Στην Καλαμάτα η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη παρούσα στην έναρξη του 29ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού

Επίσκεψη στο Δημαρχείο Καλαμάτας πραγματοποίησε σήμερα, Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Την Υπουργό υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, ενώ ακολούθησε σύσκεψη στο γραφείο Δημάρχου με αντικείμενο τα θέματα αρμοδιότητα του Υπουργείου.

Κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η στήριξη του Υπουργείου προς το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με σταθερή χρηματοδότηση για τα επόμενα χρόνια. Υπήρξε ενημέρωση για τα εν εξελίξει έργα στο Δήμο Καλαμάτας, ενώ παραδόθηκε από τον Δήμαρχο στην Υπουργό η προμελέτη για το έργο «Διαμόρφωση χώρων υπογείου Μεγάρου Χορού σε Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων – συνεδριάσεων και σε Σχολή Χορού του Δήμου», στο πλαίσιο της ολιστικής αξιοποίησης του Μεγάρου Χορού.

361070514 1018361195863313 6499774596590386262 n

Αμέσως μετά τη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν Αντιδήμαρχοι, ο Πρόεδρος της Κ.Ε. Φάρις και η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, ο Δήμαρχος προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Να καλωσορίσω την Υπουργό Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη στην πόλη μας.  Χαιρόμαστε πάρα πολύ που είναι εδώ γιατί στο πρόσωπό της βλέπουμε έναν πραγματικό φίλο της πόλης μας, του Δήμου μας, της Μεσσηνίας μας γενικότερα. Η συνεργασία μας είναι εξαιρετική για αυτό και η χαρά μας είναι διπλή που παρέμεινε στην ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού διότι ξέρει πάρα πολύ καλά τα θέματα του Δήμου και η ίδια με τις πρωτοβουλίες της μας βοηθά να αναδείξουμε τα αρχαία αλλά και να στηρίξουμε τις πολιτιστικές μας δράσεις.  Έχουμε μία εξαιρετική συνεργασία και θα συνεχίσουμε προς αυτό το δρόμο συνεργαζόμενοι για το καλό του τόπου μας».

361129662 983626259499458 5474131137054725166 n

Ακολούθως η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ανέφερε:  «Ευχαριστώ πολύ για τη συζήτηση που είχαμε. Νομίζω ότι γίνονται πράγματα στην Καλαμάτα. Ξέρετε πάρα πολύ καλά, το είπατε και εσείς, το Υπουργείο Πολιτισμού είναι κοντά σας. Σήμερα είναι ημέρα του Φεστιβάλ. Ένας θεσμός που ξεκίνησε 29 χρόνια πριν, του χρόνου θα είναι η επέτειος για τα 30 χρόνια και από μία δράση περιφερειακού βεληνεκούς σήμερα είναι ένα από τα πιο αναγνωρισμένα σε διεθνές επίπεδο Φεστιβάλ Χορού. Είναι προφανές -όπως σας το είπα και την ημέρα που ήταν η συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα το Φεβρουάριο- ότι το Υπουργείο Πολιτισμού θα συνεχίσει να στηρίζει όσο περισσότερο μπορεί το Φεστιβάλ, αλλά νομίζω και όλα τα άλλα έργα τα οποία έχουμε μαζί συζητήσει προχωρούν χωρίς κανένα πρόβλημα. Εγώ να χαρώ ιδιαίτερα για τη μελέτη την οποία σήμερα μου παραδώσατε, είναι η απόλυτα σωστή κατεύθυνση της πλήρους αξιοποίησης του Μεγάρου Χορού προς όφελος και του θεσμού και του Δήμου. Σας ευχαριστώ για την εξαιρετική συνεργασία. Καλή επιτυχία σε όλους τους στόχους».

Εν συνεχεία η Υπουργός και ο Δήμαρχος μετέβησαν στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας όπου παρακολούθησαν την πρεμιέρα του 29ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.

Η παράσταση

Πώς κινείται το σώμα; Η κίνηση προκύπτει αυθόρμητα ή ενεργοποιείται από μια εξωτερική δύναμη; Ποια όρια χρησιμοποιούμε για να ορίσουμε τον εαυτό μας; Ο χορός υπάρχει για να διερευνά αυτά τα ερωτήματα.

Το 11 είναι η 11η παραγωγή της παγκοσμίου φήμης σειράς Numerical Series του χορογράφου Tao Ye [Τάο Γιε]. Ο τίτλος αντιπροσωπεύει τόσο τον αριθμό 11 όσο και δύο ξεχωριστά, ανεξάρτητα 1. Το νόημά του δεν μπορεί να περιγραφεί με λέξεις. Μπορεί να γίνει αντιληπτό μόνο μέσα από τα μάτια του κάθε θεατή και να συνδεθεί με αυτό που χρειάζεται εκείνος να εκφράσει.

