Τουρκία: Ισχυρίζεται ότι ελληνικοί S-300 “κλείδωσαν” τουρκικά F16 – “Τουρκική προπαγάνδα” απαντά η ελληνική πλευρά

Την προκλητική τακτική των τελευταίων ημερών ακολουθεί η Τουρκία, η οποία κάνει λόγο για παρενοχλήσεις τουρκικών μαχητικών από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδη, πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας υποστήριξαν ότι στις 23 Αυγούστου τουρκικά αεροσκάφη παρενοχλήθηκαν από το ρωσικής κατασκευής σύστημα αεράμυνας S-300 της Ελλάδας που βρίσκεται στην Κρήτη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ραντάρ παρακολούθησης στόχων και καθοδήγησης πυραύλων του συστήματος S-300 “κλείδωσε” με το ραντάρ του το F-16, το οποίο ήταν σε αποστολή αναγνώρισης στα 10.000 πόδια δυτικά της Ρόδου.

Οι ίδιες πηγές χαρακτήρισαν την “παρενόχληση” “εχθρική ενέργεια”. “Παρά την εχθρική ενέργεια τα αεροπλάνα ολοκλήρωσαν την προγραμματισμένη αποστολή τους και επέστρεψαν ασφαλή στις βάσεις τους” αναφέρει η Hurriyet επικαλούμενη πηγές από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Πηγές του ελληνικού υπουργείου Άμυνας, αλλά και στρατιωτικές πηγές, διαψεύδουν κατηγορηματικά τις τουρκικές διαρροές για εγκλωβισμό τουρκικών μαχητικών από τους ελληνικούς S-300.

Αποδίδουν τους τουρκικούς ισχυρισμούς στην προπαγάνδα της Άγκυρας και την προσπάθεια καλλιέργειας εντυπώσεων στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη 23 Αυγούστου δυο ζεύγη τουρκικών F-16 εισήλθαν στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης και παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο.

Το πρώτο ζεύγος τουρκικών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήση στις 10:57 πάνω από τη νήσο Διβούνια -βορειοδυτικά της Κάσου- στα 27.000 πόδια, ενώ, στις 11:00 δεύτερο ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από τη νήσο Καμηλονήσι -που βρίσκεται επίσης βορειοδυτικά της Κάσου- στα 27.000 πόδια.

Νέες υπερπτήσεις αεροσκαφών πάνω από Λέβιθα και Κανδελιούσσα

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, στις 2 τα ξημερώματα του Σαββάτου, τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV, εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο, και στη συνέχεια πέταξε πάνω από τη Λέβιθα, βορειοανατολικά της Αμοργού, στα 19.000 πόδια.

Στις 9:24 το πρωί, δεύτερο τουρκικό UAV εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο και στη συνέχεια πέταξε πάνω από την Κανδελιούσα Νισύρου στα 29.000 πόδια.

Στις 11:01 το πρωί τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο και στη συνέχεια πέταξε πάλι, πάνω από την Κανδελιούσα Νισύρου, στα 19.000 πόδια.

Τα τουρκικά UAV αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια τακτική.

H Λέβιθα είναι ενταγμένη στο Δίκτυο Natura 2000

Σημειώνεται ότι η Λέβιθα είναι ενταγμένη στο Δίκτυο Natura 2000 μαζί με τη βόρεια Αμοργό και τη νησίδα Κίναρο. Είναι επίσης, μία από τις σημαντικές περιοχές για την προστασία των πουλιών και έχει ενταχθεί στις δράσεις για την προστασία του μαυροπετρίτη και του αιγαιόγλαρου.

Η Αθήνα εξηγεί τι έγινε πραγματικά με τα τουρκικά F-16

Τους τουρκικούς ισχυρισμούς διαψεύδει η Αθήνα, τονίζοντας πως τα τουρκικά μαχητικά παρεμβλήθηκαν σε συμφωνημένη με το ΝΑΤΟ πτήση αμερικανικών αεροσκαφών Β-52 στο FIR Αθηνών προβαίνοντας σε παράβαση Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας λόγω μη κατάθεσης Σχεδίου Πτήσης και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κατά πάγια πρακτική.

