Φωτιά στο Λουτράκι: Κάηκαν σπίτια, εκκενώθηκαν πέντε οικισμοί, κατασκηνώσεις και γηροκομείο (vid)

Μάχη κατοίκων και πυροσβεστών να μην περάσει από την παλαιά εθνική οδό προς τα διυλιστήρια

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι που δυσκολεύουν το έργο των δυνάμεων που επιχειρούν στο έδαφος και από αέρος. Από τη φωτιά κάηκαν σπίτια στο Άνω Καρβουνάρι.

Καίγονται σπίτια – Πάνω από το κέντρο του Λουτρακίου το μέτωπο- Προληπτική απομάκρυνση 800 παιδιών από την αθλητική κατασκήνωση «Sport Camp» και από Καλλιθέα, Πευκιά, Ειρήνη, Καλαμάκι, Ίσθμια και Παράδεισο – Διακοπή κυκλοφορίας στην Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου – Επιχειρούν 108 πυροσβέστες με 32 οχήματα, 7 αεροσκάφη, 2 ελικόπτερα και 2 Σινούκ

Πλέον οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο να μην περάσει η πυρκαγιά στο Καλαμάκι καθώς η περιοχή βρίσκεται πολύ κοντά στα διυλιστήρια της περιοχής. 

Όπως φαίνεται στα βίντεο του protothema.gr οι κάτοικοι της περιοχής δίνουν αγωνιώδεις προσπάθειες με την Πυροσβεστική προκειμένου να μην αφήσουν τις φλόγες να περάσουν από την εθνική οδό στην παλαιά εθνική οδό και από εκεί στον οικισμό.

Οι καπνοί στην περιοχή έχουν δημιουργήσει μία αποπνικτική ατμόσφαιρα. Η φωτιά περί τις 18:30 πλησιάζει στην Εθνική Οδό την οποία έκλεισε νωρίτερα η Τροχαία και στα δύο ρεύματα, παράλληλα με το κλείσιμο και της παλαιάς εθνικής οδού.

Η εν λόγω απόφαση αφορούσε και στα δύο ρεύματα από τον κόμβο των Αγίων Θεοδώρων έως τον κόμβο της Επιδαύρου, προχώρησε η Τροχαία σε συνεργασία με την Πυροσβεστική λόγω της μεγάλης φωτιάς.

Η ανακοίνωση της Ολυμπίας Οδού:

«Για προληπτικούς λόγους, κλειστό το τμήμα από τον κόμβο Αγ. Θεοδώρων μέχρι τον κόμβο Επιδαύρου εξαιτίας της πυρκαγιάς στο Λουτράκι».

Εν τω μεταξύ λίγο μετά τις 17:30 ελήφθη η απόφαση να κλείσει και η Παλαιά Εθνική Οδός με αποτέλεσμα όλοι οι οδηγοί να υποχρεωθούν σε αναστροφή προς Πάτρα και προς Αθήνα αντίστοιχα. 

Κάηκαν σπίτια στο Άνω Καρβουνάρι από τη φωτιά στο Λουτράκι – «Πάει το στολίδι μου» λέει απεγνωσμένη γυναίκα

Νωρίτερα, κάηκαν σπίτια στην περιοχή Άνω Καρβουνάρι από τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στην Καλλιθέα Λουτρακίου, κοντά σε κατοικημένη περιοχή.

Όπως φαίνεται στο βίντεο του protothema.gr, κάτοικοι είδαν τις περιουσίες τους να τυλίγονται στις φλόγες από τη μεγάλη φωτιά που έχει ξεσπάσει και συνεχίζει να καίει.

«Πάει, πάει το σπιτάκι μου, πάει το στολίδι μου» ακούγεται να λέει μια απεγνωσμένη γυναίκα που προσπάθησε να σώσει το σπίτι της από τις πύρινες «γλώσσες».

Η πυρκαγιά καίει πολύ κοντά σε κατοικημένες περιοχές για τις οποίες έχει δοθεί εντολή εκκένωσης. Τουλάχιστον μία κατοικία καίγεται. Δείτε την φωτιά από την Εθνική Οδό προς το Λουτράκι. Ο καπνός έχει καλύψει όλο τον ουρανό! Δόθηκε εντολή για προληπτική εκκένωση των περιοχών  Καλλιθέα, Πευκιάς και Ειρήνη.

Εκκενώθηκαν επίσης  κατοικίες όπως και η κατασκήνωση sport camp. Σε δηλώσεις του ο Χαρίλαος Βυτινιώτης, αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, τόνισε ότι προτεραιότητα είναι η εκκένωση της κατασκήνωσης, στην οποία βρίσκονται περίπου 800 παιδιά.

