικά και το φυσικό αέριο.

Συγκεκριμένα, στους κερδισμένους περιλαμβάνονται τόσο τα νοικοκυριά που θα εγκαταλείψουν το κλιματιστικό ή το φυσικό αέριο -εάν είναι εφικτό και θα στραφούν στο πετρέλαιο θέρμανσης για να ζεσταθούν, όσο και τα νοικοκυριά που θα λάβουν για πρώτη φορά επίδομα θέρμανσης λόγω αύξησης των εισοδηματικών κριτηρίων.

Mε την αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων, διευρύνονται οι δικαιούχοι του επιδόματος και κατά συνέπεια μεγαλύτερος αριθμός καταναλωτών θα επιδοτηθεί φέτος. Δεν αλλάζουν τα περιουσιακά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος και παραμένουν σε 180.000 ευρώ για αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο και 300.000 ευρώ για αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους.

Ποιοι δικαιούνται το επίδομα θέρμανσης

Δικαιούχοι του επιδόματος είναι:

  • Αγαμος με ετήσιο εισόδημα έως 16.000 ευρώ
  • Εγγαμος με ετήσιο εισόδημα έως 24.000 ευρώ
  • Εγγαμος με 1 παιδί και ετήσιο εισόδημα έως 27.000 ευρώ
  • Εγγαμος με 2 παιδιά και ετήσιο εισόδημα έως 30.000 ευρώ
  • Εγγαμος με 3 παιδιά και ετήσιο εισόδημα έως 33.000 ευρώ
Μείωση τιμής στο πετρέλαιο θέρμανσης

Ταυτόχρονα με έκπτωση 25 λεπτά ανά λίτρο, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, θα προμηθευτούν το πετρέλαιο θέρμανσης στις 15 Οκτωβρίου 2022 όλοι οι καταναλωτές, ανεξάρτητα εάν είναι δικαιούχοι ή όχι του επιδόματος θέρμανσης.

Στόχος είναι να ξεκινήσει η διάθεσή του με τιμή 1,35 ευρώ ή και χαμηλότερα, καθώς σε περίπτωση που ξεκινήσει να διατίθεται στα 1,60 ευρώ το λίτρο οι καταναλωτές θα το αγοράσουν 1,35 ευρώ το λίτρο.

Η συγκεκριμένη έκπτωση αφορά αποκλειστικά τον Οκτώβριο, καθώς η συνέχιση της επιδότησης θα εξαρτηθεί από την πορεία των διεθνών τιμών πετρελαίου. Το κόστος του μέτρου έχει υπολογιστεί στα 250 εκατ. ευρώ.

Πώς διαμορφώνεται το επίδομα θέρμανσης

Το επίδομα, για κάθε δικαιούχο, θα υπολογίζεται επί αυξημένου ποσού βάσης στα 350 ευρώ, από τα 300 ευρώ που ήταν πέρυσι. Στη συνέχεια πολλαπλασιάζονται τα 350 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, 0,12 έως 1,62, που έχει καθοριστεί ανάλογα με τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του νοικοκυριού. Εάν υπάρχουν εξαρτώμενα τέκνα, το ποσό που προκύπτει προσαυξάνεται κατά 20%.

Παραδείγματα

  • Ενας δικαιούχος που διαμένει στον δήμο Αθηναίων, όπου ο συντελεστής επιδότησης ανέρχεται σε 0,43, θα λάβει επίδομα 150 ευρώ. Eαν έχει δύο παιδιά, θα λάβει επιδότηση 211 ευρώ, έναντι 181 ευρώ πέρυσι. Εάν είναι νέος δικαιούχος, θα λάβει διπλό επίδομα, ήτοι 422 ευρώ.
  • Oικογένεια με δύο παιδιά στον δήμο Παλαιού Φαλήρου θα λάβει επίδομα 162 ευρώ, ενώ με διπλάσια επιδότηση θα λάβει 324 ευρώ.
  • Oικογένεια με δύο παιδιά στη Φλώρινα πέρυσι είχε λάβει επίδομα θέρμανσης 496 ευρώ. Φέτος θα λάβει 578 ευρώ, ενώ εάν δικαιούται διπλάσιο επίδομα θα λάβει 1.156 ευρώ.
  • Οικογένεια με δύο παιδιά στη Θεσσαλονίκη πέρυσι είχε λάβει 299 ευρώ, ενώ φέτος θα λάβει 348 ευρώ. Εάν η οικογένεια έκανε χρήση φυσικού αερίου και στραφεί στο πετρέλαιο, θα λάβει διπλάσιο επίδομα 696 ευρώ.
  • Μια οικογένεια με δύο παιδιά στο Καρπενήσι θα λάβει 529 ευρώ, ενώ εάν δικαιούται διπλάσιο επίδομα θα λάβει 1.058 ευρώ.
Τίτλοι τέλους στην επιδότηση στο ντίζελ

Από την 1η Οκτωβρίου το πετρέλαιο κίνησης θα διατίθεται χωρίς έκπτωση 0,15 λεπτά (με ΦΠΑ) το λίτρο, καθώς σταματάει η κρατική επιδότηση, αφού το πρωταρχικό ενδιαφέρον για το οικονομικό επιτελείο επικεντρώνεται στο επίδομα θέρμανσης.

Να υπενθυμίσουμε ότι αρχικά είχε δοθεί παράταση για τη χορήγηση της συγκεκριμένης επιδότησης μέχρι τις 30 Ιουνίου, ενώ στη συνέχεια δόθηκε νέα παράταση έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2022.