Βασιλιάς του μήκους και πάλι ο ιπτάμενος Τεντόγλου

Ο Μίλτος Τεντόγλου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Κλειστού Στίβου για τρίτη σερί διοργάνωση. Στα 8,30μ. από το πρώτο του άλμα η «χρυσή» επίδοση του 24χρονου αθλητή.

Την κυριαρχία του στο μήκος πιστοποίησε για μία ακόμη φορά και σε ένα ακόμη ραντεβού ο Μίλτος Τεντόγλου. Ο 24χρονος πρωταθλητής κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου για τρίτη σερί διοργάνωση. Μετά το 2019 και το 2021, ανέβηκε στο πρώτο σκαλί του βάθρου στην Κωνσταντινούπολη με καλύτερη επίδοση στον τελικό του μήκους στα 8,30μ., από την πρώτη του προσπάθεια.

Ο Γρεβενιώτης άλτης… έκοψε τα πόδια των αντιπάλων του μπαίνοντας από νωρίς δυναμικά στον αγώνα. Στο δεύτερο άλμα του έκανε 8,16μ., το τρίτο ήταν άκυρο, στο τέταρτο έφτασε στα 8,05μ. και στο πέμπτο 8,07μ.

Στο έκτο, έχοντας ήδη εξασφαλίσει το χρυσό, πήδηξε 8,29μ., ενώ από τα μεγάφωνα έπαιζε συρτάκι!

Μοναδικός που έδειξε ικανός να απειλήσει τον Τεντόγλου ήταν ο Τομπίας Μοντλέρ. Ο Σουηδός έκανε 8,19μ. στο δεύτερο άλμα του (καλύτερη προσωπική του επίδοση για φέτος) και 8,14μ. στο τρίτο, αλλά είχε αρκετά άκυρα και δεν κατάφερε να βελτιώσει την επίδοσή του. Έτσι περιορίστηκε στο ασημένιο μετάλλιο, ενώ τρίτος ήταν ο Ρουμάνος Γκαμπριέλ Μπιτάν με 8,00μ. στην πέμπτη του προσπάθεια.

Η τελική κατάταξη στο μήκος:

Ο Τεντόγλου συνέχισε το σερί του στις μεγάλες διοργανώσεις. Έχει ανέβει στο βάθρο των τελευταίων έξι μεγάλων διοργανώσεων που έχει συμμετάσχει τα τελευταία δύο χρόνια, με πέντε χρυσά (Ευρωπαϊκό κλειστού, Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμιο κλειστού, Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα) και ένα ασημένιο (Παγκόσμιο πρωτάθλημα).

Τεντόγλου: Χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Κλειστού Στίβου
Τα μετάλλια του Τεντόγλου σε μεγάλες διοργανώσεις

2023 1ος 8,30 μ. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού, Κωνσταντινούπολη
2022 1ος 8,52μ. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, Μόναχο
2022 2ος 8.32μ. Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, Όρεγκον
2022 1ος 8,55 μ. Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού, Βελιγράδι
2021 1ος 8,41 (0.1)/8,22 μ. (0,1) Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο
2021 1ος 8,35 μ. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Α/Γ κλειστού, Τορούν
2019 1ος 8,38 μ. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Α/Γ κλειστού, Γλασκόβη
2018 1ος 8,25 μ. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Α/Γ, Βερολίνο

Έκανε το… threepeat και έγραψε ιστορία

Η κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στον τελικό του μήκους στο ευρωπαϊκό κλειστού στίβου που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη δεν συνιστά… είδηση, με βάση την αξία και την φόρμα του Μίλτου Τεντόγλου.

Συνιστά, ωστόσο, μια πολύ μεγάλη επιτυχία, η οποία μάλιστα συνδυάζεται και από ένα ιστορικό ρεκόρ που κατέχει, πλέον, ο Γρεβενιώτης άλτης…

Συγκεκριμένα, έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος που κατακτάει τρία συνεχόμενα χρυσά μετάλλια και μάλιστα σε ισάριθμες διαδοχικές διοργανώσεις!

Μέχρι και σήμερα, εκείνοι που είχαν κερδίσει δύο σερί χρυσά ήταν οι Ζακ Ρουσό (Γαλλία, 1975-76), Ρόμπερτ Εμιγιάν (Σοβιετική Ένωση, 1986-87), Σεμπάστιαν Μπάγερ (Γερμανία, 2009-11).

Παράλληλα, ο μοναδικός που έχει κατακτήσει επίσης τρία χρυσά μετάλλια αλλά όχι διαδοχικά είναι ο Γερμανός Χανς Μπαουμγκάρντνερ, (σ.σ. 1971, 1973, 1977), συμμετέχοντας σε επτά διοργανώσεις.

Φόρεσε την ελληνική σημαία και υποκλίθηκε στο κοινό

Ο Μίλτος Τεντόγλου δεν πανηγύρισε ιδιαίτερα το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στο μήκος στο Ευρωπαϊκό Κλειστού Στίβου της Κωνσταντινούπολης. Η τραγωδία στα Τέμπη και ίσως οι δικές του προσδοκίες για ακόμη μεγαλύτερη επίδοση από το 8,30μ. δεν του επέτρεψαν να χαρεί όσο θα ήθελε τη σπουδαία επιτυχία του.

Ο 24χρονος πρωταθλητής αμέσως μετά την ολοκλήρωση των προσπαθειών του πήρε την ελληνική σημαία, την πέρασε πάνω από τους ώμους του και υποκλίθηκε στο κοινό της «Atakoy Arena» που τον αποθέωνε.