Στο “Αλεξάνδρειο” συνεδριακό κέντρο μεταφέρονται με ασφάλεια, σύμφωνα με τον Δήμο Λουτρακίου, οι τρόφιμοι του γηροκομείου “Ελπίς”, έπειτα από την εντολή εκκένωσης που δόθηκε, λόγω της πυρκαγιάς στην περιοχή Καλλιθέα.

Πολύ δύσκολη χαρακτήρισε την κατάσταση ο δήμαρχος Λουτρακίου μιλώντας στο Open, προσθέτοντας πως τα παιδιά από τις κατασκηνώσεις έχουν μεταφερθεί και είναι ασφαλή. Προσπαθούμε να μην έχουμε καμία ανθρώπινη απώλεια, κατέληξε ο δήμαρχος ενώ μετέφερε μια πληροφορία ότι ίσως να μην λειτουργούν τα τηλέφωνα.

Δείτε φωτογραφίες από την εκκένωση της κατασκήνωσης:

«Ιδιαίτερα μεγάλο είναι το μέτωπο της φωτιάς που εκδηλώθηκε αρχικά στην Καλλιθέα και τώρα κινείται προς τις περιοχές Καλαμάκι και Αγίους Θεοδώρους», ανέφερε σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας.

Όπως προσέθεσε, «στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι και μεταφέρουν την φωτιά με πολύ μεγάλη ταχύτητα, με αποτέλεσμα να έχουν καεί εκτάσεις με ελαιόδεντρα και πεύκα, ενώ υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε σπίτια που βρίσκονται διάσπαρτα στην ευρύτερη περιοχή της Καλλιθέας».

Πυκνά  σύννεφα καλύπτουν τον ουρανό και γύρω από την πόλη του Λουτρακίου. Λόγω της πυρκαγιάς έχει δοθεί εντολή για διακοπή της κυκλοφορίας στην  Εθνική Αθηνών-Κορίνθου από το κόμβο των Αγίων Θεοδώρων μέχρι τον κόμβο Επιδαύρου και στα δύο ρεύματα.

Διακοπή κυκλοφορίας είχαμε μετά 17:30 και στον προαστιακό προς το Κιάτο λόγω πυρκαγιάς κοντά στον σταθμό των Αγίων Θεοδώρων.

Για την πυρκαγιά στάλθηκαν μηνύματα από το 112.

«Αν βρίσκεστε στις περιοχές Καλλιθέα, Πευκιά, Ειρήνη, Κορινθίας εκκενώστε προς Λουτράκι», αναφέρει το μήνυμα.

Μετά τις 17:00 εστάλη και άλλο ένα μήνυμα  από το 112 για τις περιοχές Καλαμάκι και Παράδεισος. Οι κάτοικοι πρέπει να κινηθούν προς την Κόρινθο.

Εγκλωβισμένοι για ώρες οδηγοί και ουρές στην Εθνική Αθηνών-Κορίνθου

Ουρές χιλιομέτρων σχηματίστηκαν στην Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου αλλά και την Παλαιά, με εκατοντάδες οδηγούς να έχουν εγκλωβιστεί για ώρες, μέχρι να ανοίξει, λίγο μετά τις 20:00, το ρεύμα προς Αθήνα στη Νέα Εθνική Οδό και τα δύο ρεύματα στην Παλαιά. Λίγο αργότερα άνοιξε και το ρεύμα προς Κόρινθο στη Νέα Εθνική Οδό.

Οι Αρχές διέκοψαν την κυκλοφορία, καθώς επιχειρούν στο να μην περάσει η φωτιά που καίει στο Λουτράκι, από την Παλαιά Εθνική στο Καλαμάκι που βρίσκονται τα διυλιστήρια.

Τα νεύρα και τα παράπονα των οδηγών ήταν πολλά, καθώς όπως τόνιζαν “δεν έχουμε καμία ενημέρωση”, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν στο να μην περάσει η πυρκαγιά από τη Νέα Εθνική οδό, στην Παλαιά Εθνική στο Καλαμάκι, καθώς η περιοχή βρίσκεται πολύ κοντά στα διυλιστήρια.

Οι ισχυροί άνεμοι δυσκολεύουν την κατάσβεση ενώ οι φλόγες έκαψαν σπίτια στο Άνω Καρβουνάρι.

Η Τροχαία διέκοψε την κυκλοφορία των οχημάτων από τον κόμβο των Αγίων Θεοδώρων μέχρι τον κόμβο Επιδαύρου. Τα οχήματα έμειναν ακινητοποιημένα για ώρες και πολλοί από τους οδηγούς βγήκαν έξω από τα αυτοκίνητα τους.