Απο ρεκόρ σε ρεκόρ καλπάζει η τιμή του ελαιολάδου με τελευταία αυτή των 7,5€ το κιλό

Ένα νέο ρεκόρ πώλησης ελαιολάδου είχαμε την περασμένη Παρασκευή από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βλαχιώτη στη Λακωνία. Ο κ. Παναγιώτης Βαρελάς, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βλαχιώτη, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «συμφωνήσαμε στην πώληση 1 βυτίου (27 τόνους) έξτρα παρθένου ελαιολάδου, εσοδείας 2022/2023, στην τιμή παραγωγού των 7,5 ευρώ το κιλό. Αγοραστής ήταν ξένη εταιρεία. Ο συνεταιρισμός διαθέτει ακόμη περίπου 400 τόνους περσινό απόθεμα στις αποθήκες του».

Θυμίζουμε ότι πριν από λίγες ημέρες ο Ελαιοκομικός Συνεταιρισμός Σταυρωμένου του Δήμου Σητείας της Κρήτης είχε δηλώσει στον ΑγροΤύπο ότι αγοράζει από παραγωγούς ελαιόλαδο με οξύτητα 0,3, στην τιμή των 7 ευρώ το κιλό.

Στο μεταξύ, εγκρίθηκε από Ε.Ε. πακέτο ενίσχυσης, ύψους 81.082.911 ευρώ, για τους Ισπανούς αγρότες, που επλήγησαν από την ξηρασία (αφορά κυρίως στην ελαιοκαλλιέργεια).

Σε σχετικές του δηλώσεις, ο Ισπανός υπουργός Γεωργίας κ. Planas τόνισε «την απόλυτη ικανοποίηση της κυβέρνησης της χώρας για το γεγονός της άμεσης προοπτικής χορήγησης ευρωπαϊκών οικονομικών ενισχύσεων προς τους Ισπανούς αγρότες, οι οποίοι έχουν πληγεί ιδιαίτερα έντονα από την ξηρασία, με έμφαση σε ορισμένους κλάδους ιδιαίτερα σημαντικούς για την ισπανική γεωργία, όπως η ελαιοκαλλιέργεια».

Ο ΑγροΤύπος θυμίζει ότι η Ελλάδα θα εισπράξει 15,7 εκατ. ευρώ και η Πορτογαλία 11,6 εκατ. ευρώ.

Η χρονιά που έρχεται

Πλέον, με ελάχιστες ποσότητες ελαιολάδου να παραμένουν απούλητες, το βλέμμα των ελαιοπαραγωγών στρέφεται στην επόμενη παραγωγή, η συγκομιδή της οποίας στη Μεσσηνία ξεκινά τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η παραγωγή στη χώρα μας δεν αναμένεται να φτάσει τα περσινά επίπεδα. Επίσης σημαντικό πρόβλημα φαίνεται να αντιμετωπίζει και η Ισπανία, η οποία πλήττεται από ξηρασία.

Οι εκτιμήσεις για μείωση του παραγόμενου προϊόντος, αλλά και το γεγονός ότι η αύξηση του κόστους παραγωγής παγιώθηκε, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ελαιολάδου, αποτελούν τους δύο βασικότερους πυλώνες στους οποίους θα στηριχθεί η τιμή της επόμενης χρονιάς. Εκτιμούν, δε, ότι αυτή δεν μπορεί να είναι κάτω από τα 5 ευρώ το κιλό.