«Χρυσός» ο Τεντόγλου στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου: «Πέταξε» στα 8.52, κάνοντας ρεκόρ αγώνων

Ήταν το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Μονάχου και το επιβεβαίωσε με τον πιο εμφατικό τρόπο, κάνοντας ρεκόρ αγώνων και την κορυφαία επίδοση στον κόσμο με 8.52μ.

Παράλληλα, έγινε μόλις ο τέταρτος που γίνεται back to back πρωταθλητής Ευρώπης μετά τους Βίλεμ Λέχουμ, Ιγκόρ Τερ Οβανεσιάν και Γκρεγκ Ράδερφορντ.Ο Μίλτος Τεντόγλου ξεκίνησε τον τελικό με ένα μεγάλο μεν, άκυρο δε άλμα. Στο δεύτερο άλμα του ο Μίλτος Τεντόγλου ανέβηκε στα 8.23μ., για να πετάξει αμέσως μετά στα 8.35μ. στην τρίτη του προσπάθεια.

Εκεί έγινε το πρώτο ξεκαθάρισμα με τους Μπανίγκο, Γιούσκα, Άνιτς και Κίπλεσουντ να ολοκληρώνουν τον αγώνα τους καταλαμβάνοντας τις τέσσερις τελευταίες θέσεις.

Φτάσαμε έτσι στην τέταρτη προσπάθεια όπου ο Μίλτος Τεντόγλου τελείωσε τον τελικό μια και καλή. Με το τεράστιο άλμα του στα 8.52μ. δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης. Στη συνέχεια δεν έκανε άλλο άλμα στον τελικό αφού ήταν αχρείαστο.

Τα άλλα μετάλλια κρίθηκαν μετά το τέλος του αγώνα αφού υπήρξε επανεξέταση του πρώτου άλματος του Ντιούκς το οποίο είχε αρχικά μετρηθεί στα 8,06 και τελικά ήταν οριακά άκυρο.

Στη συνέχεια, μετά από ένσταση, το δεύτερο άλμα του Βρετανού κρίθηκε άκυρο κι έτσι ο Μόντλερ κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο. Ο Γάλλος Ζιλ Πομερί συμπλήρωσε την τριάδα του βάθρου. 

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου: «Χρυσός» ο Τεντόγλου στο μήκος με ρεκόρ αγώνων-1
Η κατάταξη του τελικού
  1. Μίλτος Τεντόγλου 8.52
  2. Τομπίας Μοντλέρ (Σουηδία) 8,06
  3. Ζουλς Πομερί (Γαλλία) 8,06
  4. Εουσέμπιο Κάθερες (Ισπανία) 7.98
  5. Τζέικομπ Φίντσαμ-Ντιουκς (Μ. Βρετανία) 7.97μ.
  6. Χένρικ Φλάτνες (Νορβηγία) 7,83
  7. Χέκτορ Σάντος (Ισπανία) 7,82
  8. Μάρκο Τσέκο (Κροατία) 7,77
  9. Ρέινολτν Μπανίγκο (Μ. Βρετανία) 7,66
  10. Λαζάρ Άνιτς (Σερβία) 7.37
  11. Ράντεκ Γιούσκα (Τσεχία) 7,36μ.
  12. Ίνγκα Κίπλεσουντ (Νορβηγία) –
 Έσπασε ρεκόρ του Πεντρόσο που κρατούσε 23 χρόνια

Χρειάστηκε να περάσουν 23 χρόνια για να βρεθεί κάποιος να πάρει το ρεκόρ που ανήκε στον Ιβάν Πεντρόσο στο στάδιο του Μονάχου.

Συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο του 1999 ο θρυλικός Κουβανός αγωνιζόμενος στο ιστορικό γερμανικό στάδιο είχε προσγειωθεί στα 8.43μ. κάνοντας την καλύτερη επίδοση στη συγκεκριμένο γήπεδο.

Από το βράδυ της Τρίτης (16/08) το ρεκόρ σταδίου ανήκει πια στον Μίλτο Τεντόγλου αφού το 8,52μ. είναι πια η κορυφαία επίδοση που έχει κάνει αθλητής στο Μόναχο.