Αυτοί είναι οι νέοι μισθοί στο δημόσιο: Αναλυτικά παραδείγματα και πίνακες

Σήμερα το πρωί αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο με το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ ο στόχος είναι να ψηφιστεί έως το τέλος του μήνα και να ξεκινήσουν να καταβάλλονται τα νέα αυξημένα ποσά από το τέλος Δεκεμβρίου με την μισθοδοσία του Ιανουαρίου.

Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει την οριζόντια αύξηση των 70 ευρώ, την αύξηση του επιδόματος τέκνων από τα 50 στα 70 ευρώ για όσους έχουν ένα παιδί, από τα 70 στα 120 ευρώ για όσους έχουν δύο παιδιά και από τα 120 στα 170 ευρώ για όσους έχουν τρία παιδιά, αλλά και την αύξηση των επιδομάτων θέσης κατά 30%.

Πρόσθετες παροχές θα υπάρχουν για τα μέλη ΔΕΠ αλλά και για τους ένστολους με τον υπουργό Οικονομικών  Κωστή Χατζηδάκη να ανακοινώνει σήμερα -με συνέντευξη στα “ΝΕΑ”- τις ακόλουθες αλλαγές:

1. Αναδρομική αύξηση 5% (πρόσθετη των 70 ευρώ) στον βασικό μισθό των πανεπιστημιακών. Η αύξηση θα ισχύσει από τον Οκτώβριο του 2022

2. Θέσπιση ειδικού βοηθήματος βιβλιοθήκης το οποίο θα κυμαίνεται από τα 100 έως τα 200 ευρώ

3. Αύξηση από 13% έως και 27% στο επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας

4. Αύξηση κατά 30% στο επίδομα παραμεθορίου.

Οι νέοι μισθοί στο δημόσιο

Με την αύξηση του βασικού μισθού αλλά και την αύξηση του επιδόματος τέκνων, ο μεικτός μισθός θα αυξηθεί κατά 70 ευρώ για όσους δεν έχουν παιδιά, κατά 90 ευρώ για όσους έχουν ένα παιδί και κατά 120 ευρώ για όσους έχουν δύο ή περισσότερα παιδιά. Ενδεικτικός είναι ο ακόλουθος πίνακας για όσους έχουν πτυχίο πανεπιστημίου.

ΝΕΟΙ ΜΙΣΘΟΙ

Όπως φαίνεται η ποσοστιαία αύξηση ξεκινάει από το 3,25% για όσους έχουν μεγάλο μισθό και ανεβαίνει στο 6,41% για όσους μπαίνουν για πρώτη φορά στο δημόσιο. Αν υπάρχει και ένα παιδί, οι ποσοστιαίες μεταβολές διαμορφώνονται ως εξής:

ΝΕΟΙ ΜΙΣΘΟΙ

Και αν υπάρχει και δεύτερο παιδί, οι ποσοστιαίες αυξήσεις προσεγγίζουν ακόμη και το 10%

ΝΕΟΙ ΜΙΣΘΟΙ
Τα μέλη ΔΕΠ

Σήμερα, ο λέκτορας έχει βασικό μισθό 1735 ευρώ, ο επίκουρος 1992 ευρώ, ο αναπληρωτής 2254 ευρώ κι ο καθηγητής 2622 ευρώ χωρίς το χρονοεπίδομα. Σε αυτά τα ποσά θα προστεθούν 70 ευρώ από τις αρχές του 2024 ενώ αναδρομικά θα δοθεί αύξηση 5% από τον Οκτώβριο του 2022. Ύστερα από πολλά χρόνια, επανέρχεται και το επίδομα βιβλιοθήκης το οποίο θα κυμαίνεται από τα 100 έως τα 200 ευρώ.

Οι μισθοί θα διαμορφωθούν ως εξής:
ΝΕΟΙ ΜΙΣΘΟΙ