Σπάρτη: Παρουσία του Υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη και πλήθους πολιτών πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του Υποψήφιου Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού

Παρουσία του Υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη και πλήθους πολιτών πραγματοποιήθηκαν χθες το απόγευμα τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του Υποψήφιου Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού στη Σπάρτη. Από την πρωτεύουσα της Λακωνίας η παράταξη «Η Πελοπόννησος Μπροστά» έστειλε μήνυμα νίκης για μια δυνατή και ισχυρή Πελοπόννησο την επόμενη μέρα.

Τα εγκαίνια του Εκλογικού Κέντρου τίμησαν με την παρουσία τους οι βουλευτές Νεοκλής Κρητικός, Αθανάσιος Δαβάκης και Περικλής Μαντάς ενώ και πλήθος πολιτών βρέθηκαν εκεί για να τιμήσουν τη εκδήλωση.

Ο Δημήτρης Πτωχός ξεκίνησε την ομιλία του επισημαίνοντας ότι «η Πελοπόννησος και όλη η Ελλάδα αλλάζει το βηματισμό της, έχει αλλάξει η σελίδα και έχει περάσει σε μία μεταρρυθμιστική ατζέντα, είναι σε μια αναπτυξιακή τροχιά». Στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι στόχος είναι «να κάνουμε την Πελοπόννησο μία περιφέρεια πρότυπο σε όλα: πρότυπο ανάπτυξης, σε όλους τους τομείς, στα βασικά συγκριτικά πλεονεκτήματα». Αναφερόμενος στις προοπτικές της Λακωνίας, ο Δημήτρης Πτωχός δήλωσε ότι «μπορούμε να αξιοποιήσουμε το πολιτιστικό μας απόθεμα το οποίο εδώ στη Λακωνία είναι πάρα πολύ μεγάλο, οικοδομήσουμε συνέργειες με όλους τους τομείς προκειμένου να δημιουργήσουμε προστιθέμενη αξία».

O  Μάκης Βορίδης απευθύνθηκε με ιδιαίτερα θερμά λόγια για τον υποψήφιο περιφερειάρχη, αναφερόμενος στη συνεργασία τους την περίοδο πρωθυπουργίας του Αντώνη Σαμαρά. Όπως εξήγησε, ο Δημήτρης Πτωχός είχε ξεχωρίσει από όλο το επιτελείο γιατί είναι «μεθοδικός, οργανωμένος, συγκροτημένος, αναλυτικός, ήταν ο άνθρωπος που έβαζε τα πράγματα σε μία πορεία και σε μία τροχιά». Τέλος, ο Υπουργός Επικρατείας διαβεβαίωσε ότι η εκλογή του Δημήτρη Πτωχού θα μεταφραστεί σε «ακεραιότητα, ηθική εντιμότητα στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος και σε κοινή αντίληψη με την κεντρική κυβέρνηση για τον τρόπο που θα γίνει η αξιοποίηση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης».

Νωρίτερα ο Δημήτρης Πτωχός μαζί με τον Υπουργό Επικρατείας βρέθηκαν στο κέντρο του Γυθείου όπου συνομίλησαν με πολίτες για τα προβλήματα και τις ανάγκες της περιοχής και δεσμεύτηκαν για τη συνεργασία κεντρικής διοίκησης και αυτοδιοίκησης για άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις.

Ολόκληρη η ομιλία του υποψήφιου Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού:

Θα μου επιτρέψετε να καλωσορίσω τον Υπουργό Επικρατείας τον κύριο Μάκη Βορίδη βουλευτές μας τον κύριο Κρητικό, τον κύριο Δαβάκη και τον κύριο Μαντά από τη Μεσσηνία. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.

Φίλες και φίλοι καλησπέρα σε όλους. Όπως ξέρετε η Πελοπόννησος είναι ένας ευλογημένος τόπος. Ένας τόπος με απίστευτες ομορφιές, με πάρα πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, αλλά πάνω από όλα με υπέροχους ανθρώπους.

Ένας τόπος που μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα σε ό,τι θετικό έχει γίνει προκειμένου να το πάμε ένα βήμα μπροστά, όπως είναι και το όνομα του συνδυασμού μας και αυτό θα κάνουμε σύντομα.

Η περίοδος και η συγκυρία δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη. Η Πελοπόννησος και όλη η Ελλάδα αλλάζει το βηματισμό της, έχει αλλάξει η σελίδα και έχει περάσει σε μία μεταρρυθμιστική ατζέντα, είναι σε μια αναπτυξιακή τροχιά. Γίνονται πάρα πολλά πράγματα. Υπάρχει μία κυβέρνηση που είναι πάρα πολύ ισχυρή. Υπάρχει μία κυβέρνηση η οποία μπορεί να είναι δίπλα μας και νομίζω ότι αυτό ζητάνε και από εμάς, να κάνουμε την Πελοπόννησο μία περιφέρεια πρότυπο σε όλα.

