Αυτοπεποίθηση: Σύμμαχος ή εχθρός;

Από τη Μαρίνα Γαλιάτσα

Πόσες και πόσοι από μας τα έχουν βρει  με τον εαυτό τους και νοιώθουν ότι όλα πάνε καλά, τόσο στην εξωτερική τους εμφάνιση αλλά πολύ περισσότερο εσωτερικά;  

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων όλων των τάξεων, κατηγοριών και ηλικιών τα πάει σούπερ και μπράβο τους, άρα η αυτοπεποίθηση τους είναι στο maximum και δεν χρειάζονται κανέναν.

Τι γίνεται όμως με την πλειονότητα του κόσμου που έχει κάποιο θέμα  μικρό ή μεγαλύτερο;

Πόσο συχνά ζητάμε – ας πούμε –  κάποια επιβράβευση.

Πόσες φορές νοιώθουμε τις ψυχικές δυνάμεις μας  να μας εγκαταλείπουν.

Πόσες  φορές έχουμε πει:_ Δεν έχω καταφέρει τίποτα.

Πόσο φοβόμαστε  την απόρριψη κι αν μας έχει τύχει πως την αντιμετώπισαμε.

Και είναι μεγάλος ο κατάλογος από έννοιες όπως, διστακτικότητα, αναβλητικότητα,  φοβίες, άγχος, πίεση, ανασφάλεια κ.ο.κ. που σίγουρα μας κάνουν να νοιώθουμε άσχημα και να μην εξελισσόμαστε θετικά.

Εδώ έρχεται  η απάντηση των ειδικών περί έλλειψης αυτοπεποίθησης, οι οποίοι μάλιστα συμπληρώνουν ότι πρόκειται για ένα πολύ ισχυρό ατού, αρκεί να το προσέξουμε και να βρούμε εκείνα τα εργαλεία  που χρειαζόμαστε για να πάρουμε τα πάνω μας. Έτσι θα μπορέσουμε να  επιδιώξουμε καλύτερα τους στόχους μας, έχοντας παράλληλα και τη σωστή ψυχική μας υγεία.

Η έλλειψη αυτοπεποίθησης μόνο αρνητικές συνέπειες δημιουργεί  στη ζωή μας. Μας κάνει αρνητικούς στην αντιμετώπιση των όποιων ζητημάτων προκύπτουν, αφού το κυρίαρχο συναίσθημα είναι ότι γενικά  δεν τα πάμε καλά με τον εαυτό μας.

Προφανώς, η αυτοπεποίθηση δεν κατακτιέται εύκολα. Ο δρόμος για να εξελιχθεί κανείς έχει αγκάθια και κρύβει παγίδες. Ένας ειδικός μπορεί να είναι πολύτιμος σύμβουλος για να μπορέσουμε μαζί του να επαναπροσδιορίσουμε πολλά από αυτά τα προβλήματα τα οποία είναι δυσεπίλυτα για εμάς.

Σήμερα, υπάρχουν οι κατάλληλοι επιστήμονες που μπορούν πραγματικά να μας βοηθήσουν στην προσωπική και την επαγγελματική μας ανέλιξη. Είναι μάλιστα θετικό, ότι  πολλοί περισσότεροι συνάνθρωποί μας τους εμπιστεύονται σε σχέση με το παρελθόν.

Η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης μας είναι εξόχως σημαντική. Για αυτό μην διστάσετε να απευθυνθείτε στον κατάλληλο ειδικό. Μόνο κερδισμένοι  θα βγείτε.