Απεργιακές κινητοποιήσεις των αρχαιολόγων που εκφράζουν την αντίθεσή τους στη μετατροπή των μουσείων σε ΝΠΔΔ

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, σε έκτακτη γενική συνέλευση την περασμένη Παρασκευή, ομόφωνα αποφάσισε “την πλήρη αντίθεσή του στο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για την αποκοπή των πέντε μεγάλων δημόσιων αρχαιολογικών μουσείων από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τη μετατροπή τους σε ΝΠΔΔ – κυβερνητικά υποχείρια. Ταυτόχρονα αποφάσισε να συνεχίσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου”.

Ακόμα, η γενική συνέλευση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων ομόφωνα αποφάσισε ότι “δεν θα εφαρμόσει αυτόν τον νόμο, ακόμη κι αν ψηφιστεί”και ζητεί από όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου “όχι μόνο να μην υπερψηφίσουν τον νόμο, αλλά να δεσμευτούν άμεσα για την κατάργησή του”.

Στην Καλαμάτα αρχαιολόγοι και άλλοι εργαζόμενοι στο υπουργείο Πολιτισμού συγκεντρώθηκαν χθες μπροστά από το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας και με πλακάτ και ανακοινώσεις ενημέρωναν τον κόσμο για την απεργία, επισημαίνοντας πως “ο πολιτισμός είναι δημόσιο αγαθό” και αντιδρώντας στη μετατροπή του μουσείου σε ΝΠΔΔ.

Σε συνθήματα που φώναξαν, σημείωσαν πως “Τα μουσεία είναι του λαού και όχι μαγαζάκι του κάθε υπουργού”, “Κάτω τα χέρια από τα μουσεία” και “Το σύνθημα που όλους μας ενώνει – κρατήστε τα μουσεία και διώξτε τη Μενδώνη”.

Απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν, επίσης, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο.

“ΔΕΝ ΕΛΑΒΑΝ ΥΠΟΨΗ ΟΥΤΕ ΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΕΙΣ”

Στην ανακοίνωση  αναφέρεται ακόμα:

“Το σχέδιο νόμου δεν υπήρξε προϊόν διαβούλευσης με την αρχαιολογική, μουσειολογική ή ευρύτερη επιστημονική κοινότητα, ούτε με τους τοπικούς φορείς. Δυστυχώς η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ δεν έχει λάβει υπόψη της ούτε καν τις εκκλήσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου, του Αρχιεπισκόπου Κρήτης, των καθ’ ύλην αρμόδιων Πανεπιστημιακών Τμημάτων Ιστορικού-Αρχαιολογικού ΕΚΠΑ, Θεσσαλίας, Κρήτης, Κύπρου, Ιωαννίνων, των επιστημονικών φορέων, των Συλλόγων φίλων των Μουσείων, ούτε των εργαζόμενων στο ΥΠΠΟΑ. Δεν έλαβε υπόψη της καν τους 487 ακαδημαϊκούς και ερευνητές από τα σημαντικότερα Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας και του εξωτερικού ή τους αρχαιολόγους των Κρατικών Μουσείων Βερολίνου που απέστειλαν επιστολή στον Πρωθυπουργό.

Το σχέδιο νόμου έχει ζητήματα αντισυνταγματικότητας, καθώς υπάρχουν όμως τρεις δημόσιοι σκοποί τους οποίους το ίδιο το Σύνταγμα θεωρεί τόσο θεμελιώδεις, ώστε ρητά τους επιφυλάσσει αποκλειστικά στο Κράτος, η παιδεία, η χωροταξία/πολεοδομία και η προστασία του πολιτιστικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς (άρθρο 24 του Συντάγματος, παρ. 1 και 6).

Το σχέδιο νόμου εισάγει επικίνδυνες διατάξεις για το μέλλον της πολιτιστικής κληρονομιάς, μέσω της διαχείρισής της από Διοικητικά Συμβούλια διορισμένα από την εκάστοτε κυβέρνηση, μεταξύ αυτών το μείζον ζήτημα της μακροχρόνιας εξαγωγής αρχαιοτήτων στο εξωτερικό μέσω της διάταξης περί «παραρτημάτων» των Μουσείων στο εξωτερικό, θέμα για το οποίο σας έχουμε αποστείλει χωριστή αναλυτική επιστολή-έκκληση.

Οι δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ στην Επιτροπή της Βουλής περί δήθεν «εκσυγχρονισμού» των Μουσείων έχουν απαντηθεί από την πραγματικότητα. Με τη σημερινή τους μορφή τα Μουσεία αυτά έχουν προσφέρει επιστημονικό, μορφωτικό, εκπαιδευτικό, ψυχαγωγικό έργο και πρωτοποριακές δράσεις που αναγνωρίζεται από πολίτες και επιστήμονες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ασύγκριτα μεγαλύτερο από το αντίστοιχο των ιδιωτικών Μουσείων, αλλά και του Μουσείου της Ακρόπολης, που -δυστυχώς- λειτουργεί εδώ και χρόνια με κυβερνητικά διορισμένο Δ.Σ.”.