Σε οριοθέτηση η φωτιά στην Ασπροπουλιά – Είχε δοθεί εντολή εκκένωσης του χωριού μέσω του 112 (vid)

Πυρκαγιά ξέσπασε πριν λίγη ώρα στην Ασπροπουλιά του δήμου Καλαμάτας κοντά στην κοινότητα Άρεως. Υπάρχει εντολή εκκένωσης του χωριού αφού η επικινδυνότητα της κατάστασης είναι ορατή λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Αυτή την ώρα δίνεται μάχη και από τα επίγεια μέσα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και από τα εναέρια για να κρατηθεί μακριά από τον οικισμό.

Η φωτιά πήρε διαστάσεις λόγω των καιρικών φαινομένων που επικρατούν. Υπάρχει ήδη μεγάλη κινητοποίηση της πυροσβεστικής υπηρεσίας, εθελοντικών ομάδων ενώ επιχείρησαν άμεσα και εναέρια μέσα καθώς στην περιοχή υπάρχουν διάσπαρτες κατοικίες.

Η φωτιά έχει κάψει καλαμιώνα, ελιές, και ευκαλύπτους, αλλά και στάβλους και αποθήκες που βρίσκονταν στην περιοχή. Λόγω των ισχυρών ανέμων έφτασε κοντά στα σπίτια του χωριού με αποτέλεσμα στις 15.20 το μεσημέρι να διαταχθεί εκκένωση της Ασπροπουλιάς για προληπτικούς λόγους, με το 112 να ηχεί στην περιοχή, και να ζητείται από τους κατοίκους να κινηθούν προς Καλαμάτα, ώστε να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές. Η εκκένωση έγινε με τη συνδρομή της Αστυνομίας.

Ο συντονισμός έγινε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία υπό τον Διοικητή των Π.Υ. Μεσσηνίας, Πύραρχο Θανάση Κατσαφάδο.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής, στο σημείο οι δυνάμεις έχουν ενισχυθεί και επιχειρούν 54 πυροσβέστες με 12 οχήματα, 18 εθελοντές πυροσβέστες της ομάδας ΟΑΚ 4Χ4 Μεσσηνίας με 5 οχήματα, αλλά και μεγάλη δύναμη από αέρος με 9 αεροσκάφη πυρόσβεσης και ένα ελικόπτερο.

Ταυτόχρονα επιχειρούν και πυροσβεστικά οχήματα του Δήμου Καλαμάτας,  υδροφόρες καθώς και μηχανήματα έργου. Από την πρώτη στιγμή ζητήθηκε από τον Δήμο Καλαμάτας η μεγαλύτερη δυνατή συνδρομή από την Πυροσβεστική, καθώς υπήρχε κίνδυνος να επεκταθεί η φωτιά λόγω των ανέμων.

Ο καπνός από την πυρκαγιά είναι ορατός σε αρκετά μεγάλη απόσταση, ενώ στάχτες έχουν φτάσει έως την Καλαμάτα.

Την δύσκολη προσπάθεια κατάσβεσης περιέγραψε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος που βρέθηκε στο σημείο εκφράζοντας την αγωνία του για την εξέλιξη της φωτιάς. 

Ισχυρές και οι αστυνομικές δυνάμεις που βρέθηκαν στο σημείο προκειμένου να συμβάλουν στην επιχείρηση εκκένωσης της περιοχής, ανακατευθύνοντας την κυκλοφορία των οχημάτων μέσω της νέας εθνικής οδού.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της Πυροσβεστικής το μέτωπο λίγο πριν τις 6 το απόγευμα άρχισε να αρχίσει να περιορίζεται. Στο σημείο παραμένουν πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζοντας το έργο της κατάσβεσης περιμετρικά προκειμένου να αποτρέψουν τυχόν αναζωπυρώσεις.

Κόπηκε ρεύμα και νερό στην ευρύτερη περιοχή

Να σημειωθεί ότι στην ευρύτερη περιοχή έχει κοπεί το ρεύμα, ενώ επειδή δεν έχει ρεύμα το αντλιοστάσιο έχει κοπεί και το νερό. Ο Δήμος Καλαμάτας έστειλε παλέτες με νερά στην πληγείσα περιοχή, ώστε να εξυπηρετηθούν οι κάτοικοι μέχρι να επανέλθει το ρεύμα.

32 νέες δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

Να σημειωθεί ότι το τελευταίο 24ωρο έχουν εκδηλωθεί 32 νέες δασικές πυρκαγιές, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν 68 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια.