Φλέγεται το Ισραήλ: Με αίμα γράφεται η ιστορία της Μέσης Ανατολής (vid)

Σε πολεμικό σκηνικό βρίσκεται τις τελευταίες ώρες η Μέση Ανατολή, αφού η Χαμάς εισέβαλε στο έδαφος του Ισραήλ ενώ από χθες το βράδυ ομοβροντίες ρουκετών από τη Γάζα έχουν πλήξει ισραηλινούς στόχους, όπως σπίτια με αποτέλεσμα τουλάχιστον έξι άνθρωποι να έχουν χάσει τη ζωή τους.

Την ίδια ώρα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις είναι σε κατάσταση ετοιμότητας πολέμου ενώ όπως μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ ξεκίνησε η αντεπίθεση με βομβαρδισμούς από την πλευρά του Ισραήλ. Τι συμβαίνει όμως και πώς φτάσαμε σε αυτή την κορύφωση της σύγκρουσης;

Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κατέστρεψαν τρία κτίρια του «Πύργου της Παλαιστίνης» στη συνοικία Αλ-Ρινάλ της πόλης της Γάζας, ανέφεραν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου που είδαν τους τρεις πύργους άνω των δέκα ορόφων να καταρρέουν ο ένας μετά τον άλλον μετά από εκρήξεις.

Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι έπληξε «δύο πολυώροφα κτίρια» με αεροπορικές επιδρομές, κατηγορώντας την «τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς», που βρίσκεται στην εξουσία στη Γάζα, ότι προστατεύει τη στρατιωτική της υποδομή «στην καρδιά του πληθυσμού» του παλαιστινιακού θύλακα.

Ο στρατός τόνισε ότι προειδοποίησε τους κατοίκους πριν από τα πλήγματα και «τους ζήτησε να εκκενώσουν την περιοχή».

Όπως μεταδίδει η Jerusalem Post και ο αρθρογράφος, Seth J. Frantzman, πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς που όμοιά της δεν έχει ξαναγίνει από τότε που η ομάδα ανέλαβε την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας και αυτό γιατί συνδυάζει πυρά ρουκετών και επιθέσεις κατά μήκος των συνόρων της Γάζας.

Το Ισραήλ και η Χαμάς βρίσκονται σε πόλεμο, όπως παραδέχθηκε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά την αιφνιδιαστική επίθεση του Σαββάτου, η οποία περιελάμβανε αεροπορικές, θαλάσσιες και χερσαίες επιχειρήσεις και την οποία ξεκίνησε η παλαιστινιακή οργάνωση από τη Λωρίδα της Γάζας. Το Ισραήλ απάντησε με σφοδρό βομβαρδισμό του αποκλεισμένου παράκτιου θύλακα.

Το Al Jazeera με εκτενή ανάλυσή του συγκεντρώνει όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την αρχή της σύγκρουσης, τις αντιδράσεις αλλά και τους λόγους που ξέσπασε.

Τι συνέβη και πότε;

Η παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση Χαμάς εξαπέλυσε την «Επιχείρηση Al-Aqsa Flood» εναντίον του Ισραήλ, στην πιο σοβαρή κλιμάκωση από τότε που το Ισραήλ και η Χαμάς διεξήγαγαν 11ήμερο πόλεμο το 2021.

Η Χαμάς δήλωσε ότι εκτόξευσε 5.000 ρουκέτες, ενώ το Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι μαχητές της οργάνωσης εισήλθαν στο έδαφός του.

Ο Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, δήλωσε ότι η ομάδα επιτέθηκε από ξηρά, θάλασσα και αέρα.

Ο πρώτος γύρος ρουκετών εκτοξεύθηκε στις 06:30 π.μ. τοπική ώρα (03:30 ώρα Ελλάδας).
Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε επίσης ότι ξεκίνησε την «Επιχείρηση Σιδερένια Σπαθιά» κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Τα χτυπήματα νωρίς το πρωί σημειώθηκαν κατά τη Simchat Torah, μια γιορτή που πέφτει προς το τέλος της εβδομαδιαίας εβραϊκής γιορτής που είναι γνωστή ως Sukkot ή γιορτή της Σκηνοπηγίας ή εορτή της Συγκομιδής ή εορτή των Σκηνών.

