Παναθηναϊκός – Μακάμπι Χάιφα 1-2: Αυτοκτονία για τους πράσινους και οδυνηρός αποκλεισμός από την Ευρώπη!

Ιδανικός αυτόχειρας αποδείχτηκε ο Παναθηναϊκός που ηττήθηκε με 2-1 από την Μακάμπι Χάιφα στο «Απόστολος Νικολαΐδης», στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής για τον 6o όμιλο του Europa League.

Οι «πράσινοι» σπατάλησαν το πρώτο ημίχρονο, διάστημα στο οποίο έδειξαν κατώτεροι των περιστάσεων, είχαν μια μεγάλη ευκαιρία μόνο, ενώ έκαναν… δώρο στον Νταβίντ το 0-1, με κεφαλιά στο 20’.

«Ξύπνησαν» στην επανάληψη, όπου έχασαν ανεπανάληπτες ευκαιρίες για να φτάσουν στην ισοφάριση, έχοντας και δοκάρι σε κεφαλιά του Ιωαννίδη στο 64’, για να έρθει το 0-2 στην πρώτη επίσκεψη των Ισραηλινών στα καρέ του Λοντίγκιν, με το γκολ του Σερί στο 74ο λεπτό.

Ο Ιωαννίδης μείωσε στο 89’, αλλά ο Παναθηναϊκός δεν μπόρεσε να φτάσει στο 2-2 που θα τον κρατούσε στην τρίτη θέση του γκρουπ και θα του έδινε παράλληλα το «εισιτήριο» για τα playoffs του φετινού Europa Conference League.

Με την ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς να γνωρίζει τέταρτη διαδοχική ήττα στη διοργάνωση και να μένει στους 4 βαθμούς, ενώ η Μακάμπι ανέβηκε στους 5, την προσπέρασε και προκρίθηκε αυτή, τελικά.

Στο… μυαλό των κόουτς:

Ο Παναθηναϊκός παρατάχθηκε σε σχηματισμό 4-3-2-1, με τον Λοντίγκιν στην εστία και τους Βαγιαννίδη, Σένκεφελντ, Γεντβάι και Χουάνκαρ τετράδα στα μετόπισθεν. Αράο και Βιλένα ήταν οι «κόφτες», με τους Παλάσιος-Αϊτόρ να αγωνίζονται στα «φτερά» και τον Μπερνάρ πίσω από τον Ιωαννίδη, ο οποίος ήταν στην κορυφή της επίθεσης.

Η Μακάμπι Χάιφα από την άλλη «κατέβηκε» με σύστημα 4-3-3 και τον Κέουφ κάτω από τα γκολπόστ. Σούντγκρεν, Γκέρσον, Σεκ και Κορνού αποτέλεσαν την τετράδα στην άμυνα ενώ οι Σερί, Καφουμάνα και Μοχάμεντ τους τρεις χαφ στον άξονα. Με τους Χαγκάγκ-Νταβίντ στα δύο άκρα της επίθεσης και τον Πιερό μοναδικό προωθημένο.

Το ματς:

Η Μακάμπι Χάιφα μπήκε με διάθεση να πιέσει ψηλά, για να μην επιτρέψει στον Παναθηναϊκό να κάνει το παιχνίδι του έβγαλε αποφασιστικότητα και πήρε την κατοχή της μπάλας στο ξεκίνημα του αγώνα, ελέγχοντας τον ρυθμό.

Ωστόσο, η πρώτη καλή ευκαιρία άνηκε στους γηπεδούχους, καθώς στο 3’ ο Αϊτόρ ελίχθηκε ωραία, πάτησε περιοχή, σούταρε διαγώνια από αριστερά, αλλά η μπάλα πέρασε άουτ. Μετά το δεκάλεπτο, ο Παναθηναϊκός ανέβασε τις γραμμές του πιο ψηλά, απορροφώντας την αντίπαλη πίεση, ενώ είχε μια ακόμα καλή στιγμή, στο 16ο λεπτό. Με τον Βιλένα να κλέβει τη μπάλα έξω από την αντίπαλη περιοχή και να σουτάρει όμως να μην βρίσκει στόχο…

Τελικά, ήρθε η… ψυχρολουσία για τους «πράσινους», αφού σε μια ανύποπτη στιγμή δέχτηκαν το γκολ τέσσερα λεπτά μετά. Έβαλαν, βέβαια, και αυτοί το… χεράκι τους, αφού ο Κορνού έβγαλε ανενόχλητος μια σέντρα από αριστερά, Λοντίγκιν και Σένκεφελντ δεν μπόρεσαν αν διώξουν την μπάλα και ο αμαρκάριστος Νταβίντ έκανε το 0-1, με κεφαλιά σε κενή εστία!

