Αναβιώνει το τουρκολιβυκό μνημόνιο: Ο Τσαβούσογλου υπέγραψε συμφωνία για έρευνες στη λιβυκή ΑΟΖ- Σε επιφυλακή η Αθήνα

Δύο μνημόνια συνεργασίας και συναντίληψης και ένα πρωτόκολλο για τους υδρογονάνθρακες υπέγραψε η τουρκική αντιπροσωπεία, που μετέβη στην Τρίπολη, υπό τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με την κυβέρνηση της Λιβύης. Την υπογραφή δύο μνημονίων έκανε γνωστή ο ίδιος ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών με ανάρτησή του στο Twitter του.

Αμέσως μετά, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, δήλωσε ότι “η συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που μόλις υπογράψαμε στοχεύει στη συνεργασία με τουρκικές εταιρείες και λιβυκές εταιρείες για την εξερεύνηση και γεωτρήσεις με μια αμοιβαία συνεννόηση τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα“.

Και πρόσθεσε ότι “η Τουρκία και η Λιβύη θα υπογράψουν μνημόνιο και για το φυσικό αέριο” το οποίο, όπως είπε, βρίσκεται σε στάδιο διαπραγματεύσεων μεταξύ των υπουργείων Ενέργειας των δύο χωρών.

“Συζητήσαμε τα βήματα προς μια πολιτική λύση και τις σχέσεις μας με τον Πρωθυπουργό Ντιμπέιμπα. Υπογράψαμε Μνημόνια Συναντίληψης στους τομείς των Υδρογονανθράκων και του Πρωτοκόλλου” γνωστοποίησε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Προηγήθηκε διμερής συνάντηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου με την υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης, Najla Mangoush.

Ποιοι μετείχαν στην τουρκική αντιπροσωπεία

Στην τουρκική αντιπροσωπεία που μετέβη στην Τρίπολη με επικεφαλής τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συμμετείχαν και οι υπουργοί Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, Εμπορίου, Μεχμέτ Μους, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν και ο στενός συνεργάτης, υπεύθυνος για θέματα επικοινωνίας, Φαχρετίν Αλτούν.

Ποιες είναι οι δύο ΑΟΖ Τουρκίας και Λιβύης

Τα μνημόνια που υπεγράφησαν μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, αναφέρονται σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως αποτυπώνονται στον παρακάτω χάρτη.

Πρόκειται για ΑΟΖ που εμφανίζονται να εφάπτονται νοτιοανατολικά της Κρήτης, αγνοώντας την αρχή της μέσης γραμμής στο δίκαιο της θάλασσας βάσει της οποίας προσδιορίζονται οι θαλάσσιες ζώνες και στοιχειθετούνται τα δικαιώματα των κρατών.

Λίγο πριν την υπογραφή έγινε αντικατάσταση του υπουργού Πετρελαίου της Λιβύης

Σύμφωνα με πηγές του The Libya Update, η συμφωνία πυροδότησε διαμάχη πριν από την άφιξη της τουρκικής αντιπροσωπείας, όταν ο υπουργός Πετρελαίου της Λιβύης Μοχάμεντ Αούν αποκάλυψε ότι το χαρτοφυλάκιό του ως υπουργός είχαν ανατεθεί στον υπουργό Οικονομίας Muhammad Al-Huwayj από την Dbeibeh.

Ο Αούν ισχυρίστηκε ότι ο Λίβυος πρωθυπουργός έκανε αυτή την κίνηση “για να περάσει ύποπτη συμφωνία πετρελαίου με την Τουρκία για εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου σε υπεράκτια περιοχή κοντά στο Τομπρούκ στην ανατολική Λιβύη”.

Σε επιφυλακή η Αθήνα

Νωρίτερα, είχε διαρρεύσει ότι η εν λόγω συμφωνία θα αφορά σε μίσθωση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Λιβύης στην Τουρκία για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου από τουρκικές εταιρείες.

Το ζήτημα μιας ενδεχόμενης συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης, για την εκμετάλλευση των λιβυκών ενεργειακών πηγών από την Τουρκία, παρακολουθείται στενά, όπως ανέφεραν νωρίτερα, διπλωματικές πηγές, σημειώνοντας ότι θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση.

Διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι σε περίπτωση που υπάρξει όντως συμφωνία ανάμεσα στη Λιβύη και την Αγκυρα για την εκχώρηση της λιβυκής ΑΟΖ στην Τουρκία, αυτό θα σημαίνει την αναβίωση στην πράξη του Τούρκο-λιβυκού μνημονίου– που διαγράφει μεταξύ άλλων τα δικαιώματα της Κρήτης σε ΑΟΖ- και θα πυροδοτήσει νέα ένταση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν νωρίτερα ότι ο σεβασμός της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ του 2020 είναι απολύτως ζωτικής σημασίας.