Υποψήφιος για την Προεδρία της ΠΕΔ Πελοποννήσου ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος

Την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 15:00, στο αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Τρίπολης, συγκαλείται η Γενική Συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου.

Η Συνέλευση συγκαλείται από τον Δήμαρχο Τρίπολης (προβλέπεται θεσμικά). Η Γενική Συνέλευση της ΠΕΔ Πελοποννήσου θα εκλέξει το Διοικητικό Συμβούλιο αυτής, αποτελούμενο από 21 μέλη, καθώς και τους εκπροσώπους της στην ΚΕΔΕ, όπως και τα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου.

Υποψήφιος για την Προεδρία της ΠΕΔ Πελοποννήσου θα είναι ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος με την παράταξη Ανεξάρτητη Δημοκρατική Αυτοδιοικητική Κίνηση (Α.Δ.Α.Κ.), στην οποία συμμετέχουν Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι απ’ όλη την Πελοπόννησο.

Θ. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: «Η Ένωση των αυτοδιοικητικών δυνάμεων δεν αποτελεί τυπική υποχρέωση , αλλά συνειδητή πολιτική επιλογή»

Σε μήνυμά του προς τους εκπροσώπους των Δήμων της Πελοποννήσου στην Γ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, ενόψει των εκλογών της 14ης Φεβρουαρίου, ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Αντιπρόεδρος της ΠΕΔ και υποψήφιος Πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου, Θανάσης Βασιλόπουλος, αναφέρει:

«Αγαπητές και αγαπητοί Συνάδελφοι,

Συγχαρητήρια για την εκλογή ή επανεκλογή σας στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές του Οκτωβρίου 2023. Καλή δύναμη και κάθε επιτυχία στην επίτευξη του έργου σας, απ’ όποια θέση κι αν έχετε κληθεί να υπηρετήσετε το Δήμο σας. Καλή και παραγωγική θητεία επ’ ωφελεία των Δήμων μας και κατ’ επέκταση της Περιφέρειάς μας.

Μπροστά μας έχουμε μία κρίσιμη πενταετία, γεμάτη προκλήσεις και προοπτικές. Η Πελοπόννησος συνολικά αποτελεί μία Περιφέρεια με τεράστιες δυνατότητες, συγκριτικά πλεονεκτήματα αλλά και πλούτο αναξιοποίητο σε κάθε τομέα της κοινωνικής, παραγωγικής και οικονομικής ζωής.

Είκοσι έξι μοναδικοί Δήμοι, πόλεις και κοινότητες που συνθέτουν και αποτελούν έναν ευλογημένο τόπο, από κάθε άποψη.

Ως Αυτοδιοικητικοί οφείλουμε, υπηρετώντας τους Δήμους μας αλλά και συνολικά τις προοπτικές προόδου της Πελοποννήσου, να καλλιεργήσουμε μία ουσιαστική, γόνιμη και παραγωγική συνεργασία.

Άλλωστε, το γνωρίζουμε όλοι καλά, οι Δήμοι ήταν εκείνοι που κράτησαν όρθια την Πατρίδα μας σε εποχές δύσκολες και περιόδους κρίσεων (οικονομικών, υγειονομικών, ενεργειακών), διατηρώντας την κοινωνική συνοχή και στηρίζοντας τους συμπολίτες μας. Ήταν οι Δήμοι μας, και οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης που βρίσκονταν, βρίσκονται και θα βρίσκονται πάντα στην “πρώτη γραμμή”, εργαζόμενοι και αγωνιζόμενοι για την πρόοδο και την ευημερία του τόπου μας.

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Πελοποννήσου, εκ του καταστατικού της σκοπού, ως το θεσμικό όργανο συλλογικής έκφρασης της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, αυτή την ανάγκη έρχεται να υπηρετήσει, δηλαδή, την εκπροσώπηση και οργανωμένη συνεργασία μεταξύ των Δήμων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Για την εκπλήρωση των σκοπών αυτών οφείλουμε ως Αυτοδιοικητικοί να εργαζόμαστε καθημερινά, οικοδομώντας μέσω της συνεργασίας μας, στέρεες βάσεις για τη βελτίωση, την ενίσχυση και την αποδοτικότερη λειτουργία των Δήμων μας, προκειμένου να παρέχουμε ακόμα καλύτερες υπηρεσίες και δυνατότητες προς τους συμπολίτες μας. Σε αυτή την κατεύθυνση, η ένωση των Αυτοδιοικητικών δυνάμεων δεν αποτελεί τυπική υποχρέωση, αλλά συνειδητή πολιτική επιλογή.