Ακολούθησε ένα διάστημα όπου ο Παναθηναϊκός έδειξε να είναι σαφώς επηρεασμένος, με την Μακάμπι μάλιστα να πετυχαίνει και δεύτερο τέρμα, με τον Πιερό στο 26’, αλλά να ακυρώνεται για επιθετικό φάουλ στον Σένκεφελντ.

Για να φτάσουμε στην μεγαλύτερη ευκαιρία του πρώτου ημιχρόνου, με τη συμπλήρωση μισής ώρας παιχνιδιού, από πλευράς Παναθηναϊκού… Όταν ο Παλάσιος «έσπασε» την μπάλα στον Βαγιαννίδη, που «γέμισε» από δεξιά προς το ύψος της μικρής περιοχής, ο Μπερνάρ προσποιήθηκε και ο Ιωαννίδης πήγε να σκοράρει με «τακουνάκι» αλλά ο Κέουφ ήταν σε ετοιμότητα. Ενώ στην εξέλιξη της φάσης πρόλαβε και τον Αϊτόρ που ετοιμάζονταν να σκοράρει εξ επαφής, διώχνοντας με το χέρι!

Το «τριφύλλι» προσπάθησε να πιέσει κάπως περισσότερο στη συνέχεια, ωστόσο η ισραηλινή ομάδα ήταν συνεπής στα μετόπισθεν και με την αυτοπεποίθηση του υπέρ της σκορ κατάφερε να «φάει» μόνο μια ακόμα φάση.

Στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων, με τον Χουάνκαρ να σεντράρει στο δεύτερο δοκάρι, τη μπάλα να σκάει μπροστά στον επερχόμενο Παλάσιος με αποτέλεσμα το σουτ του να φύγει ψηλά και άουτ…

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΡΟΥΚΑΣ / EUROKINISSI

Οι παίκτες του Παναθηναϊκού μπήκαν με το… μαχαίρι στα δόντια στο δεύτερο ημίχρονο, κέρδισαν ουκ ολίγα κόρνερ και έφτιαξαν πολλές φάσεις για να κάνουν το 1-1.

Ο… χορός των χαμένων ευκαιριών ξεκίνησε στο 48’, με το σουτ του Παλάσιος από θέση μέσα δεξιά να περνάει άουτ. Στο 52’, από το κόρνερ του Αϊτόρ στο δεύτερο δοκάρι ο Γεντβάι πήρε την κεφαλιά αλλά έστειλε τη μπάλα λίγο δίπλα από το δεξιό δοκάρι.

Τέσσερα λεπτά μετά, ο Κέουφ έβγαλε εντυπωσιακά στη δεξιά γωνία του την απευθείας εκτέλεση φάουλ του Αϊτόρ, ενώ στο 64ο λεπτό η κεφαλιά του Ιωαννίδη σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι, για να χάσει ο Αράο το… άχαστο!

Η Μακάμπι συνέχισε να είναι σε παθητικό ρόλο, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς φρέσκαρε την ομάδα του με Μαντσίνι και Τσέριν και ο πρώτος απείλησε με το… πάτησε γήπεδο όμως ο Κέουφ είπε και πάλι όχι, διατηρώντας το 0-1, στο 70’…

Εν τέλει, ο… άγραφος νόμος του ποδοσφαίρου «τιμώρησε» τον Παναθηναϊκό, καθώς αφού δεν έγινε το 1-1, έγινε το 0-2. Στο 74’, καθώς ο Βαγιαννίδης γλίστρησε, επιτρέποντας στον Κορνού να δώσει παράλληλα στον Σερί, ο οποίος στη… μοναδική επίθεση της Μακάμπι στο δεύτερο ημίχρονο έβαλε βάσεις πρόκρισης για την ομάδα του, με το εύστοχο πλασέ του!