Νωρίτερα, το τουρκικό υπουργείο Αμυνας διοχέτευσε πληροφορίες σε τουρκικά μέσα σύμφωνα με τις οποίες “πολεμικά αεροσκάφη που ανήκουν στην Ελλάδα, χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ, κλείδωσαν σκόπιμα στα ραντάρ τους τουρκικά μαχητικά, προκειμένου να εμποδίσουν τη συμμετοχή τους σε μια σημαντική αποστολή του ΝΑΤΟ”.

Σημειώνοντας ότι αυτή η “παρενόχληση από την Ελλάδα αποτελεί προσπάθεια στοχοποίησης των δραστηριοτήτων του ΝΑΤΟ”, οι πηγές του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας προσέθεταν ότι “η Ελλάδα δεν διστάζει να διακινδυνεύσει ακόμη και τις αποστολές του ΝΑΤΟ προκειμένου να παρενοχλήσει την Τουρκία”.

Με αφορμή τους ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εξέδωσε απόψε ανακοίνωση, με την οποία χαρακτηρίζει ψευδή οποιαδήποτε άλλη περιγραφή των σχετικών γεγονότων και αποσαφηνίζει τα εξής:

– Κατόπιν συνεννόησης και συμφωνίας μεταξύ ΓΕΕΘΑ και Αεροπορικής Διοίκησης (AIRCOM) του ΝΑΤΟ, τις μεσημβρινές ώρες της 22ας Αυγούστου 2022, έλαβε χώρα πτήση αμερικανικών αεροσκαφών Β-52 στο FIR Αθηνών.

– Τα Β-52 εισήλθαν από το νοτιοδυτικό όριο του FIR Αθηνών προκειμένου να εξέλθουν απ’ αυτό δυτικά της Μεγίστης. Η πτήση των εν λόγω αεροσκαφών, έλαβε χώρα στο πλαίσιο επίδειξης διασυμμαχικής συνοχής και αλληλεγγύης.

– Ενώ η κίνηση των B-52 δεν προβλεπόταν να γίνει με συνοδεία μαχητικών αεροσκαφών, όπως έχει συμβεί και άλλες φορές στο παρελθόν, πέντε άγνωστα ίχνη αέρος κινήθηκαν ανατολικά της Καρπάθου, παρεμβαλλόμενα στο δρομολόγιο των Β-52, προβαίνοντας παράλληλα σε παράβαση κανόνων εναέριας κυκλοφορίας, λόγω μη κατάθεσης Σχεδίου Πτήσης.

– ‘Αμεσα απογειώθηκαν τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Π.Α. από την Κρήτη, τα οποία ανεγνώρισαν τα άγνωστα ίχνη ως οπλισμένα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16, που αναχαιτίσθηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κατά πάγια πρακτική.

– Επί του θέματος έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες αρχές του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

“Οποιαδήποτε άλλη περιγραφή των σχετικών γεγονότων είναι ψευδής”, καταλήγει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην ανακοίνωσή του.


H ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ

“Από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοινώνεται ότι κατόπιν συνεννόησης και συμφωνίας μεταξύ ΓΕΕΘΑ και Αεροπορικής Διοίκησης (AIRCOM) του ΝΑΤΟ, τις μεσημβρινές ώρες της 22 Αυγούστου 2022 έλαβε χώρα πτήση Αμερικανικών αεροσκαφών Β-52 στο FIR Αθηνών.

Τα Β-52 εισήλθαν από το νοτιοδυτικό όριο του FIR Αθηνών προκειμένου να εξέλθουν απ’ αυτό δυτικά της νήσου Μεγίστης. Η πτήση των εν λόγω αεροσκαφών έλαβε χώρα στο πλαίσιο επίδειξης Διασυμμαχικής συνοχής και αλληλεγγύης.

