Χατζηδάκης: Κάθε δημόσιος υπάλληλος θα έχει αύξηση 70 ευρώ μηνιαίως

Στους οικονομικούς στόχους της νέας τετραετίας της κυβέρνησης της ΝΔ αναφέρθηκε ο Κωστής Χατζηδάκης. Αύξηση 70€ μηνιαίως σε κάθε δημόσιο υπάλληλο προβλέπει το νέο μισθολόγιο που παρουσίασε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών. Με το μισθολόγιο έρχονται αυξήσεις στο επίδομα τεκνών από 20 εως 50€, ενώ το επίδομα για θέση ευθύνης αυξάνεται κατά 30%. Αυτά είναι μερικά από τα βασικά οφέλη του νέου συστήματος αμοιβών στο Δημόσιο που θα ισχύει από 1ης Ιανουαρίου.

Όπως εξήγησε ο υπουργός, ο μέσος δημόσιος υπάλληλος θα έχει όφελος που θα ανέρχεται σε 1.292 ευρώ μικτά το χρόνο. Ενώ, αν συνυπολογιστούν και οι επιπλέον αυξήσεις ή απαλλαγές που εφαρμόζονται από το 2023 (κατάργηση ειδ. εισφοράς αλληλεγγύης, κατάργηση ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων κλπ.) τότε το όφελος για το μέσο δημόσιο υπάλληλο αυξάνεται σε 2.084 ευρώ μικτά το χρόνο! Σε αυτό το πλαίσιο, κάθε δημόσιος υπάλληλος θα έχει μία αύξηση 70 ευρώ μηνιαίως, το επίδομα τέκνων αυξάνεται από 20 έως 50 ευρώ, και το επίδομα θέσης ευθύνης αυξάνονται 30%.

Επιπλέον, προωθούνται ειδικές ρυθμίσεις μισθολογικών αυξήσεων για τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, και για τα μέλη Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των Πανεπιστημίων.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη «οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα ωφεληθούν αναλογικά περισσότερο θα είναι οι χαμηλόμισθοι, εκείνοι που έχουν παιδιά και όσοι λαμβάνουν επίδομα θέσης ευθύνης!».

Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Για τον πόλεμο εναντίον της φοροδιαφυγής θα δρομολοηηθουν έως και τους πρώτους μήνες του 2024:
Η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και την επέκταση της χρήσης POS σε περισσότερα επαγγέλματα.
Η υποχρέωση διαβίβασης στοιχείων από παρόχους υπηρεσιών πληρωμών που βρίσκονται εκτός Ελλάδας στην ΑΑΔΕ.
Η πληρωμή προνοιακών επιδομάτων μέσω χρεωστικών καρτών.

Εντός του 2024 θα τρεξουν με ψηφιακά μέτρα όπως:

Η αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση των ελέγχων της ΑΑΔΕ, με αξιοποίηση των πλέον σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών και,
Η εισαγωγή κυρώσεων για τη μη-διαβίβαση στοιχείων στο MyDATA, ύστερα από μια εύλογη περίοδο προσαρμογής.

Παράλληλα, προχωρούν:
Η αναμόρφωση των τεκμηρίων διαβίωσης.
Η κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας.
Ο υπερδιπλασιασμός των ελέγχων.

Συνεχίζεται το Market Pass

O κ. Χατζηδάκης τόνισε οτι θα χρησιμοποιηθεί κάθε δυνατότητα τόσο στο επίπεδο των ελέγχων της αισχροκέρδειας όσο και στο επίπεδο της ενίσχυσης του ανταγωνισμού. Αφού ανέφερε πως η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διέθεσε σημαντικούς πόρους για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών απέναντι στην πληθωριστική κρίση τόνισε πως η στήριξη συνεχίζεται με τo market pass. Όμως απόφυγε να δώσει λεπτομέρειες.

Με βάση το πιθανότερο οικονομικό σενάριο -με άλλα λόγια, αν δεν έχουμε κάποιο ακραίο και μεγάλης κλίμακας γεγονός σε παγκόσμιο επίπεδο- τότε μπορούμε με σχετική ασφάλεια να πούμε ότι στεκόμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο παράθυρο ευκαιρίας!

Σε αυτό το πλαίσιο, η βασική μας στόχευση θα είναι ανάπτυξη, νέες και καλύτερες δουλειές, μεγαλύτερο εισόδημα για τους Έλληνες και στήριξη των ευάλωτων!

Με το νομοσχέδιο που θα καταθέσουμε προς ψήφιση εντός του Ιουλίου κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας, να στηρίζουμε έμπρακτα το διαθέσιμο εισόδημα και να μειώσουμε τη φορολογική επιβάρυνση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όταν μας το επιτρέπουν τα δημόσια οικονομικά. Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται προεκλογικές μας δεσμεύσεις, όπως σημείωσε ο Πρωθυπουργός. Πέραν όσων ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θέλω να σημειώσω τα ακόλουθα:

Ο μέσος δημόσιος υπάλληλος θα έχει όφελος που θα ανέρχεται σε 1.292 ευρώ μικτά το χρόνο. Ενώ, αν συνυπολογιστούν και οι επιπλέον αυξήσεις ή απαλλαγές που εφαρμόζονται από το 2023 (κατάργηση ειδ. εισφοράς αλληλεγγύης, κατάργηση ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων κλπ.) τότε το όφελος για το μέσο δημόσιο υπάλληλο αυξάνεται σε 2.084 ευρώ μικτά το χρόνο!

Σε αυτό το πλαίσιο, κάθε Δημόσιος Υπάλληλος θα έχει μία αύξηση 70 ευρώ μηνιαίως, το επίδομα τέκνων αυξάνεται από 20 έως 50 ευρώ, και το επίδομα θέσης ευθύνης αυξάνονται 30%.

Επιπλέον, προωθούνται ειδικές ρυθμίσεις μισθολογικών αυξήσεων για τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, και για τα μέλη Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των Πανεπιστημίων.

Κοντολογίς, οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα ωφεληθούν αναλογικά περισσότερο θα είναι οι χαμηλόμισθοι, εκείνοι που έχουν παιδιά και όσοι λαμβάνουν επίδομα θέσης ευθύνης!