Συνδικάτα, εργαζόμενοι, φοιτητές, φορείς επαγγελματιών και εκπρόσωποι κομμάτων τίμησαν την Εργατική Πρωτομαγιά

Με δύο συγκεντρώσεις και παρά τη βροχή, τιμήθηκε σήμερα η Εργατική Πρωτομαγιά στην Καλαμάτα, όπου συνδικάτα, ενώσεις εργαζομένων, σύλλογοι φοιτητών, φορείς επαγγελματιών και εκπρόσωποι κομμάτων συμμετείχαν στις απεργιακές κινητοποιήσεις, που οργάνωσε μπροστά από το Εργατικό Κέντρο, η διοίκηση του Κέντρου και το Νομαρχιακό Τμήμα Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ και στην κεντρική πλατεία της πόλης τα σωματεία του ΠΑΜΕ.

Μπροστά από το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων που συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση έκαναν δηλώσεις και μίλησαν για τις διεκδικήσεις των εργαζομένων. Ανάμεσά τους ο πρόεδρος του Κέντρου Σωτήρης Τσώνης, ο οποίος τόνισε ότι παραμένουν επίκαιρα το ζήτημα της ακρίβειας και ανεπίλυτα τα ζητήματα της φτώχειας, της ανεργίας, του κοινωνικού αποκλεισμού και των εργασιακών σχέσεων.

Επίσης, μίλησε για έναν κατώτατο μισθό με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και την διεκδίκηση της ΓΣΕΕ για υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, καθώς και την υπογραφή κλαδικών συμβάσεων εργασίας.

Ως μια ιδιαίτερη μέρα για τους εργάτες όλης της γης χαρακτήρισε την ημέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς ο Παναγιώτης Μουλάς, γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας. “Τιμάμε τους νεκρούς στα τρένα, στους χώρους εργασίας. Είμαστε εδώ για να διαδηλώσουμε και να διεκδικήσουμε”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

“Η σημερινή μέρα, είναι μια μέρα που πρέπει να είμαστε όλοι μαζί”, ανέφερε ο Κώστας Γαλιώτος, γραμματέας του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας, προσθέτοντας ότι “μόνο όλοι μαζί μπορούμε να κερδίσουμε και να διεκδικήσουμε”.

Ο Θοδωρής Γιαννακόπουλος πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημών Υγείας των φοιτητών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου σημείωσε ότι “δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα κεκτημένα του τότε αποτελούν διεκδικήσεις του σήμερα”, αφού “η αγορά εργασίας δεν είναι φιλική προς εμάς (σ.σ. τους νέους)”, παρατήρησε και πρόσθεσε πως οι φοιτητές δίνουν αγώνα και για τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.

Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με πορεία και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των λιμενεργατών, στο λιμάνι της Καλαμάτας.

ΔΥΝΑΜΙΚΗ Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ

“Εργάτη μπροστά μην τους προσκυνάς…” ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας. Με δυναμική παρουσία των συνδικάτων και κόσμου, το ΠΑΜΕ έκανε ξεχωριστά τη δική του απεργιακή συγκέντρωση και πορεία προς την Κεντρική Αγορά Καλαμάτας, όπου έγινε λαϊκό γλέντι. Ο Παναγιώτης Καράμπελας, πρόεδρος στο Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Μεσσηνίας, σε δήλωσή του αναφέρθηκε στα επίκαιρα ζητήματα του τότε και του σήμερα, “με ένα νεκρό εργάτη κάθε τρεις μέρες”, όπως είπε. 

“Το μήνυμα της σημερινής ημέρας είναι ένα: η εργατική τάξη όλων των χωρών θα νικήσει”, δήλωσε ο Βαγγέλης Λαμπρόπουλος, πρόεδρος στο Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα Μεσσηνίας.

Παρά τη βροχή, που χάλασε το σχεδιασμό για πορεία προς το λιμάνι, αντιπροσωπεία των σωματείων κατέβηκε στο μνημείο των λιμενεργατών, όπου η Σταυρούλα Στραβάκου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΔΕΥΑ Μεσσηνίας, κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη όλων όσοι θυσίασαν τη ζωή τους διεκδικώντας εργασία με δικαιώματα και καλύτερη ζωή.