Ενώ η κίνηση των B-52 δεν προβλεπόταν να γίνει με συνοδεία Μαχητικών Αεροσκαφών, όπως έχει συμβεί και άλλες φορές στο παρελθόν, πέντε άγνωστα ίχνη αέρος κινήθηκαν ανατολικά της Καρπάθου παρεμβαλλόμενα στο δρομολόγιο των Β-52, προβαίνοντας παράλληλα σε παράβαση Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας λόγω μη κατάθεσης Σχεδίου Πτήσης.

Άμεσα απογειώθηκαν τέσσερα Μαχητικά Αεροσκάφη F-16 της Π.Α. από την Κρήτη, τα οποία αναγνώρισαν τα άγνωστα ίχνη ως οπλισμένα Τουρκικά Μαχητικά Αεροσκάφη F-16, που αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κατά πάγια πρακτική.

Επί του θέματος έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες αρχές του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Οποιαδήποτε άλλη περιγραφή των σχετικών γεγονότων είναι ψευδής”.

Κλιμακώνει την ένταση πάνω από το Αιγαίο η Τουρκία

Σημειώνεται πως με υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο να καταγράφονται σχεδόν σε καθημερινή βάση, η Άγκυρα επιχείρησε να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα κάνοντας λόγο για παρενοχλήσεις τουρκικών F-16 από ελληνικά μαχητικά κατά τη διάρκεια αποστολής του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το πρακτορείο Anadolu επικαλούμενο πληροφορίες που ελήφθησαν από πηγές του τουρκικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας ανέφερε ότι “πολεμικά αεροσκάφη της Ελλάδας-μέλους του ΝΑΤΟ κλείδωσαν σκόπιμα στο ραντάρ τους τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη για να τα εμποδίσουν στην σημαντική αποστολή του ΝΑΤΟ που εκτελούσαν”.

Το δημοσίευμα ισχυρίζεται ότι αυτή η παρενόχληση από την Ελλάδα είναι μια προσπάθεια στόχευσης των δραστηριοτήτων του ΝΑΤΟ, ενώ οι ίδιες τουρκικές πηγές τόνισαν ότι “η Ελλάδα δεν διστάζει να ρισκάρει ακόμη και ΝΑΤΟϊκές αποστολές για να παρενοχλήσει την Τουρκία“.

Όπως σημειώθηκε, αμέσως μετά το υποτιθέμενο κλείδωμα στο ραντάρ των τουρκικών F-16 από ελληνικά μαχητικά “δόθηκε η απαραίτητη απάντηση και τα ελληνικά αεροσκάφη απομακρύνθηκαν από την περιοχή”.

“Η Ελλάδα επιδιώκει να αυξήσει τις εντάσεις”

Το Anadolu μεταδίδει ότι το θέμα διαβιβάστηκε στις αρχές του ΝΑΤΟ από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας και ότι “ο Έλληνας στρατιωτικός ακόλουθος κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις καθώς τα ελληνικά αεροσκάφη έθεσαν σε κίνδυνο την αποστολή του ΝΑΤΟ”.

Οι ίδιες πηγές που επικαλείται το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων σημειώνουν πως “τέτοιες παρενοχλήσεις είναι ασυμβίβαστες με τη συμμαχία και ότι η Ελλάδα επιδιώκει να αυξήσει τις εντάσεις”. Επιπλέον, στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ προχώρησε σε διπλωματικές πρωτοβουλίες με τα αρμόδια μέρη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA τα τουρκικά αεροσκάφη βρέθηκαν νωρίτερα απο τον προγραμματισμό στον εναέριο χώρο της Ελλάδας χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης. Αμέσως “κλειδώθηκαν” από τα ραντάρ των ελληνικών μαχητικών και ακολούθησαν σκληρές αερομαχίες.