Σόου Ακάρ: Πέταξε με F-16 πάνω από τo Βόρειο Αιγαίο – “Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας”

Πάνω από το Βόρειο Αιγαίο και τα Δαρδανέλλια πέταξε ο Χουλουσί Ακάρ ολοκληρώνοντας έτσι το πρωινό του “μάθημα ιστορίας” που έκανε προς την Ελλάδα. Αμέσως μετά την ομιλία του σε στρατιωτική εκδήλωση, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας έκανε μια κίνηση εντυπωσιασμού.

Το “σόου” του Ακάρ, ο οποίος φορούσε στρατιωτική στολή, αποτυπώθηκε σε βίντεο:

Η πτήση πέρασε πάνω από το Μνημείο των Μαρτύρων του Τσανάκαλε, και ο Χουλουσί Ακάρ και απηύθυνε μήνυμα μέσω ασυρμάτου: “Θα προσπαθήσουμε να είμαστε αντάξιοι όλων των μαρτύρων μας, ιδιαίτερα των μαρτύρων μας που κείτονται στο Τσανάκκαλε, και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας με το πνεύμα του Τσανάκκαλε””.

Σημειώνεται ότι το “Μνημείο των Μαρτύρων του Τσανάκαλε” είναι ένα πολεμικό μνημείο στη μνήμη των νεκρών, αλλά συνολικά των περίπου 253.000 Τούρκων στρατιωτών που έλαβαν μέρος στη Μάχη της Καλλίπολης, από τον Απρίλιο του 1915 ως τον Δεκέμβριο του 1915, κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Βρίσκεται μέσα στο “Εθνικό Ιστορικό Πάρκο της Χερσονήσου της Καλλίπολης”, στο νότιο άκρο της Χερσονήσου, στην Επαρχία Τσανάκαλε της Τουρκίας.

Η Τουρκία θα συνεχίσει να ανταποδίδει την “αυθάδεια” της Ελλάδας, τόνισε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ τροφοδοτώντας και με τις σημερινές του δηλώσεις κλίμα έντασης. “Δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο γεγονός”, είπε ο Τούρκος υπουργός.

Ο Χουλουσί Ακάρ μίλησε για “απόπειρα εισβολή της Ελλάδας το 1919-1922 με την ενθάρρυνση και την υποστήριξη ορισμένων χωρών” και είπε ότι “ως αποτέλεσμα αυτού, η Ελλάδα συνετρίβη και καρατόμησε πρωθυπουργούς, υπουργούς και τον αρχηγό του επιτελείου στρατού”.

Με αυτή την εισαγωγή, ο Ακάρ είπε “ότι η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να βλέπει την Τουρκία ως απειλή” και συνέχισε λέγοντας “η Ελλάδα να μην μπει σε παρόμοια περιπέτεια”.

Μιλώντας σε στρατιωτική τελετή, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας προειδοποιεί τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ για το ελληνικό ζήτημα λέγοντας ότι λέει ότι η Τουρκία αναμένει από αυτούς να είναι αντικειμενικοί.

Η Άγκυρα παρακολουθεί στενά τις ενέργειες της Αθήνας που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη φιλία, δήλωσε ο Ακάρ.

“Έχουμε κάνει και συνεχίζουμε να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο“, είπε.

Και πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ, οι τρίτες χώρες πρέπει επίσης να δουν τις ενέργειες της Ελλάδας. Οι πράξεις και η ρητορική της Ελλάδας για την Τουρκία δεν συνάδουν με τη φιλία ή τη συμμαχία.

Τι είπε για τα F-16

Σημειώνοντας ότι οι προσπάθειες των ΗΠΑ για την προμήθεια και τον εκσυγχρονισμό των F-16 συνεχίζονται, ο Ακάρ είπε: “Παρακολουθούμε στενά το θέμα και καταβάλλουμε τις μέγιστες προσπάθειες για να διασφαλίσουμε ένα θετικό αποτέλεσμα”.

Ταυτόχρονα, επανέλαβε τους τουρκικούς ισχυρισμούς περί αναχαίτισης τουρκικών μαχητικών σε αποστολή του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο.

“Από τις 2 Ιουλίου, η δραστηριότητα αναφέρθηκε σε όλα τα κανάλια του ΝΑΤΟ, όλοι την άκουσαν και την έμαθαν. Είναι αδύνατο να μην το έχει γίνει γνωστό. Κι όμως, αναχαιτίστηκαν τα F-16 μας, που έκαναν το νατοϊκό τους καθήκον. Η Ελλάδα έκανε μια εξαιρετικά αρνητική και ψευδή δήλωση λέγοντας: “Δεν γνωρίζαμε ότι αυτά ήταν τουρκικά αεροπλάνα”.

Δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο γεγονός

“Πάντα λέγαμε και συνεχίζουμε να λέμε ότι δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο γεγονός, ότι δεν θα παραβιάσουμε τα δικαιώματα του εαυτού μας ή των Κυπρίων αδελφών μας και ότι θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, όπως έχουμε κάνει έχει γίνει μέχρι τώρα.

Είμαστε αποφασισμένοι και αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, δόξα τω Θεώ μπορούμε να το κάνουμε και αυτό”.