Πού πραγματοποιήθηκαν οι επιθέσεις;

Οι ρουκέτες εκτοξεύτηκαν μέχρι το Τελ Αβίβ. Η Χαμάς έστειλε επίσης μαχητές στο νότιο Ισραήλ.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένοπλοι είχαν ανοίξει πυρ εναντίον περαστικών στην πόλη Σντερότ, ενώ πλάνα που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να δείχνουν συγκρούσεις στους δρόμους της πόλης καθώς και ένοπλους σε τζιπ να περιφέρονται στην ύπαιθρο.

Μια αναφορά υποστήριξε ότι μαχητές της Χαμάς είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους πολλά ισραηλινά αστικά κέντρα, όπου οι κάτοικοι εκλιπαρούσαν για βοήθεια από την κυβέρνησή τους.

Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποιούσαν επιθέσεις εναντίον στόχων της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Προς το παρόν, οι μάχες με πυροβόλα όπλα λαμβάνουν χώρα στις πόλεις Kfar Aza, Sderot, Sufa, Nahal Oz, Magen, Be’eri και γύρω από αυτές, καθώς και στη στρατιωτική βάση Re’im, ανέφεραν οι Times of Israel.

xartis-1_2
Πόσες απώλειες στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη;

Τουλάχιστον 22 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί, ανέφεραν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, έως τις 14:00 ώρα Ελλάδας. Περισσότεροι από 500 Ισραηλινοί έχουν τραυματιστεί, ανέφερε το Reuters επικαλούμενο το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Τουλάχιστον τέσσερις Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και πέντε έχουν τραυματιστεί σε συγκρούσεις μεταξύ του ισραηλινού στρατού και παλαιστινιακών ομάδων στη συνοριακή περιοχή της Λωρίδας της Γάζας, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

jazeera-1
Γιατί η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ;

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Khaled Qadomi, δήλωσε στο Al Jazeera ότι η στρατιωτική επιχείρηση της οργάνωσης αποτελεί απάντηση σε όλες τις φρικαλεότητες που έχουν αντιμετωπίσει οι Παλαιστίνιοι κατά τη διάρκεια των δεκαετιών.

“Θέλουμε η διεθνής κοινότητα να σταματήσει τις φρικαλεότητες στη Γάζα, εναντίον του παλαιστινιακού λαού, των ιερών μας τόπων όπως η Al-Aqsa. Όλα αυτά τα πράγματα είναι ο λόγος για την έναρξη αυτής της μάχης”, δήλωσε.

“Αυτή είναι η ημέρα της μεγαλύτερης μάχης για να τερματιστεί η τελευταία κατοχή στη γη”, δήλωσε ο Μοχάμεντ Ντέιφ, στρατιωτικός διοικητής της Χαμάς, προσθέτοντας ότι εκτοξεύτηκαν 5.000 ρουκέτες.
“Όποιος έχει όπλο πρέπει να το βγάλει. Έχει έρθει η ώρα”, δήλωσε ο Ντέιφ, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Η Χαμάς κάλεσε “τους μαχητές της αντίστασης στη Δυτική Όχθη” καθώς και “τα αραβικά και ισλαμικά έθνη μας” να συμμετάσχουν στη μάχη, σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Telegram.

Τι λέει η ισραηλινή κυβέρνηση;

Ο ισραηλινός στρατός προειδοποίησε τους Ισραηλινούς που ζουν κοντά στη Γάζα να παραμείνουν στα σπίτια τους ή να κατευθυνθούν σε καταφύγια.

“Την τελευταία ώρα, η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς είχε αρχίσει μαζικές βολές ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας προς το ισραηλινό έδαφος και τρομοκράτες διείσδυσαν στο ισραηλινό έδαφος σε διάφορες τοποθεσίες”, δήλωσε ο στρατός. “Η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς είναι η κυρίαρχη στη Λωρίδα της Γάζας και είναι υπεύθυνη για αυτή την επίθεση. Θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες και την ευθύνη για τα γεγονότα αυτά”, πρόσθεσε.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένζαμιν Νετανιάχου λέει ότι η χώρα του βρίσκεται σε έναν πόλεμο που “θα κερδίσει”.

Στρατιώτες και πολίτες κρατούν ομήρους οι μαχητές της Χαμάς

Το ισραηλινό δίκτυο Reshet 13 TV News μετέδωσε ότι ένοπλοι κρατούν αιχμαλώτους στην πόλη Οφάκιμ και ότι πέντε ένοπλοι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στην πόλη Σντερότ και σπίτια πυρπολήθηκαν.

Τα μέσα ενημέρωσης της Χαμάς μετέδωσαν βίντεο που δείχνουν, όπως υποστηρίζουν, πτώματα Ισραηλινών στρατιωτών και πολιτών να μεταφέρονται από τους μαχητές της οργάνωσης στη Γάζα και παλαιστίνιους ενόπλους μέσα σε σπίτια Ισραηλινών και άλλους να περιφέρονται σε μια ισραηλινή πόλη μέσα σε τζιπ.

Στη Γάζα οι πολίτες έσπευσαν να προμηθευτούν τα απαραίτητα είδη αναμένοντας ότι η σύγκρουση θα διαρκέσει ημέρες, ενώ κάποιοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και έσπευσαν στα καταφύγια.

Ομοβροντία ρουκετών από τη Γάζα 

Εκρήξεις ακούγονταν σε πόλεις γύρω από το Τελ Αβίβ και έξω από την Ιερουσαλήμ στο Ισραήλ, με τον στρατό να μην δίνει άμεσα λεπτομέρειες στη δημοσιότητα για την προέλευσή τους, ωστόσο οι εικόνες από το Reuters δείχνουν μεγάλες καταστροφές και εκτοξεύσεις πυραύλων.

Κάτοικοι της Γάζας δήλωσαν ότι άκουγαν ένοπλες συγκρούσεις κατά μήκος του φράκτη με το Ισραήλ, κοντά στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς και είδαν κινήσεις ενόπλων μαχητών. Στο μεταξύ, σύμφωνα με αναφορές, μαχητές μπήκαν σε αστυνομικό μέγαρο στην πόλη Σντερότ και ανταλλάσσουν πυρά με τους αστυνομικούς. 

«Οι IDF δηλώνουν κατάσταση ετοιμότητας για πόλεμο», ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωσή του. «Υπήρξαν εκτεταμένες πυραυλικές επιθέσεις στο ισραηλινό έδαφος από τη Γάζα και τρομοκράτες έχουν διεισδύσει στο ισραηλινό έδαφος από διάφορα σημεία εισόδου. Οι κάτοικοι στα νότια και στο κέντρο της χώρας οφείλουν να βρίσκονται κοντά σε προστατευόμενες περιοχές, ενώ όσοι βρίσκονται στην περιφέρεια της Γάζας πρέπει να παραμείνουν εντός ασφαλούς χώρου».

ΝΑΤΟ: Καταδίκη των επιθέσεων της Χαμάς στο Ισραήλ

Το ΝΑΤΟ καταδικάζει «έντονα» τις σημερινές τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

«Καταδικάζουμε έντονα τις σημερινές τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς κατά του εταίρου του ΝΑΤΟ, του Ισραήλ. Οι σκέψεις μας είναι με τα θύματα και όλους όσους επλήγησαν. Η τρομοκρατία αποτελεί θεμελιώδη απειλή για τις ελεύθερες κοινωνίες και το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΝΑΤΟ, Ντίλαν Ουάιτ στην πλατφόρμα Χ.