Στο 11, οι χορευτές συμμορφώνονται με έναν κανόνα που είναι ταυτόχρονα απελευθερωτικός αλλά και περιοριστικός: Οι κινήσεις του κάτω μέρους του σώματός τους είναι αυστηρά χορογραφημένες, αλλά οι κινήσεις του πάνω μέρους είναι εντελώς αυτοσχέδιες. Κάθε χορευτής ακολουθεί το δικό του ανεξάρτητο μονοπάτι. Ο χώρος περιστροφής των γοφών τους, ο προσανατολισμός των γονάτων τους και κάθε βήμα των ποδιών τους είναι προκαθορισμένα, ενώ οι ώμοι, οι αγκώνες, οι καρποί, η σπονδυλική στήλη και το κεφάλι τους είναι ελεύθερα να κινούνται με διαφορετικούς και τυχαίους τρόπους.

Πώς βρίσκουμε την ισορροπία μεταξύ της προσωπικότητας του ατόμου και του πλαισίου της ομάδας; Το 11 λειτουργεί με βάση του μια βαθύτερη κατανόηση γύρω από το τι συνιστά μοναδικότητα και γύρω από το πώς προκύπτει η ελευθερία. Προβάλλει επίσης την προσπάθεια των καλλιτεχνών να κατακτήσουν την ελευθερία όταν έρχονται αντιμέτωποι με νέους περιορισμούς.

Με αφετηρία τους αυτό το συνδυασμό περιορισμών και ελευθερίας, 11 χορευτές κινούνται μέσα σε ένα καλειδοσκόπιο χρωμάτων και αγκαλιάζουν την αρμονία που προκύπτει από τις διαφορές τους.

Αυτό το έργο σηματοδοτεί την πρώτη προσπάθεια του Tao Ye να ενσωματώσει διαφορετικές διαστάσεις της μουσικής στο έργο του. Ο Tao Ye αντιλαμβάνεται τη μουσική ως μια εξωτερική κατάσταση που αλληλεπιδρά με το ανθρώπινο σώμα με διάφορους τρόπους, όπως τα μόρια που συγκρούονται με αιωρούμενα σωματίδια, αφήνοντας τα αποτυπώματά τους στο χρόνο και στο χώρο. Το 11 αποτελείται από 11 σύντομα χορευτικά κομμάτια.

Ο μουσικός Xiao He [Ζιάο Χε] πειραματίστηκε με διαφορετικά όργανα και δημιούργησε 11 ανεξάρτητα κομμάτια ηλεκτρονικής μουσικής σε διαφορετικά στυλ. Η παράσταση του 11 αποτελεί έτσι τόπο συνάντησης για τη φαντασία των δημιουργών της.

Σήμερα η Υπουργός θα επισκεφτεί το Κάστρο Καλαμάτας και την πλατεία Υπαπαντής.

Στην Κεντρική Σκηνή ακολουθεί την Κυριακή στις 7 μ.μ. το βραβευμένο έργο για όλη την οικογένεια “The Others”, του Σλοβάκου Anton Lachky. Το έργο έλαβε το Βραβείο Maeterlinck 2022 ως η «Καλύτερη Χορευτική Παράσταση», το Βραβείο της Υπουργού Παιδείας του Βελγίου και το Βραβείο «Αγαπημένης παράστασης των κριτικών». Μετά την στάση του στην Καλαμάτα, η παγκόσμια περιοδεία του περιλαμβάνει 100 ακόμα παραστάσεις σε 10 διαφορετικές χώρες μέχρι το τέλος του 2024. Στο Βlack box ο Γάλλος Christian Rizzo θα παρουσιάσει σήμερα Σάββατο στις 7 μ.μ. και αύριο Κυριακή στις 10 μ.μ. το σόλο En son lieu με πρωταγωνιστή τον Nicolas Fayol.

Το En son lieu (Στη θέση του) παρακολουθεί τη γένεση χορών στο φυσικό τους περιβάλλον. Στόχος του έργου είναι να αποσυνθέσει χορούς που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά σε περιβάλλον στούντιο, επανατοποθετώντας τους στο φυσικό τοπίο και παρατηρώντας τί προκύπτει μετά την επαφή. Στην Κεντρική Πλατεία της Καλαμάτας σήμερα Σάββατο στις 9 μ.μ. παρουσιάζονται η παράσταση “Μπολερό” του Αντώνη Φωνιαδάκη και το έργο Fárisa από τους Δανάη & Διονύσιος ενώ αύριο Κυριακή στις 9 μ.μ. το ντουέτο παρουσιάζει ένα ακόμη έργο, αυτή τη φορά για όλη την οικογένεια, με τίτλο “Ο Νάπι, το κορίτσι και η φούσκα”. Προπώληση εισιτηρίων γίνεται στο ticketmaster.gr. Οι παραστάσεις στην Κεντρική Πλατεία είναι δωρεάν για το κοινό.