Στα αζήτητα η σταφίδα της φετινής παραγωγής με τους παραγωγούς να ανησυχούν για το μέλλον…

Στα αζήτητα βρίσκεται η σταφίδα της φετινής παραγωγής. Τα πράγματα διαμορφώνονται χειρότερα από κάθε άλλη φορά και το μέλλον του εμβληματικού προϊόντος είναι αβέβαιο και κινδυνεύει με εξαφάνιση.

Παραγωγοί που μπήκαν για δεύτερη χρονιά μέσα, ετοιμάζονται να ξεκωλώσουν σταφίδες. Συνεταιρισμοί και ιδιώτες έχουν φρακάρει, δεν παίρνουν πλέον και η σταφίδα δεν πωλείται ούτε 70 λεπτά το κιλό.

Την δραματική αυτή κατάσταση μας επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χανδρινού Κώστας Αποστολόπουλος.

“Εχει σταματήσει να παίρνει και η Ενωση Μεσσηνίας, που είχε ανακοινώσει τιμή 1,25 ευρώ μακιναρισμένη και 1,18 αμακινάριστη”, μας είπε απογοητευμένος. Ανέφερε ότι “στην αρχή κάποιος έμπορος πήρε πολύ λίγες ποσότητες με 1,18 ευρώ, αλλά με ανοιχτή τιμή. Δηλαδή, μπορεί να μην δώσει ποτέ αυτά τα χρήματα. Και μετά αγοράστηκαν ποσότητες με 70 λεπτά”.

Ο Κ. Αποστολόπουλος βεβαίωσε ότι οι αποθήκες είναι γεμάτες με σταφίδα και σημείωσε με απαισιοδοξία για το κοντινό μέλλον: “Η φετινή χρονιά είναι ακόμα χειρότερη από την περσινή και δεν βλέπουμε και τίποτα στον ορίζοντα. Δεν πάει να μπαίνεις μέσα δεύτερη χρονιά. Αρχίζουν και φεύγουν οι σταφίδες. Ξεκωλώθηκαν πέρσι μερικές και φέτος θα ξεκωλωθούν και άλλες. Δεν μπορείς να παλεύεις 6 – 7 μήνες, γιατί είναι δύσκολη καλλιέργεια η σταφίδα και να μπαίνεις μέσα”.

Επέρριψε ευθύνες στο “υπουργείο που δεν κάνει τίποτα, είναι σαν να μη θέλει τη σταφίδα” κι εξήγησε: “Εδωσε πέρσι 54 ευρώ το στρέμμα. αν τα βάλεις στην τιμή που πούλησες και με την παραγωγή που έκανες, είναι μόνο 15 με 20 λεπτά. κατά μέσο όρο πουλήσαμε 85 λεπτά, ενώ 1,30 με 1,40 ευρώ είναι το κόστος. Φέτος από 13 ευρώ το θειάφι πήγε 30 και 33 ευρώ. Λιπάσματα, πετρέλαια, εργατικά, όλα στα ύψη”.

Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού “Ένωση Μεσσηνίας” Γιώργος Λαζόγιαννης μας ενημέρωσε ότι “παίρνουμε σταφίδα μόνο για φύλαξη, για αποθήκευση. Έχουμε φρακάρει και εμείς και οι ιδιώτες”.

Τόνισε πως “ο κόσμος είναι στα κάγκελα, υπάρχει φοβερό πρόβλημα. Εχουν σταματήσει και οι ιδιώτες να παίρνουν, έχουν και αυτοί αποθέματα”.

Για τις δυσκολίες εξαγωγής του προϊόντος μας αποκάλυψε ότι “για να πάει ένα κοντέινερ σταφίδα στην Αυστραλία από 3.000 ευρώ η τιμή, έχει σκαρφαλώσει στα 9.500 ευρώ!”.

Μας ενημέρωσε ότι “η Παναιγιάλειος έχει συμβόλαια να πουλήσει σταδιακά 4.000 τόνους. Και αυτά τα συμβόλαια φεύγουν με το σταγονόμετρο”.

Ο κ. Λαζόγιαννης εκτίμησε πως “με αυτές τις τιμές πολλές σταφίδες δεν θα ξανακαλλιεργηθούν, πάνε για ξεκώλωμα. Θα μείνουν τα γραμμικά τμήματα και κάποιοι νέοι παραγωγοί”. Και παρατήρησε ότι “στην Κορινθία και την Ηλεία που έχουν μεγαλύτερη παραγωγή, τα πράγματα είναι χειρότερα”.

Ο πρόεδρος της Παναιγιαλείου Ένωσης Θανάσης Σωτηρόπουλος δήλωσε ότι “ο παραγωγός είναι έρμαιο στα χέρια των μεταποιητών” κι επικρίνοντάς τους παρατήρησε πως “δεν συμφώνησαν στην τιμή, παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες που κάναμε. Δεν θέλουν να δεσμευτούν σε τίποτα”.

Μας ενημέρωσε ότι “δεν σταματάμε να παίρνουμε, αλλά μας πιέζει ο αποθηκευτικός χώρος και η μεγάλη διαφορά της τιμής που έχουμε δώσει”.

Επιρρίπτοντας ευθύνες στον υπουργό, επεσήμανε πως “δεν καταλαβαίνει ότι πρέπει να στηρίξει ένα προϊόν σαν την σταφίδα. Θέλει να εξαφανίσει την σταφίδα, λειτουργεί προς όφελος κάποιων συμφερόντων”.

Ο πρόεδρος της Παναιγιαλείου αναγνώρισε ότι “μόνοι μας δεν μπορούμε να σηκώσουμε όλο το βάρος” και κάλεσε τους παραγωγούς, να μην παραδίδουν την σταφίδα χωρίς τιμή, ενώ απογοητευμένος ανέφερε πως “κάποιοι παραγωγοί δεν καταλαβαίνουν”

Πηγή