Διάσωση 63 μεταναστών 27 ν.μ ανοιχτά του Ακρωτηρίου Ταίναρο, μεταξύ αυτών οκτώ γυναίκες και οκτώ παιδιά (vid)

Μία εβδομάδα μετά το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, που συγκλόνισε τη διεθνή κοινότητα και την φιλοξενία των 104 διασωθέντων στο λιμάνι της Καλαμάτας, στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα φιλοξενούνται από σήμερα 63 ακόμα μετανάστες, οι οποίοι διασώθηκαν τις μεσημεριανές ώρες ανοιχτά του Ακρωτηρίου Ταίναρο.

Το ιστιοφόρο, στο οποίο επέβαιναν παρουσίασε μηχανική βλάβη και εξέπεμψαν σήμα κινδύνου, ενώ έπλεαν 28 ν.μ. νότια από το Ταίναρο.

Στο σημείο έσπευσε άμεσα το Περιπολικό Ανοιχτής Θαλάσσης “Γαύδος” του Λιμενικού Σώματος για την περισυλλογή και λίγο μετά τις 7 σήμερα το απόγευμα κατέπλευσε στο λιμάνι της Καλαμάτας.

Κατά την άφιξη στο λιμάνι τους περίμεναν νοσηλεύτριες και εθελόντριες του Ερυθρού Σταυρού, καθώς και μέλη της ΟΑΚ 4Χ4 Μεσσηνίας, ενώ στη συνέχεια με μέριμνα της Περιφέρειας Πελοποννήσου μεταφέρθηκαν κλινοσκεπάσματα και από τον Δήμο Καλαμάτας ο λοιπός εξοπλισμός για τη φιλοξενία τους στον χώρο των αποθηκών.

Το ιστιοφόρο φαίνεται πως είχε ξεκινήσει από τις ακτές της Τουρκίας με προορισμό την Ιταλία, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες επιβαινόντων ενδέχεται να ήταν στη θάλασσα ακόμα και 7 ημέρες!

Όλοι οι επιβαίνοντες του ιστιοφόρου περισυνελέγησαν από το σκάφος του λιμενικού και μεταφέρονται στο λιμάνι της Καλαμάτας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το Λιμενικό ειδοποιήθηκε στις 14:30 από παραπλέον πλοίο. Μετά από 35-40 λεπτά έφτασε στο σημείο Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης ( ΠΑΘ), που περιπολούσε στην ευρύτερη περιοχή.

Από την πρώτη καταμέτρηση, οι διασωθέντες είναι συνολικά 63 άτομα μεταξύ αυτών οκτώ γυναίκες και οκτώ παιδιά.

Στο ιστιοφόρο επέβαιναν ορισμένες οικογένειες, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την αποβίβασή τους από το “Γαύδος” και την άφιξή τους στην Καλαμάτα αρκετοί από τους μετανάστες ήταν ξυπόλυτοι.

Όσον αφορά την υγεία των διασωθέντων, 4 γυναίκες και ένα παιδί (συνοδευόμενο από τη μητέρα του) χρειάστηκε να μεταφερθούν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Καλαμάτας καθώς παρουσίασαν συμπτώματα αφυδάτωσης και γενικότερης ταλαιπωρίας, ενώ αρκετοί από τους υπόλοιπους έλαβαν τις πρώτες βοήθειες στο λιμάνι.

Από αύριο αναμένεται να προχωρήσει η διαδικασία καταγραφής και ταυτοποίησης, αλλά και η προανάκριση από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας για να διαλευκανθούν οι ακριβείς συνθήκες του ταξιδιού, αλλά και οι αναζήτηση τυχόν διακινητών, ανάμεσα στους διασωθέντες.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