Στην τελευταία του κατοικία, την Αρχαία Μεσσήνη έγινε η ταφή του Πέτρου Θέμελη (vid)

Το ύστατο χαίρε σε κλίμα συγκινησιακά φορτισμένο είπαν σήμερα όσοι παρευρέθηκαν στην ταφή του σπουδαίου αρχαιολόγου, Πέτρου Πέτρο Θέμελη, στον δικό του τόπο. Στον τόπο που άγγιξε… έσκαψε… και αγάπησε αφήνοντας μια σπουδαία παρακαταθήκη.

Στην τελευταία του κατοικία, στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, όπου αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του και μπροστά σε πλήθος κόσμου ο καθηγητής Αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης, που έφυγε από τη ζωή την περασμένη Παρασκευή, αποχαιρέτησε για τελευταία φορά συγγενείς και φίλους ατενίζοντας από ψηλά την αγαπημένη του Αρχαία Μεσσήνη που τόσο αγάπησε και μόχθησε για να βγει στην επιφάνεια αυτό το τεράστιο ανασκαφικό έργο.

Η κηδεία του έγινε χθες εν μέσω συγκίνησης και παρουσία πλήθους κόσμου στον ναό της Αγίας Ειρήνης επί της οδού Αιόλου στο κέντρο της Αθήνας.

Μετά το τρισάγιο που τελέστηκε δίπλα στο μνήμα το πλήθος αποχαιρέτησε τον καθηγητή φωνάζοντας «αθάνατος» και με παρατεταμένο θερμό χειροκρότημα. Στη συνέχεια ο κόσμος συγκινημένος άφησε ένα λουλούδι ή λίγο χώμα στο μνήμα που φιλοξενεί από σήμερα το άνθρωπο που έφερε στο φως μετά από πολλούς αιώνες τα μνημεία της Αρχαίας Μεσσήνης.

Ο πρόεδρος του Διαζώματος Σταύρος Μπένος, συντετριμμένος ξέσπασε σε λυγμούς και αποχώρησε συνοδευόμενος από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Λίγο πριν την έξοδο από τον αρχαιολογικό χώρο υποσχέθηκαν στους δημοσιογράφους ότι θα συνεχίσουν το έργο του Πέτρου Θέμελη.

Το συλλυπητήριο μήνυμα της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη

“Αποχαιρετούμε με οδύνη τον Πέτρο Θέμελη, τον διακεκριμένο επιστήμονα, τον εμπνευσμένο πανεπιστημιακό δάσκαλο, τον πολύτιμο και πάντα διαθέσιμο συνεργάτη, έναν ακριβό μας φίλο. Δεν υπήρξε μόνο πρότυπο αρχαιολόγου, αφοσιωμένου ολόψυχα στη συστηματική ανασκαφική έρευνα και τη διδασκαλία. Ήταν ένας εξαιρετικά πολυμερής άνθρωπος, με αταλάντευτες ουμανιστικές αρχές πρωτοπόρος της εποχής του.

Γιος του σημαντικού υπερρεαλιστή ποιητή Γιώργου Θέμελη, είχε την τύχη να έρθει σε επαφή, από μικρή ηλικία, με την πυκνή πνευματική κίνηση της μεταπολεμικής Θεσσαλονίκης και να φοιτήσει στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου, σε χρόνια δημιουργικής ακμής και θητείας κορυφαίων ακαδημαϊκών δασκάλων. Εμπειρίες που τον διαμόρφωσαν, μαζί με τις σπουδές του στο Μόναχο.

