Ανατροπή: Δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες με την Τουρκία η λιβυκή Βουλή – “Είναι παράνομη”

Κρίσιμες είναι οι εξελίξεις στη Λιβύη μετά τη συμφωνία με την Τουρκία για τους υδρογονάνθρακες, καθώς ο πρόεδρος του λιβυκού κοινοβουλίου, Αγκίλα Σάλεχ, χαρακτήρισε “παράνομη” τη συμφωνία με την ΤουρκίαRemaining Time-0:00FullscreenMute

Σύμφωνα με τον Libya News Update, ο Σάλεχ δήλωσε ότι η κυβέρνηση Ντιμπέιμπεχ, η θητεία της οποίας είχε λήξει, δεν είναι εξουσιοδοτημένη να μεσολαβεί για διεθνείς συμφωνίες.

Το λιβυκό κοινοβούλιο σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες με την Τουρκία αφαιρεί από την ανατολική περιοχή της Κυρηναϊκής το “πετρελαϊκό της δικαίωμα”.

Πήραν το χαρτοφυλάκιο από τον υπουργό Πετρελαίου – Δεν υπέγραφε την “ύποπτη” συμφωνία

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πηγές του The Libya Update, η συμφωνία πυροδότησε διαμάχη πριν από την άφιξη της τουρκικής αντιπροσωπείας, όταν ο υπουργός Πετρελαίου της Λιβύης Μοχάμεντ Αούν αποκάλυψε ότι το χαρτοφυλάκιό του ως υπουργός είχαν ανατεθεί στον υπουργό Οικονομίας Muhammad Al-Huwayj από τον Ντιμπέιμπεχ.

Ο Αούν ισχυρίστηκε ότι ο Λίβυος πρωθυπουργός έκανε αυτή την κίνηση “για να περάσει ύποπτη συμφωνία πετρελαίου με την Τουρκία για εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου σε υπεράκτια περιοχή κοντά στο Τομπρούκ στην ανατολική Λιβύη”.

Η συμφωνία

Νωρίτερα, δύο μνημόνια συνεργασίας και συναντίληψης και ένα πρωτόκολλο για τους υδρογονάνθρακες υπέγραψε η τουρκική αντιπροσωπεία, που μετέβη στην Τρίπολη, υπό τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με την κυβέρνηση της Λιβύης. Την υπογραφή δύο μνημονίων έκανε γνωστή ο ίδιος ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών με ανάρτησή του στο Twitter του.

Αμέσως μετά, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, δήλωσε ότι “η συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που μόλις υπογράψαμε στοχεύει στη συνεργασία με τουρκικές εταιρείες και λιβυκές εταιρείες για την εξερεύνηση και γεωτρήσεις με μια αμοιβαία συνεννόηση τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα“.

Και πρόσθεσε ότι “η Τουρκία και η Λιβύη θα υπογράψουν μνημόνιο και για το φυσικό αέριο” το οποίο, όπως είπε, βρίσκεται σε στάδιο διαπραγματεύσεων μεταξύ των υπουργείων Ενέργειας των δύο χωρών.

Ανατροπή: Δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες με την Τουρκία η λιβυκή Βουλή - "Είναι παράνομη"

“Συζητήσαμε τα βήματα προς μια πολιτική λύση και τις σχέσεις μας με τον Πρωθυπουργό Ντιμπέιμπα. Υπογράψαμε Μνημόνια Συναντίληψης στους τομείς των Υδρογονανθράκων και του Πρωτοκόλλου” γνωστοποίησε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Προηγήθηκε διμερής συνάντηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου με την υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης, Najla Mangoush.