Άγιαξ – ΑΕΚ 3-1: Άδοξος αποκλεισμός από την Ευρώπη με μοιραίο Αθανασιάδη

Η ΑΕΚ δεν κατάφερε να σταθεί όρθια στη Γιόχαν Κρόιφ Αρένα, καθώς τα ατομικά λάθη και οι απουσίες της κόστισαν, με αποτέλεσμα να ηττηθεί με 3-1. Δύο γκολ για τον Αίαντα πέτυχε ο Άκπομ, ο Γκαρσία ισοφάρισε προσωρινά για την Ένωση.

Η ΑΕΚ πήγε λειψή στο Άμστερνταμ για τον “τελικό” του Conference League και έδωσε μια γενναία μάχη αλλά δεν τα κατάφερε, καθώς ηττήθηκε 3-1 από τον Άγιαξ. Ο Αίαντας τερμάτισε τρίτος και η Ένωση έμεινε εκτός Ευρώπης. Ο Άκπομ πέτυχε δύο γκολ για την ομάδα του Φαν Σιπ, ένα ο Τέιλορ, με τον Λιβάι Γκαρσία να ισοφαρίζει προσωρινά.

Έτσι παρέταξαν τις ομάδες οι δύο προπονητές

Ο Ματίας Αλμέιδα παρέταξε την ΑΕΚ με όλα τα επιθετικά του όπλα. Στην κορυφή έπαιξαν ο Τσούμπερ με τον Λιβάι Γκαρσία, ενώ στα άκρα έπαιξαν οι Ελίασον και Άμραμπατ που άλλαζαν πλευρές κατά τη διάρκεια του αγώνα. Στον άξονα μπροστά στον Σιμάνσκι ήταν ο Μάνταλος.

Η ΑΕΚ, μη έχοντας άλλα περιθώρια, πήρε την μπάλα στα πόδια της και προσπάθησε να σκοράρει. Στο 63′ ο Λιβάι Γκαρσία εκτέλεσε μέσα από την περιοχή μετά από στρώσιμο του Βίντα, αλλά η προσπάθειά του πέρασε άουτ. Τέσσερα λεπτά μετά ο Άγιαξ έφτασε κοντά στο να σκοράρει με τον Άκπομ. Ο Άγγλος φορ βγήκε τετ-α-τετ με τον Αθανασιάδη που τον σταμάτησε και στην εξέλιξη της φάσης έστειλε την μπάλα στο δοκάρι.

Ο Άκπομ έχασε μια ακόμα ευκαιρία σε τετ-α-τετ με τον Αθανασιάδη να τον σταματά. Το ίδιο έγινε και στο 90+2′, με το 3-1 να μένει μέχρι το τέλος.

Το ματς:

Το παιχνίδι ξεκίνησε με φρενήρη ρυθμό, με την ΑΕΚ να έχει την πρώτη καλή στιγμή. Μόλις στο 3′, ο Μάνταλος έκλεψε έξω από την περιοχή του Άγιαξ, η μπάλα έφτασε στον Τσούμπερ, το σουτ του οποίου όμως κόντραρε.

Άμεση απάντηση για τον Άγιαξ στο 4′, με τον Αθανασιάδη να έχει μια εξαιρετική αλλά και μια πολύ κακή αντίδραση σε back-to-back φάσεις. Αρχικά, ο πορτιέρε του «δικεφάλου» πραγματοποίησε εξαιρετική επέμβαση σε σουτ του Φορμπς. Ωστόσο, στην εκτέλεση του κόρνερ έκανε άστοχη έξοδο, με τον Άκπομ να παίρνει την κεφαλιά, στέλνοντας την μπάλα στην κενή εστία, για το 1-0 στο 5′.

Παρόλα αυτά, η ΑΕΚ αντέδρασε άμεσα, ισοφαρίζοντας στο 11′, μέσω των «αγαπημένων» της στατικών φάσεων. Ο Ελίασον σέντραρε γλυκά από αριστέρα, ο Λιβάι έπιασε γυριστή κεφαλιά προς τα πίσω, βρίσκοντας δίχτυα για το 1-1. Ένα γκολ που προκάλεσε… χαμό στην εξέδρα των 3 χιλιάδων φίλων του «δικεφάλου».

INTIME SPORTS

Η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα προσπάθησε να χτίσει πάνω στο μομέντουμ της, χάνοντας τεράστια ευκαιρία με τον Τσούμπερ στο 18′, με τον Ελβετό άσο να παίρνει την πάσα μετά την εξαιρετική ατομική προσπάθεια του Ρότα, να πιάνει το μονοκόμματο σουτ, βλέποντας όμως τον Ραμάι να πραγματοποιεί εκπληκτική επέμβαση.

Αντί, λοιπόν, να κάνει το 1-2, η ΑΕΚ είδε να γίνεται το 2-1 στο 20′. Κενό ανάμεσα στα στόπερ της ΑΕΚ, ο Τέιλορ πήρε την μπάλα και με διαγώνιο τελείωμα νίκησε τον Αθανασιάδη.

