Χωρίς μάσκες το άνοιγμα των σχολείων – Τι θα συμβεί όταν ένας μαθητής βρεθεί θετικός

Ο Σεπτέμβρης πλησιάζει, τα σχολεία θα ανοίξουν και πάλι σε λίγες ημέρες και γονείς και μαθητές έχουν αγωνία για τα μέτρα με τα οποία θα γίνει η επιστροφή στα θρανία, ενόψει ενός νέου κύματος της πανδημίας.

Λίγο πριν την έλευση του φθινοπώρου, την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και την επιστροφή στην καθημερινότητα, αλλά κυρίως με την αύξηση του συγχρωτισμού λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας και της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών, ο τρόπος διαχείρισης του κορονοϊού εξακολουθεί να απασχολεί ειδικούς και κυβέρνηση.

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. το πρωί της Κυριακής στο OPEN έδωσε το στίγμα των προθέσεων του Υπουργείου λέγοντας ότι “η τάση είναι για τα ηπιότερα δυνατά μέτρα γιατί πλέον έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα”.

Σε νέες ερωτήσεις, δε, για τα πρωτόκολλά ή τη διενέργεια self test από μαθητές και εκπαιδευτικούς η υπουργός Παιδείας απάντησε “πάμε σε όσο το δυνατόν μια πιο κανονική σχολική χρονιά” προσθέτοντας ότι “έχουμε φύγει από τη λογική του συστηματικού ελέγχου γιατί αυτό σε αυτή τη φάση δεν αποδίδει καθώς έχει εμβολιαστεί ή νοσήσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού”.

Ερωτηθείσα για το τι θα συμβεί σε περίπτωση που παιδί βρεθεί θετικό στον κορονοϊό, η Νίκη Κεραμέως επισήμανε ότι “η πολιτεία έχει μέτρα για όποιον νοσήσει που είναι καραντίνα 5 ημερών και μετά έξοδος με μάσκα. Εκεί κινούμαστε και εμείς. Δεν θα κάνουμε κάτι διαφορετικό από ό,τι συνέβη σε όλη την κοινωνία”.

Η Νίκη Κεραμέως διαβεβαίωσε ότι “είμαστε σε διαρκή συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, τους ειδικούς, τον ΕΟΔΥ καθώς είμαστε σε μια φάση συνύπαρξης με τον κορονοϊό” ενώ, όπως είπε, “καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας τα πρωτόκολλα έχουν λειτουργήσει πολύ καλά”.

Μιλώντας στην εκπομπή “MEGA Σαββατοκύριακο” ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, σημείωσε πως η χώρα βρίσκεται στη φάση της αποκλιμάκωση της πανδημίας:

“Η πανδημία είναι στην τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα αποκλιμάκωσης. Ο Σεπτέμβριος θα είναι ένας πολύ καλός μήνας, θα μπούμε στα σχολεία χωρίς σοβαρά προβλήματα”.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, αν και αναμένεται έξαρση της πανδημίας μέσα στον χειμώνα, “καθώς είναι ένας αναπνευστικός ιός, δεν υπάρχει μετά το ‘Όμικρον’ κάποιο στέλεχος που να έχει προκύψει”.

Η επικαιροποίηση των εμβολίων θα συμβάλει στη γενικότερη προστασία του πληθυσμού και ενός νέου στελέχους που ενδεχομένως να προκύψει τον χειμώνα.

Σχετικά με τα σχολεία, ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι το άνοιγμα θα γίνει χωρίς μάσκες.

“Ωστόσο πρέπει να υπάρχει ένας αστερίσκος. Αν ένας εκπαιδευτικός ανήκει σε ευπαθή ομάδα, δεν του απαγορεύει κανείς να φοράει. Αν σε μια περιοχή της χώρας υπάρχει τοπική έξαρση, θα μπορούσε κανείς να συστήσει να υπάρχουν μάσκες. Θα πάμε σε στοχευμένα μέτρα, εκεί που υπάρχει το πρόβλημα”.

Απίθανη η υποχρεωτική μάσκα σε εσωτερικούς χώρους

Στους υπόλοιπους εσωτερικούς χώρους, όπως η εργασία, “είναι απίθανο να γίνει υποχρεωτική η χρήση. Αν υπάρχει νέο κύμα και αναγκαστούμε να βάλουμε τις μάσκες, θα το δούμε. Θα πρέπει να πάμε σε μια συνύπαρξη με τον ιό και αναπροσαρμογή των μέτρων”.

Όσον αφορά τον εμβολιασμό, ο καθηγητής τόνισε ότι όσοι έχουν κάνει την τέταρτη δόση μπορούν να κάνουν άφοβα και το επικαιροποιημένο εμβόλιο όταν αυτό γίνει διαθέσιμο.

“Η τέταρτη δόση δεν έχει παρενέργειες και αντικειμενικά, ειδικά για όσους είναι άνω των 50, μειώνει την θνητότητα. Η θνητότητα που έχουμε ερμηνεύεται από τον υπέργηρο πληθυσμό που έχει η Ελλάδα και ότι αυτοί οι άνθρωποι που είναι πιο ευάλωτοι, δεν εμβολιάζονται και δεν επικαιροποιούν τις δόσεις των εμβολίων”.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, και οι έγκυες πρέπει να κάνουν το εμβόλιο, “διότι αν κολλήσει, κινδυνεύει και η ίδια και το έμβρυο. Είναι υποχρεωτικό για τις εγκύους να κάνουν το εμβόλιο, είναι λάθος να μη γίνεται”.