Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας υπέγραψε το συμφωνητικό για το Τζάνε – Καλαμάκι, υπογραφές ένταξης έργων της Μεσσηνίας στο ΠΠΑ Πελοποννήσου

Σημαντικά έργα για τη Μεσσηνία, με συνολικό προϋπολογισμό 14.399.225,81 ευρώ δρομολογήθηκαν σήμερα, Δευτέρα 21 Αυγούστου, από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα.

Συγκεκριμένα, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, το μεσημέρι σήμερα, στα γραφεία της Π.Ε. Μεσσηνίας, στην Καλαμάτα, υπέγραψε με το ανάδοχο το συμφωνητικό για το προϋπολογισμού 13.000.000 ευρώ έργο παράκαμψης της αρχαίας ακρόπολης του Πεταλιδίου, στο τμήμα Τζάνε – Καλαμάκι του δρόμου Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Κορώνη, σύμφωνα με την λύση που έχει προκρίνει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΠΕΤΑΛΙΔΙΟΥ ΣΤΟ ΤΖΑΝΕ – ΚΑΛΑΜΑΚΙ

Το έργο, η υλοποίηση του οποίου ξεκινά τις επόμενες ημέρες, αφορά στην ολοκλήρωση της κατασκευής της επαρχιακής οδού Ριζόμυλος – Κορώνη, τμήμα γέφυρα Τζάνε – έξοδος Καλαμακίου (χ.θ. 5+200-χ.θ. 10+160), με κατασκευή σήραγγας για τη διέλευση από τον αρχαιολογικό χώρο του Πεταλιδίου. Συνοπτικά τα έργα που προβλέπονται είναι:

– κατασκευή αρτηρίας δίιχνης διατομής μήκους περίπου 1,05 χιλιομέτρου, με πλάτος 7,5 μέτρων και ενιαίο οδόστρωμα. Σε όλο το μήκος της αρτηρίας τα έργα αφορούν σε εργασίες πλήρους κατασκευής, με εξαίρεση τμήμα μήκους περίπου 330 μέτρων όπου προβλέπεται ανακατασκευή της οδού

– κατασκευή ενός ισόπεδου κυκλικού κόμβου

– αποκατάσταση του τοπικού οδικού δικτύου με κατασκευή παράπλευρων και εγκάρσιων οδών μήκους περίπου 850 μέτρων

– κατασκευή σήραγγας μήκους 265,66 μέτρων και cut and cover μήκους 48,40 μέτρων

– κατασκευή έργων αποχέτευσης – αποστράγγισης αρτηρίας, παράπλευρου και εγκάρσιου δικτύου και κόμβου

– εγκατάσταση ηλεκτροφωτισμού στον ισόπεδο κόμβο και στα υπόγεια έργα (σήραγγα και cut and cover).

ΣΤΟ ΠΠΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Η ΜΟΝΑΔΑ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ ΚΑΙ Η 7η Ε.Ο. ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΕΣΣΗΝΗΣ

Ακόμα, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας, υπέγραψε την ένταξη στο ΠΠΑ 2021 – 2025 της Περιφέρειας Πελοποννήσου (Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης) δύο σημαντικών έργων -από ένα για τους Δήμους Δυτικής Μάνης και Μεσσήνης- με συνολικό ύψος επιλέξιμης δημόσιας δαπάνης 1.399.225,81 ευρώ.

Ειδικότερα, όσον αφορά στον Δήμο Δυτικής Μάνης, ο περιφερειάρχης με απόφασή του ενέταξε στο ΠΠΑ Πελοποννήσου την προμήθεια μονάδας αφαλάτωσης υφάλμυρου νερού για τις ανάγκες υδροδότησης μέρους της Δ.Ε. Λεύκτρου στον πιο πάνω δήμο -έργο η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη του οποίου ανέρχεται σε 496.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο του εν λόγω έργου προβλέπεται α) η προμήθεια μονάδας αφαλάτωσης υφάλμυρου νερού δυναμικότητας παραγωγής 1.000 κυβικών μέτρων πόσιμου νερού την ημέρα και β) η μεταφορά, εγκατάσταση, διασύνδεση και λοιπές υποδομές για τη θέση σε πλήρη λειτουργία της εν λόγω μονάδας, η χωροθέτηση της οποίας αυτής θα γίνει σε οικόπεδο στην περιοχή Μέσα Ντόλος, στον Αγιο Νικόλαο, της Δ.Ε. Λεύκτρου, κοντά στην ήδη λειτουργούσα γεώτρηση.

Οσον αφορά στον Δήμο Μεσσήνης, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας υπέγραψε σήμερα, στα γραφεία της Π.Ε. Μεσσηνίας, στην Καλαμάτα, την ένταξη στο ΠΠΑ 2021 – 2025 της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του έργου αντικατάστασης των δικτύων ύδρευσης στην 7η επαρχιακή οδό Μεσσήνη – Εύα – Λάμπαινα.

Το έργο, η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη του οποίου ανέρχεται σε 903.225,81 ευρώ, περιλαμβάνει την αντικατάσταση των υφιστάμενων αγωγών από νέους υπό πίεση βαρυτικούς αγωγούς ύδρευσης, επί της 7ης επαρχιακής οδού, παράλληλα με την ανακατασκευή της, ώστε να επιτευχθεί η μικρότερη δυνατή όχληση των κατοίκων και των εγκαταστάσεων της περιοχής εκατέρωθεν της οδού και να μειωθούν οι περαιτέρω εκσκαφές επί της νέας οδοποιίας. Οι νέοι προτεινόμενοι βαρυτικοί αγωγοί θα τοποθετηθούν κατά τμήματα, κατά μήκος της επαρχιακής οδού, με εκκίνηση από το σημείο βορειοανατολικά της Μεσσήνης, έως το βορειοανατολικό σημείο του Αριστοδήμειου.

ΠΕΝΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 520.400 ΕΥΡΩ

Εξ άλλου, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας υπέγραψε σήμερα, στην Π.Ε. Μεσσηνίας συμβάσεις για ακόμα 5 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 520.400 ευρώ.

Τα έργα αυτά αφορούν, α) βελτίωση και συντήρηση στο τμήμα Κέντρο – Τσέρια της 35ης επαρχιακής οδού, στον Δήμο Δυτικής Μάνης, με προϋπολογισμό 150.000 ευρώ, β) βελτίωση της εσωτερικής οδοποιίας στα Κρεμμύδια, στον Δήμο Πύλου – Νέστορος, με προϋπολογισμό 74.400 ευρώ, γ) αποκατάσταση της βατότητας σε δρόμους οδών στην Χρυσοκελλαριά και την Υάμεια, στον Δήμο Πύλου – Νέστορος, με προϋπολογισμό 200.000 ευρώ και δ) εργασίες πράσινου και φύτευσης στο επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο της Μεσσηνίας, με προϋπολογισμό 50.000 ευρώ, ενώ υπεγράφη και μία συμπληρωματική σύμβαση ποσού 46.000 ευρώ για το έργο διαμόρφωσης του προαυλίου χώρου στο πρώην Δημοτικό Σχολείο του Αγίου Σώστη, στον Δήμο Οιχαλίας.

“ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΤΟ ΤΖΑΝΕ – ΚΑΛΑΜΑΚΙ”

“Ηταν μια υπόσχεσή μου προς τον κόσμο του Πεταλιδίου, της Κορώνης και της ανατολικής Πυλίας γενικότερα” δήλωσε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας αναφερόμενος στην παράκαμψη του Πεταλιδίου, σημειώνοντας παράλληλα ότι πρόκειται για “ένα έργο για το οποίο το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να ντρέπεται”, δεδομένου -όπως εξήγησε- ότι ξεκίνησε πριν μία 15ετία βασισμένο σε λανθασμένη μελέτη, καθώς ήταν γνωστή η ύπαρξη των αρχαιοτήτων.

Συνεχίζοντας ο περιφερειάρχης επισήμανε ότι υπήρξε μεγάλος αγώνας για να εξευρεθεί η επιπλέον χρηματοδότηση που απαιτούσε η εγκεκριμένη από το ΚΑΣ τελική λύση για την όδευση του δρόμου από την περιοχή της αρχαίας ακρόπολης, εκφράζοντας ευχαριστίες τόσο προς την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για τη συνεργασία, όσο και προς τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, στην έδρα και στην Π.Ε. Μεσσηνίας, που αντεπεξήλθαν στις δυσκολίες.

“ΗΤΑΝ ΑΝΩΡΙΜΟ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΑ ΟΤΑΝ ΕΝΤΑΧΘΗΚΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΤΗΝ 7η Ε.Ο.”

Ακόμα, ο Π. Νίκας επισήμανε σχετικά με το έργο της 7ης επαρχιακής οδού Μεσσήνη – Εύα – Λάμπαινα ότι δεν θα έπρεπε εξ αρχής να έχει ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόβλημα λόγω ελλείψεων στην μελέτη, η οποία μεταξύ άλλων παρέβλεψε και την ύπαρξη -κάτω από τον εν λόγω δρόμο- του αγωγού ύδρευσης της Μεσσήνης, ο οποίος θα πρέπει να μετακινηθεί.

“Πλέον δεν υπάρχει πρόβλημα, υπογράφουμε επιπλέον χρηματοδότηση περί το 1 εκ ευρώ για τον εν λόγω αγωγό, ο οποίος θα αντικατασταθεί, στο πλαίσιο σχετικής προγραμματικής σύμβασης που η Περιφέρεια υπέγραψε με τον Δήμο Μεσσήνης. Λύνεται έτσι ένα πρόβλημα που υπήρχε από το 2011”.

“ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Η ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗ ΣΤΗ ΜΑΝΗ”

Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο για την περαιτέρω ανάπτυξη της τουριστικής περιοχής της Μάνης αποτελεί η διασφάλιση της υδροδότησης, η οποία είναι ανεπαρκής σε ορισμένες παραθαλάσσιες περιοχές της, τόνισε στη συνέχεια ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας σημειώνοντας ότι η μονάδα αφαλάτωσης που διασφαλίζεται από την Περιφέρεια είναι ζωτικής σημασίας για τον Δήμο Δυτικής Μάνης

“Οι παραθαλάσσιοι οικισμοί έχουν πρόβλημα, ιδιαίτερα την θερινή περίοδο, καθώς τότε το νερό των γεωτρήσεων γίνεται υφάλμυρο και βεβαίως καθίσταται μη πόσιμο -αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι υπό τέτοιες συνθήκες ο τουρισμός δεν μπορεί να αναπτυχθεί. Γι’ αυτό διασφαλίζεται από την πλευρά μας η χρηματοδότηση για την μονάδα αφαλάτωσης, έτσι ώστε του χρόνου να μην υπάρχουν αυτά τα προβλήματα” δήλωσε ο περιφερειάρχης.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ Τ. ΔΗΜΟΥ ΑΒΙΑΣ

Επιπλέον, ο Π. Νίκας γνωστοποίησε ότι στις προθέσεις της Περιφέρειας είναι να αποκαταστήσει την λειτουργία του δικτύου του Βιολογικού Καθαρισμού στην περιοχή των παραλιακών οικισμών, από τις Κιτριές μέχρι την Αβία, στον Δήμο Δυτικής Μάνης.

“Είναι ένα δίκτυο παρατημένο και κατεστραμμένο, έργο την ευθύνη του οποίου έχει και ο εν λόγω δήμος, αλλά και ο Σύνδεσμος, καθώς και η ΔΕΥΑ Καλαμάτας, καθώς τα λύματα πρέπει να κατευθυνθούν στον Βιολογικό Καθαρισμό της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα παρά να αντικατασταθεί όλος ο εξοπλισμός στα αντλιοστάσια, έχει ήδη υπάρξει μια πρώτη συνεννόηση με την ΔΕΥΑΚ, η οποία έχει αποστείλει στην Περιφέρεια μια σχετική μελέτη. Το σοβαρό αυτό ζήτημα θα μας απασχολήσει στην μεθεπόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου” είπε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ

Αναφορά έκανε, επίσης, ο περιφερειάρχης και στο θέμα της ανάπλασης της πλατείας Υπαπαντής στην Καλαμάτα, σε συνδυασμό με τις αρχαιότητες που έχουν εντοπιστεί στην περιοχή.

Οπως είπε, ο Π. Νίκας, το εν λόγω έργο είχε μελετηθεί επί δημαρχοντίας του και εντάχθηκε στο ΠΕΠ Πελοποννήσου από τον ίδιο, ως περιφερειάρχης πλέον:

“Το έργο αυτό θα πρέπει να ολοκληρωθεί. Προσωπικά είχα συνταχθεί με την άποψη του αρχαιολόγου καθηγητή Πέτρου Θέμελη -εφόσον θέλουμε να κάνουμε αρχαιολογική έρευνα, κηρύσσουμε τον ευρύτερο χώρο ως αρχαιολογικό και κάνουμε την έρευνα επί του ευρύτερου αυτού χώρου, όχι μόνο σε μια γωνία. Κουβέντιασα το θέμα με την υπουργό Πολιτισμού, αν από επιστημονικής άποψης υπάρχει ενδιαφέρον προφανώς η έρευνα πρέπει να προχωρήσει και στην πλατεία, και στον δρόμο και παντού. Αν όμως δεν υφίσταται επιστημονικό ενδιαφέρον, θα πρέπει να εφαρμοστεί ο αρχαιολογικός νόμος. Αυτό που δεν θα πρέπει να γίνει είναι να διαιωνίζεται η σημερινή κατάσταση, καθώς η πλατεία Υπαπαντής είναι χώρος επισκέψιμος και ένα από τα κέντρα του θρησκευτικού τουρισμού στην περιοχή της Καλαμάτας”.