Οι γηπεδούχοι συνέχισαν να πιέζουν, αλλά να μην βρίσκουν τρόπο να γίνουν απειλητικοί για τον αντίπαλο τερματοφύλακα, μέχρι το 89ο λεπτό. Όταν από εκτέλεση κόρνερ, ο Ιωαννίδης πήρε την κεφαλιά από κοντά και έβαλε… φωτιά στη Λεωφόρο!

Το παιχνίδι έγινε «θρίλερ» στα λεπτά που ακολούθησαν, ο σκόρερ του Παναθηναϊκού είχε μια ακόμα καλή στιγμή στο 91’, με ένα σουτ έξω από την περιοχή που απέκρουσε ο Κέουφ, για να ολοκληρωθεί το παιχνίδι με 1-2 και να έρθει ο πικρός αποκλεισμός από την Ευρώπη.

MVP: Ο Κέουφ ήταν εκείνος που, όταν χρειάστηκε, με τις επεμβάσεις του, κράτησε… ζωντανή την ισραηλινή ομάδα! Δέχτηκε αφόρητη πίεση, ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο, όμως κατάφερε να κρατήσει το μηδέν και, σε συνδυασμό με την αστοχία των ποδοσφαιριστών του «τριφυλλιού», να παίξει καθοριστικό ρόλο στην υπόθεση πρόκριση!

Οι συνθέσεις:

Παναθηναϊκός (Ιβάν Γιοβάνοβιτς): Λοντίγκιν, Βαγιαννίδης, Σένκεφελντ, Γεντβάι, Χουάνκαρ (81′ Μλαντένοβιτς), Αράο, Βιλένα (69′ Τσέριν), Παλάσιος (69′ Μαντσίνι), Μπερνάρ, Αϊτόρ (89′ Σπόραρ), Ιωαννίδης.

Μακάμπι Χάιφα (Μεσάι Ντέγκο): Κέουφ, Σούντγκρεν (46′ Φάινγκολντ), Γκέρσον, Σεκ, Κορνού (80′ Ποντγκορεάνου), Σερί (80′ Χαλαϊλί), Καφουμάνα, Μοχάμεντ (36′ Τζαμπέρ), Χαγκάγκ, Πιερό, Νταβίντ (67′ Ρεφαέλοφ).

Τα highlights του παιχνιδιού στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://youtu.be/0Bqn1LVYCtg?t=1

Τα αποτελέσματα της 6ης αγωνιστικής της φάσης των ομίλων του Europa League:

6ος ΟΜΙΛΟΣ

Ρεν-Βιγιαρεάλ 2-3

(37΄ Ασινιόν, 79΄ Μπλας – 36΄ πεν. Μορένο, 63΄ Ακομάχ, 80΄ Παρέχο)

Παναθηναϊκός-Μακάμπι Χάιφα 1-2

(89΄ Ιωαννίδης – 20΄ Νταβίντ, 74΄ Σέρι)

Η τελική βαθμολογία στον όμιλο 

Η Βιγιαρεάλ νίκησε με 3-2 τη Ρεν στη Γαλλία και της πήρε την πρωτιά στον όμιλο του Παναθηναϊκού. Αναλυτικά τα αποτελέσματα του Europa League.

Τεράστια πρόκριση στους «16» του Europa League πήρε η Βιγιαρεάλ, η οποία ήθελε μόνο νίκη στην έδρα της Ρεν για να πάρει την πρώτη θέση του 6ου γκρουπ και μετά από ένα συγκλονιστικό ματς το «κίτρινο υποβρύχιο» τα κατάφερε με το τελικό 3-2.

Στο 12ο λεπτό των καθυστερήσεων οι γηπεδούχοι πέτυχαν γκολ ισοφάρισης με τον Ασινιόν, αλλά μετά την χρήση του VAR ακυρώθηκε (οφσάιντ) κι έτσι οι Ισπανοί πανηγύρισαν τη μεγάλη τους επιτυχία. Η Ρεν θα συνεχίσει στα νοκ άουτ playoffs του Europa League, παρότι στο σημερινό ματς «βολευόταν» και με την ισοπαλία.