Οι «κιτρινόμαυροι» εμφάνιζαν αμυντικά ζητήματα, κυρίως στον άξονα, με τους γηπεδούχους να κάνουν συχνά επελάσεις.

Σιγά-σιγά άρχισε να πέφτει ο ρυθμός, με την ΑΕΚ να πιέζει στο όριο του επιθετικού της τρίτου. Δύο καλές στιγμές για κάθε ομάδα εντός πέντε λεπτών, με την «Ένωση» να απειλεί με τους Λιβάι (34′) και Άμραμπατ (39′), ενώ ο Άγιαξ με τον Μπρόμπεϊ (34′) και τον Άκπομ (37′).

Έτσι, το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε στο 2-1. Το δεύτερο ξεκίνησε με μία αλλαγή για τους γηπεδούχους, πιθανότατα αναγκαστική, με τον Μάρτα να μπαίνει αντί του Μπρόμπεϊ και τον Άκπομ να περνά στην κορυφή.

Η ΑΕΚ μπήκε εκ νέου καλά επιθετικά, απειλώντας με τους Τσούμπερ (48′) και Ελίασον (51′).

Παρόλα αυτά, τα αμυντικά ζητήματα και τα λάθη εμφανίστηκαν και πάλι για τον «δικέφαλο». Και η ΑΕΚ τα πλήρωσε και στο 56′. Ο Άμραμπατ έχασε την μπάλα σε καίριο σημείο, ο Μάρτα έβγαλε τον Άκπομ σε θέση τετ-α-τετ με τον Αθανασιάδη, με τον πρώην φορ του ΠΑΟΚ να περνά την μπάλα κάτω από τα πόδια του Έλληνα πορτιέρε με χλιαρό πλασέ, σε μια πολύ κακή αντίδραση από τον τερματοφύλακα του «δικεφάλου».

Η ΑΕΚ πλέον καλούταν να βρει δύο γκολ. Ο Ματίας Αλμέιδα στο 61′ πέρασε τον Πισάρο αντί του Άμραμπατ, με τον Μεξικανό χαφ να βρίσκεται στη φάση μέσω της οποίας απείλησε ο Λιβάι στο 63′.

Στο 67′ οι Ολλανδοί έφτασαν μια ανάσα από το 4-1. Ακόμα ένα λάθος, αυτή τη φορά από τον Βίντα, με τους γηπεδούχους να βγαίνουν στην κόντρα. Ο Αθανασιάδης έβαλε «στοπ» στο τελείωμα του ολομόναχου Άκπομ, ενώ στην εξέλιξη της φάσης ο πρώην φορ του ΠΑΟΚ έκανε σέντρα που κατέληξε στο δοκάρι.

Στην τελική ευθεία η ΑΕΚ προσπάθησε, αλλά δεν κατάφερε να βρει το γκολ που θα την ξαναέβαζε στο παιχνίδι. Αντίθετα, σε αυτήν της την προσπάθεια άφηνε μεγάλα κενά πίσω, με τον Αθανασιάδη να στερεί με σπουδαίες επεμβάσεις το χατ-τρικ στον Άκπομ στις τεράστιες ευκαιρίες του 85′ και του 90’+2′, με το 3-1 να είναι και το τελικό σκορ.

MVP: Η διάκριση θα πάει στον Άκπομ που σκόραρε δις και ο οποίος θα μπορούσε να είχε σημειώσει χατ-τρικ. Του το στέρησε ο Αθανασιάδης.

Οι συνθέσεις:

Άγιαξ (Τζον Φαν’τ Σιπ): Ραμάι, Σόσα, Χάτο, Σούταλο, Ρενς (74′ Γκουάιερ), Ταχίροβιτς, Τέιλορ, Χλίνσον (86′ Μικαουτάτζε), Άκπομ, Φορμπς (62′ Γκαάεϊ), Μπρόμπεϊ (46′ Μάρτα).

ΑΕΚ (Ματίας Αλμέιδα): Αθανασιάδης, Χατζισαφί, Μουκουντί (83′ Γαλανόπουλος), Βίντα, Ρότα, Σιμάνσκι (90+1′ λ.τρ. Μοχαμάντι), Μάνταλος, Άμραμπατ (61′ Πισάρο), Ελίασον, Τσούμπερ, Λιβάι Γκαρσία (83′ Γιόνσον).

Τα highlights του παιχνιδιού στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://youtu.be/f4FKbNVv4O8?t=2

Τα αποτελέσματα της 6ης αγωνιστικής (τελευταίας) της φάσης των ομίλων του Europa League και οι σκόρερ:

2ος ΟΜΙΛΟΣ

Άγιαξ-ΑΕΚ 3-1

(5΄, 56΄ Άκπομ, 20΄ Τέιλορ – 11΄ Γκαρσία)

Μπράιτον-Μαρσέιγ 1-0

(88΄ Ζοάο Πέδρο)

Η τελική βαθμολογία του ομίλου: