Φοιτητικό επίδομα: Άνοιξε ξανά stegastiko.minedu.gov.gr για τα 1.000 ευρώ – Μέχρι πότε η υποβολή αιτήσεων

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας, οι ενδιαφερόμενοι – δικαιούχοι που δεν υπέβαλλαν αίτηση έως σήμερα για το στεγαστικό επίδομα ακαδημαϊκού έτους 2021-2022, μπορούν να το κάνουν από σήμερα Τρίτη (6/9) και για λίγες ημέρες.

Πιο συγκεκριμένα, το σύστημα έχει τεθεί και πάλι σε λειτουργία από τις 10:00.

Θα παραμείνει δε ανοιχτό έως και την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022 στις 24:00.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επισκέπτονται την ειδική εφαρμογή στεγαστικού επιδόματος, προκειμένου να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους.

Για την είσοδό τους θα χρειαστούν: το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό (password) που τους χορηγήθηκε από την Α.Α.Δ.Ε. για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του TAXISnet.

Οι όροι και οι προϋποθέσεις για το επίδομα

1. Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους να μην υπερβαίνει τα τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ προσαυξανόμενο κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, πέραν του ενός. Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του φορολογούμενου, της συζύγου του και των τέκνων που τον βαρύνουν, από κάθε πηγή.

2. Ο καταρτιζόμενος πρέπει να διαμένει σε μισθωμένη οικία λόγω των σπουδών του σε πόλη άλλη της κύριας κατοικίας του, στην οποία ο ίδιος ή οι γονείς του δεν έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία άλλης κατοικίας.

Ως πόλη φοίτησης θεωρείται ο δήμος της έδρας του Δημοσίου Ι.Ε.Κ. ή του τμήματος/παραρτήματος στο οποίο έχει εγγραφεί και φοιτά ο καταρτιζόμενος. Στην περίπτωση που ο καταρτιζόμενος πραγματοποιεί την Πρακτική Άσκηση, τότε ως πόλη φοίτησης θεωρείται η πόλη της έδρας του Δημοσίου Ι.Ε.Κ. όπου είναι εγγεγραμμένος, και όχι του Δημοσίου Ι.Ε.Κ. που τυχόν εποπτεύει την Πρακτική Άσκηση.

Αν ο καταρτιζόμενος κατά τη διάρκεια του έτους έχει φοιτήσει σε διαφορετικά Δημόσια Ι.Ε.Κ., τότε ως πόλη φοίτησης θεωρείται η πόλη του πιο πρόσφατου Δημοσίου Ι.Ε.Κ.

Η μίσθωση θα πρέπει να είναι σε ισχύ για τουλάχιστον έξι (6) μήνες εντός του Εκπαιδευτικού Έτους για το οποίο αιτείται το επίδομα. Ως μίσθωση θεωρείται και η διαμονή σε πανσιόν ή ξενοδοχείο, εξάμηνης τουλάχιστον διάρκειας.

3. Οι γονείς του καταρτιζόμενου ή ο ίδιος να μην είναι κύριοι ή επικαρπωτές κατοικιών (ιδιοχρησιμοποιουμένων ή εκμισθωμένων) που υπερβαίνουν τα διακόσια (200) τ.μ. αθροιστικά, με εξαίρεση κατοικίες ή διαμερίσματα που βρίσκονται σε δήμο ή δημοτική ενότητα ή δημοτική κοινότητα με πληθυσμό λιγότερο των τριών χιλιάδων (3.000) κατοίκων, σύμφωνα με τον ν. 3852/2010 (Α’ 87) Στο σύνολο των τετραγωνικών μέτρων (200 τ.μ.) δεν προσμετρώνται τα ημιτελή κτίσματα.

4. Οι καταρτιζόμενοι των Δημόσιων Ι.Ε.Κ. απαιτείται να έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τη φοίτηση στα δύο (2) εξάμηνα του εκπαιδευτικού έτους για το οποίο αιτούνται το επίδομα, εκτός από το πρώτο έτος για το οποίο απαιτείται μόνο Βεβαίωση Φοίτησης για το Α και Β εξάμηνο.

Για την περίοδο της Πρακτικής Άσκησης απαιτείται Βεβαίωση Ολοκλήρωσης/Περάτωσης Πρακτικής Άσκησης, σύμφωνα με την παρ. 3, του άρθρου 2, της υπό στοιχεία Κ5/97484/5-8-22021 (Β’ 3938) κοινής υπουργικής απόφασης.

5. Το επίδομα χορηγείται για το διάστημα φοίτησης, όπως ορίζεται στο άρθρο 25 του ν. 4763/2020 (Α’ 254) και βεβαιώνεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό Λειτουργίας των Ι.Ε.Κ. [άρθρο 14, της υπό στοιχεία Κ5/160259/8-12-2021 (Β’5837) απόφασης] και στο εδάφιο 3, άρθρο 2 της υπ’ αρ. K5/97484/2021 (Β’ 3938) κοινής υπουργικής απόφασης.

6. Το επίδομα χορηγείται σε όλους τους καταρτιζόμενους μιας οικογένειας, εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι ως άνω προϋποθέσεις.

7. Δεν δικαιούνται να λάβουν το στεγαστικό επίδομα:

α) Όσοι καταρτιζόμενοι είναι κάτοχοι Βεβαίωσης Επαγγελματικής Κατάρτισης ή είναι κάτοχοι πτυχίου ή τίτλου εκπαιδευτικού ιδρύματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της ημεδαπής ή της αλλοδαπής.

β) Όσοι καταρτιζόμενοι έχουν υπερβεί τη διάρκεια φοίτησης ως προς τα εξάμηνα που απαιτούνται για τη λήψη της Βεβαίωσης Επαγγελματικής Κατάρτισής τους, όπως ορίζεται στο άρθρο 25 του ν. 4763/2020 (Α’254) και βεβαιώνεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό Λειτουργίας των Ι.Ε.Κ. [άρθρο 14, της υπό στοιχεία Κ5/160259/8-12-2021 (Β’5837) απόφασης].