Εντός αυτού του πλαισίου, έχει συγκροτηθεί και πορεύεται με σταθερό βηματισμό, με υπευθυνότητα, σοβαρότητα, πνεύμα συνεννόησης και συνεργασίας, η Ανεξάρτητη Δημοκρατική Αυτοδιοικητική Κίνηση (Α.Δ.Α.Κ.), με τη συμμετοχή Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων απ’ όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου, με σκοπό την υπηρέτηση των αναπτυξιακών προοπτικών και της δίκαιης διεκδίκησης για όλους τους Δήμους μας και εν γένει συνολικά για την Περιφέρειά μας.

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Κρίσιμος παράγοντας για τους πρωτοβάθμιους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και για όλους εμάς που οι συμπολίτες μας, μας έταξαν να τους υπηρετούμε από θέσεις ευθύνης, είναι η αποτελεσματικότητα, η αμεσότητα στη λήψη αποφάσεων, η τήρηση των δεσμεύσεών μας και η χειροπιαστή μετατροπή των λόγων μας σε έργα χρήσιμα για τους πολίτες και την κοινωνία μας.

Οι προτεραιότητες της Ανεξάρτητης Δημοκρατικής Αυτοδιοικητικής Κίνησης, περιλαμβάνονται σε συγκεκριμένους άξονες δράσης:

  • Οικονομικά των ΟΤΑ με διεκδίκηση για οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων, καθώς και επαναπροσδιορισμός των προβλεπόμενων ΚΑΠ και ΣΑΤΑ σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες κάθε Δήμου.
  • Σύγχρονη διοίκηση των ΟΤΑ με προτεραιότητα στον ψηφιακό μετασχηματισμό των Υπηρεσιών, στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών και στην αναγκαία ενίσχυση των Δήμων με μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό.
  • Διαχείριση Απορριμμάτων με περαιτέρω συνεργασία – ενίσχυση του ρόλου του ΦοΔΣΑ ως προς την υποστήριξη των Δήμων με στόχο τη μείωση του κόστους διαχείρισης μέσω της εφαρμογή πολιτικών μείωσης του όγκου των απορριμμάτων (διαλογή στην πηγή, ενίσχυση ρευμάτων ανακύκλωσης κ.λπ.) και άλλων δράσεων κυκλικής οικονομίας.
  • Αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων, με ενίσχυση του υποστηρικτικού – συντονιστικού ρόλου της ΠΕΔ προς τους Δήμους – μέλη της και ενθάρρυνση των διαδημοτικών συνεργασιών. Στόχος οι Δήμοι να είναι πλήρως και διαρκώς ενημερωμένοι προκειμένου να αξιοποιούν στο σύνολό τους όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά προγράμματα, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς τους.
  • Εξωστρέφεια και δράσεις αξιοποίησης του φυσικού και πολιτιστικού αποθέματος των Δήμων και συνολικά της Περιφέρειας. Στόχος πέραν της υποστήριξης της ΠΕΔ στην ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων στους τομείς του Πολιτισμού, Τουρισμού, Αθλητισμού, Γαστρονομίας, ειδικών θεματικών Εκδηλώσεων, Προβολής και Εκθέσεων, να οικοδομηθεί μια σταθερή σχέση συνεργασίας με την Περιφέρεια για την ολοκληρωμένη προβολή των Δήμων και κατ’ επέκταση της Πελοποννήσου.
  • Ανθεκτικότητα με δράσεις θωράκισης των Δήμων σε όλα τα επίπεδα Πολιτικής Προστασίας, καθώς και εμβάθυνση της συνεργασίας για την υλοποίηση πολιτικών που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες, της κλιματικής ουδετερότητας και των έξυπνων και “πράσινων” πόλεων.

Αγαπητές και αγαπητοί Συνάδελφοι,

Η ΠΕΔ Πελοποννήσου μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει ένα ρόλο συντονιστικό, και καταλυτικά ουσιαστικό τα επόμενα χρόνια. Υποστηρίζοντας τους Δήμους – μέλη της, διεκδικώντας λύσεις που βελτιώνουν τη λειτουργία των Δήμων, καθιστώντας τους περισσότερο αποτελεσματικούς στην άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, χαράσσοντας στρατηγική και υλοποιώντας προγράμματα και δράσεις με στόχο την ομαλή μετάβαση των Δήμων μας στη νέα εποχή.

Την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024, ζητάμε τη στήριξή σας και καλούμε όλους τους συναδέλφους αιρετούς στους Δήμους της Περιφέρειας Πελοποννήσου, να επιλέξουν Δημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους απ’ όλη την Πελοπόννησο με εμπειρία, γνώση, σχέδιο και όραμα. Να εμπιστευτούν για την Περιφερειακή Ένωση Δήμων την Ανεξάρτητη Δημοκρατική Αυτοδιοικητική Κίνηση.

Ζητώ ως υποψήφιος Πρόεδρος για την ΠΕΔ Πελοποννήσου την εμπιστοσύνη σας προκειμένου να κάνουμε για τους δημότες μας, τους Δήμους μας, την Περιφέρειά μας αυτά που μας αξίζουν».