Στην εξηκονταετή σταδιοδρομία του, ο Πέτρος Θέμελης υπηρέτησε την Αρχαιολογία από σχεδόν κάθε θέση και κλιμάκιο. Ως Επιμελητής και Έφορος Αρχαιοτήτων στην Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα, ως Διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου Δελφών, ως Προϊστάμενος της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας- Σπηλαιολογίας, ως μέλος ή διευθυντής ανασκαφικών ομάδων στη Βεργίνα, στην Πέλλα, στην Ολυμπία, στους Δελφούς, στην Ερέτρια και στο Κάλλιο. Πολύχρονη, δηλαδή, τριβή με την αρχαιολογική πράξη, την οποία πλαισίωσε αρμονικά και γόνιμα με την διδασκαλία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, αλλά και με τη δραστηριοποίησή του στην κοινωνία των πολιτών, ως ιδρυτικό και εξέχον μέλος του σωματείου «Διάζωμα». Ο Πέτρος Θέμελης ενσάρκωσε, παραδειγματικά, ένα σπάνιο συνδυασμό, καθώς υπήρξε συγχρόνως άνθρωπος του πεδίου, της έρευνας και της θεωρίας.

Έργο ζωής του η διεύθυνση της ανασκαφής, της αποκατάστασης και της ανάδειξης της Αρχαίας Μεσσήνης, στην οποία αφοσιώθηκε με αυταπάρνηση, επί σχεδόν τέσσερις δεκαετίες. Χωρίς υπερβολή, ο αρχαιολογικός χώρος και τα μοναδικά μνημεία της οφείλουν τη σύγχρονη ακτινοβολία τους στον ακατάβλητο ζήλο, τον υποδειγματικό επαγγελματισμό, τις βαθιές γνώσεις και την ακάματη δραστηριότητα του Πέτρου Θέμελη. Η ανάδειξη της Αρχαίας Μεσσήνης δίκαια αναγνωρίζεται ως η κορωνίδα ενός βίου-υπόδειγμα, με ανεκτίμητη προσφορά στην επιστήμη, τον πολιτισμό, την ίδια την κοινωνία.

Με τον Πέτρο συνεργαστήκαμε πολύ και σε πολλά επίπεδα. Όχι πάντα εύκολα, όχι πάντα ανέφελα, καθώς πολλές φορές παραπονιόταν ότι η Πολιτεία δεν πρόσεχε, όσο θα έπρεπε, την Αρχαία Μεσσήνη. Όμως, για μένα ήταν πάντα ο άνθρωπος, που με τη βαθιά του γνώση και την τεράστια εμπειρία του, μπορούσε να σε πείσει, ακόμη και όταν ξεκινούσες τη συζήτηση μαζί του με διαμετρικά αντίθετη άποψη. Η επικοινωνία μας ήταν συχνή. Τα τελευταία χρόνια φρόντιζε πάντα να μου στέλνει τις επιφυλλίδες του, πριν δημοσιευθούν, και να με ενημερώνει για κάθε τι που έκρινε ότι θα έπρεπε να γνωρίζω για την Αρχαία Μεσσήνη, που λάτρεψε. Θυμάμαι τα λόγια του, το βράδυ των 85ων γενεθλίων του, στην Αρχαία Μεσσήνη. Όταν φεύγαμε μου λέει «μην ξεχάσεις ποτέ ότι οι πέτρες στη Μεσσήνη μου μιλάνε και μου λένε που θέλουν να τις βάλω. Και πρέπει να τις βάλω».

Η απώλειά του Πέτρου Θέμελη μας στερεί την ξεχωριστή μορφή του αφήνοντας μας τη σπουδαία και πολύτιμη παρακαταθήκη του. Στους φίλους και την οικογένειά του απευθύνω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια”.

Η ταφή του, πραγματοποιήθηκε παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, του προέδρου του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» Σταύρου Μπένου, της κα Αλεξάνδρας Μητσοτάκη, των βουλευτών Μεσσηνίας Περικλή Μαντά και Αλέξη Χαρίτση, του αντιπεριφερειάρχη Ανδρέα Τσουκαλά, των δημάρχων Μεσσήνης Γιώργου Αθανασόπουλου, Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλου, Οιχαλίας και Πύλου –Νέστορος Παναγιώτας Γεωργακοπούλου, προσωπικοτήτων από τον χώρο της αρχαιολογίας καθώς και πλήθους πολιτών, ιδιαίτερα από το χωριό της Ιθώμης, που «μοιράστηκε» μαζί τους τα τελευταία 37 χρόνια, όταν και ξεκίνησε τη συστηματική ανασκαφή του αρχαιολογικού χώρου.