Τα δημοφιλέστερα Καρναβάλια εκτός Μεσσηνίας

Το αποκορύφωμα της Αποκριάς φέρνει και τις μεγάλες και περισσότερες εκδηλώσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας. Ας ρίξουμε μια ματιά για το τι συμβαίνει σε αυτές που ξεχωρίζουν

Πάτρα

Προφανώς και δικαιωματικά χαρακτηρίζεται η πρωτεύουσα του Καρναβαλιού. Φέτος υπολογίζεται ότι θα πάρουν μέρος περισσότεροι από 60.000 καρναβαλιστές, οι οποίοι αποτελούν τα μέλη των 181 πληρωμάτων του «Κρυμμένου Θησαυρού».

Η πρώτη μεγάλη παρέλαση είναι προγραμματισμένη για τις 6 και μισή το απόγευμα. Ονομάζεται ποδαράτη, δεν παρουσιάζονται οι κατασκευές και τα άρματα των πληρωμάτων του «Κρυμμένου Θησαυρού», αλλά παίρνουν μέρος μόνο τα μέλη τους. Η κεντρική μεγάλη παρέλαση θα ξεκινήσει αύριο Κυριακή στις 2 μετά το μεσημέρι.

Σε μια πανδαισία χρωμάτων, έμπνευσης και δημιουργίας θα ”ηγηθούν” τα γκρουπ «Προπομπός», «Βασιλιάς Καρνάβαλος – Ο Βασιλιάς της Παγκοσμιοποίησης», το άρμα με την βασίλισσα του πατρινού καρναβαλιού 2024, Γεωργία Σακκά, το άνθινο άρμα, το «Smile» εμπνευσμένο από τον παλαιό βωβό κινηματογράφο, οι «Χορευτές του Τσίρκου», ο Τζον Λένον με τα παιδιά των λουλουδιών και της ειρήνης, καθώς και τα άρματα του καρναβαλιού των μικρών, «Μωρό Καρνάβαλος», «Ταξίδι με τη φαντασία», «Καρουσέλ», «Φεγγάρι», «Σκυλάκι», «Σαρανταποδαρούσα», «Inguana» και «Τσίρκο». Στο τέλος της μεγάλης παρέλασης της Κυριακής θα γίνουν και οι σοκολατορίψεις που κρατάνε ζωντανό το παραδοσιακό έθιμο.

Η καρναβαλική παρέλαση θα μεταδοθεί από την ΕΤ3 ενώ η πληρότητα των κρατήσεων στην Πάτρα αγγίζει το 100%.

Ρέθυμνο

Είναι το καρναβάλι της Κρήτης και οι επισκέπτες φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν τις 30.000. Σύμφωνα με την οργανωτική επιτροπή περισσότεροι από 15.000 καρναβαλιστές θα παρελάσουν με τα 27 γκρουπ που έχουν δημιουργήσει και με συνοδεία 23 αρμάτων που κατασκευάστηκαν με έμπνευση, χιούμορ και αγάπη για έναν θεσμό που έχει αγκαλιάσει η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου.

Ξάνθη

Θεωρείται από τα κορυφαία στα Βαλκάνια με την ιστορία του να ξεκινάει το 1966. Κι εκεί το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων είναι το τελευταίο σ/κ της Αποκριάς με επισκέπτες να καταφθάνουν τόσο από τη Μακεδονία όσο και από γειτονικές χώρες. Περίπου 30.000 καρναβαλιστές θα συμμετέχουν φέτος στις μεγάλες παρελάσεις, ενώ πολλές εκδηλώσεις του έχουν και παραδοσιακό χαρακτήρα.

Αλλά φημισμένα καρναβάλια στην Ελλάδα είναι της Κέρκυρας με βενετσιάνικο ύφος και χρώμα, το ”Μπουρανί ” του Τυρνάβου -το γνωστό έθιμο του φαλλού – με αποκορύφωμα των εκδηλώσεων την Καθαρή Δευτέρα.