Καλαμάτα: Μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις με επίκεντρο την ακρίβεια

Με μεγάλες συγκεντρώσεις και πορείες οι εργαζόμενοι της Καλαμάτας και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες της Μεσσηνίας τόνισαν ότι δεν αντέχουν άλλο την ακρίβεια, τις ανισότητες και την φτώχεια.

Κι έστειλαν μήνυμα στην κυβέρνηση να μπει ένα τέλος στις πολιτικές που ενισχύουν αυτές τις καταστάσεις, να δοθούν αυξήσεις στους μισθούς για να ζουν με αξιοπρέπεια, να στηριχθούν οι μικρομεσαίοι και δήλωσαν ότι θα αγωνιστούν με κάθε μέσο για να ικανοποιηθούν οι διεκδικήσεις τους και μεταξύ άλλων να καταργηθεί ο νόμος Χατζηδάκη για τα εργασιακά.

Στη συγκέντρωση των σωματείων του ΠΑΜΕ στην πλατεία 23ης Μαρτίου κεντρικός ομιλητής ήταν ο Άρις Κομπότης, από το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών. Χαιρετισμούς απηύθυναν οι πρόεδροι του Σωματείου Εργαζομένων ΔΕΥΑ Μεσσηνίας Σταυρούλα Στραβάκου και του Συνδικάτου Οικοδόμων Μεσσηνίας Παναγιώτης Καράμπελας, καθώς και ο Θεόφιλος Παπαδόπουλος, από το Σωματείο Εκπαιδευτικών.

Στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας μίλησαν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σωτήρης Τσώνης, ο γραμματέας του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Κώστας Γαλιώτος, ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Παναγιώτης Μουλάς, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Μεσσηνίας Γιώργος Καπερώνης, ο γραμματέας της Ένωσης Συνταξιούχων Καλαμάτας Γιώργος Δημητρόπουλος, η αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Σταματίνα Νακοπούλου, η πρόεδρος του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας Χρυσάνθη Μάλλιου, ο εκπρόσωπος των συνταξιούχων της ΔΕΗ Κώστας Σαρδέλης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μεσσήνης Γιώργος Πετρόπουλος, ο εκπρόσωπος των φοιτητών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (πρώην ΤΕΙ) Θοδωρής Γιαννακόπουλος και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Καλαμάτας Δημήτρης Τσιλίκας.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΗ

Από την άλλη μαζική όπως πάντα ήταν η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία 23ης Μαρτίου με δυναμικά μηνύματα και για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων .

Στην σημερινή κινητοποίηση ωστόσο οι αγρότες έστειλαν το δικό τους μήνυμα με τα τρακτέρ που παρέταξαν στην κεντρική πλατεία της Μεσσήνης. Δυναμική η συμμετοχή τους με ένα διεκδικητικό πλαίσιο καθώς όπως σημείωσαν δεν υπάρχει καμία βιωσιμότητα πλέον στον κλάδο που πέρα από τα υπόλοιπα προβλήματα έχουν πλέον να αντιμετωπίσουν και το υψηλό κόστος παραγωγής.

Το κάλεσμα του αγροτοκτηνοτροφικού συλλόγου Μεσσήνης: “Δίνουμε την μάχη για την επιβίωσή μας, ενάντια στην ακρίβεια που τσακίζει το εισόδημα μας, μαζί με τους εργατοϋπαλλήλους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους συνταξιούχους. Έχουμε τα ίδια προβλήματα, την ίδια ανασφάλεια και άγχος για το σήμερα και το αύριο, κοινό αντίπαλο και μπορούμε με ενότητα και αποφασιστικότητα να αποσπάσουμε λύσεις και κατακτήσεις. Διεκδικούμε ζωή με δικαιώματα, δεν είμαστε ζητιάνοι να μας πετάνε ψίχουλα και να ζούμε με επιδόματα, με voucher και pass. Επενδύουμε χρήμα και κόπο στις παραγωγές μας και θέλουμε βιώσιμο εισόδημα, να πληρωνόμαστε τον ιδρώτα μας. Η οργή, η αγανάκτηση που νιώθουμε βλέποντας το εισόδημά μας να εξανεμίζεται στην ακρίβεια, να κερδοσκοπούν σε βάρος μας και ως παραγωγοί και ως καταναλωτές, να γίνει απόφαση αγώνα και διεκδίκησης, όχι απογοήτευση και φόβος. Να πιστέψουμε στο δίκαιο του αγώνα μας και κυρίως στη δύναμη της συλλογικής δράσης και κινητοποίησης. Τίποτε δεν θα αλλάξει μένοντας θεατές, μπορούμε και πρέπει να γίνουμε οι πρωταγωνιστές παίρνοντας την ζωή μας στα χέρια μας.

Όλοι στην συγκέντρωση στις 9 Νοεμβρίου στις 10.30π.μ. στην πλατεία της Μεσσήνης με τα τρακτέρ μας διεκδικώντας:

· Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως δίνουν στους εφοπλιστές. Πλαφόν 0,7 λεπτά/Κwh στο αγροτικό ρεύμα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του προστίμου ρύπων. Επιδότηση των μέσων και εφοδίων και των ζωοτροφών.

· Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών για την φετινή χρονιά.

· Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνουν βιώσιμο εισόδημα να ζήσουμε τις οικογένειες μας και να συνεχίσουμε τις καλλιέργειες.

· Όχι στο αίσχος των ανοιχτών τιμών. Καταγγέλλουμε την αισχροκέρδεια που γίνεται σε βάρος μας και σε βάρος όλων των καταναλωτών με τις ευλογίες των Κυβερνήσεων. Πουλάμε κάτω από το κόστος παραγωγής και τα προϊόντα μας πουλιούνται 5 ως 10 φορές ακριβότερα στα ράφια.

· Παλεύουμε με όλο τον λαό για δημόσια δωρεάν υγεία και συντάξεις αξιοπρέπειας, δωρεάν μόρφωση για τα παιδιά μας και πτυχία για να βρουν δουλειά και όχι διαβατήρια για την ανεργία ή το εξωτερικό.

Πάρε την υπόθεση στα χέρια σου! Με τους αγώνες μας μπορούμε να τα καταφέρουμε!

Ανάλογες συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν σε ολόκληρη την ελληνική περιφέρεια με αιχμή των διεκδικήσεων ουσιαστικά μέτρα κατά της ακρίβειας, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αύξηση μισθών και καθολική κοινωνική