Αγορά με δόση 1000 ευρώ για 30 χρόνια ή ενοίκιο με 1100 ευρώ τον μήνα – Το στεγαστικό πρόβλημα σε αριθμούς

Οι αριθμοί είναι σκληροί και αποτυπώνουν σε όλη του τη διάσταση το λεγόμενο “στεγαστικό πρόβλημα” που γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο: Όποιος καλείται να καλύψει στεγαστική ανάγκη πρέπει να απαντήσει σε μια ερώτηση: αγορά ή ενοίκιο.

Στην πρώτη περίπτωση θα πρέπει να ξέρει ότι θα χρειαστεί πάνω από το 30% του συνολικού τιμήματος σε μετρητά αλλά και εκκαθαριστικό εφορίας που θα του εξασφαλίσει το δικαίωμα να δανειστεί το υπόλοιπο 70% από την τράπεζα.

Στην περίπτωση του ενοικίου, η αλήθεια αποτυπώνεται σε μεγάλο βαθμό στις αγγελίες: για ένα τετραγωνικό χρειάζονται ακόμη και πάνω από 10 ευρώ ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα κάτι που σημαίνει ακόμη και 1000-1100 ευρώ τον μήνα για ένα διαμέρισμα 100 τετραγωνικών. Να γίνει η εικόνα ακόμη πιο συγκεκριμένη: όποιος θέλει να ζήσει σε κάποια από τις περιοχές των βορείων προαστίων θα πρέπει να διαλέξει: ένα διαμέρισμα 100 τετραγωνικών ή ενοικιάζεται με 1077 ευρώ τον μήνα (καθώς το μέσο ενοίκιο ανά τετραγωνικό έχει ανέλθει στα 10,77 ευρώ) ή θα πρέπει να βρει “ζεστό χρήμα” 87.450 ευρώ (το 30% της αξίας του ακινήτου), επιπλέον 10-12.000 ευρώ για συμβολαιογραφικά, φόρους, μεσιτικά και έξοδα μεταβίβασης και φυσικά να αναλάβει την εξυπηρέτηση ενός δανείου 204.000 ευρώ τον οποίο απαιτεί -με το επιτόκιο να διαμορφώνεται τουλάχιστον στο 4,5%- στα 1050 ευρώ τον μήνα.

Είναι ακριβά τα βόρεια προάστια της Αθήνας; Και στα ανατολικά να αναζητήσει κάποιος θα βρει μέση τιμή της τάξεως των 1951 ευρώ (έχει αυξηθεί κατά 11,2% σε σχέση με πέρυσι), και στα προάστια του Πειραιά να πάει θα δει μέση τιμή πώλησης στα 1714 ευρώ, στα 2000 ευρώ είναι η μέση τιμή στο κέντρο της Αθήνας και στα 1800 ευρώ στα δυτικά προάστια.

Τα στοιχεία των μεσιτικών γραφείων για τις τιμές πώλησης και ενοικίασης στην Ελλάδα, ουσιαστικά επιβεβαιώνουν τα ευρήματα της Τράπεζας της Ελλάδας.

Η τιμή αγοράς ακινήτου “τρέχει” με διψήφιο ποσοστό για μια ακόμη χρονιά το οποίο είναι διψήφιο από τον πραγματικό ρυθμό αύξησης του εισοδήματος. Οι τιμές των ενοικίων ακολουθούν τις τιμές πώλησης και όχι την μεταβολή του εισοδήματος. Έτσι, η επίλυση του στεγαστικού προβλήματος γίνεται ολοένα και δυσκολότερη.

Η ελληνική κτηματαγορά αποκτά χαρακτηριστικά και άλλων ευρωπαϊκών χωρών: τα ποσοστά ιδιοκατοίκησης μειώνονται και οι τιμές στα μεγάλα αστικά κέντρα εκτοξεύονται. Χαμηλότερες τιμές υπάρχουν ακόμη στην επαρχία αλλά εκεί οι κάτοικοι έχουν να ξεπεράσουν άλλα προβλήματα. Ο πίνακας αποτυπώνει ξεκάθαρα την κατάσταση: είναι οι τιμές πώλησης και ενοκίασης σε διάφορες περιοχές της χώρας όπως διαμορφώνονται και για το γ’ τρίμηνο της φετινής χρονιάς. Τα στοιχεία προέρχονται από την έρευνα του Σπιτόγατου:

111111
222222
433333

Πηγή: The Toc