Πρότυπο ανάπτυξης, σε όλους τους τομείς στα βασικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, στον τουρισμό, στον πρωτογενή τομέα, στη μεταποίηση, στον πολιτισμό, αξιοποιώντας το μεγάλο πολιτιστικό απόθεμα. Στην  προσέλκυση νέων επενδύσεων. Είναι πάρα πολύ βασικό να φτιάξουμε ένα ελκυστικό και φιλικό περιβάλλον προκειμένου να έρθουν νέες επενδύσεις στην Πελοπόννησο η οποία είναι τελευταία. Μόλις 5% ξένων επενδύσεων βρίσκονται στην Πελοπόννησο. Είναι ο μοναδικός τρόπος για να μπορέσει να αντιστραφεί το μεγάλο πρόβλημα του δημογραφικού. Να μείνουν εδώ τα παιδιά, οι νέοι,  ώστε να μπορέσουμε να πάμε στην επόμενη φάση.

Θα πρέπει να βοηθήσουμε την κυβέρνηση αλλά κυρίως τους εαυτούς μας και να εκσυγχρονίσουμε το κράτος. Η Περιφέρεια αδειοδοτεί και λειτουργεί με νόμους και με διατάξεις, οι οποίες υπάρχουν από το 1986. Χρειάζεται αλλαγή προκειμένου να γίνει πιο γρήγορη, να γίνει πιο αποτελεσματική και κυρίως να βάλει τον πολίτη στο κέντρο.

Θέλουμε σχέδιο, θέλουμε πρόγραμμα και κυρίως θέλουμε επιμονή για να μπορέσουμε να λύσουμε πολλά θέματα υποδομών. Και εδώ στη Λακωνία το ξέρετε πάρα πολύ καλά υπάρχουν τρομερά τέτοια προβλήματα. Προβλήματα με το οδικό δίκτυο, προβλήματα με το νερό και τη διαχείριση των φυσικών πόρων, προβλήματα που έχουν να κάνουν με την Πολιτική Προστασία, προβλήματα που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη του τουρισμού.

Μπορούμε να αξιοποιήσουμε το πολιτιστικό μας απόθεμα το οποίο επίσης εδώ στη Λακωνία είναι πάρα πολύ μεγάλο και μπορούμε να το αξιοποιήσουμε δημιουργώντας συνέργειες με όλους τους προηγούμενους τομείς προκειμένου να δημιουργήσουμε προστιθέμενη αξία. Μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα στο περιβάλλον για την ανάπτυξη του τόπου. Και πάνω από όλα πιστεύω ότι έχει έρθει η στιγμή η περιφέρεια αλλά και όλος ο τόπος να ασχοληθεί κυρίως με την πρόνοια, με την αλληλεγγύη ώστε κανένας να μη μείνει πίσω από όλο αυτό που θέλουμε να κάνουμε.

Έχουμε όραμα λοιπόν να κάνουμε την Πελοπόννησο μία περιφέρεια πρότυπο, πρότυπο σε όλα, με πολύ φιλόδοξους και πολύ καλούς στόχους. Έχουμε μία εκπληκτική ομάδα σε όλες τις περιφερειακές ενότητες όπως και εδώ στη Λακωνία. Πιστεύω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Είμαι απολύτως βέβαιος για τη νίκη, αλλά είμαι απολύτως βέβαιος ότι μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα στα πέντε χρόνια που έρχονται. Νομίζω ότι το μοναδικό πράγμα που θα ήθελα να ζητήσω σε όλες και σε όλους, είναι να είστε δίπλα μας για αυτό τον αγώνα που κάνουμε προκειμένου να είναι νικηφόρος στις 8 Οκτωβρίου και επίσης σας θέλουμε δίπλα μας σε όλη την πορεία τα επόμενα πέντε χρόνια προκειμένου να κάνουμε την περιφέρεια Πελοποννήσου μία Περιφέρεια πρότυπο. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ όλους.

Σας διαβάζω τα ονόματα των υποψηφίων μας:

·        Θεόδωρος Βερούτης

·        Ηλέκτρα Βλαχονικολού

·        Κωνσταντίνος Βλάχος

·        Γεώργιος Γεωργαντώνης

·        Κομνηνός Δεμέστιχας

·        Γεώργιος Κυριακούλιας

·        Αναστάσιος Λιβανός

·        Ιωάννης Μακρυσόπουλος

·        Δώρα Μένεγα

·        Αθανάσιος Μιχελόγγονας

·       Μαρία Μπουγάδη

·        Αλεξία Μπουτεράκου

·        Αντωνία Νίκια

·        Ευθυμία Περδικογιάννη

·        Ευγενία Σιάχου

·        Άννα – Μαρία Σκιαδά

·        Παναγιώτης Τζινάκος

·        Σπυρίδων Τζινιέρης

Σας καλώ όλους στην μεγάλη μας εκδήλωση στην Τρίπολη να δώσουμε και από εκεί ένα μεγάλο μήνυμα νίκης. Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους και έναν καλό αγώνα.

Ολόκληρη η ομιλία του Υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη:

Όταν μου ζητήθηκε να επιλέξω το πού θα πάω στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της στήριξης που δίνουμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές, είπα εγώ είμαι για μία περιφέρεια: τη Λακωνία, την αγαπώ, είναι το σημείο που θέλω πάντα να βρίσκομαι.

Είπε για τα προβλήματα ο υποψήφιος περιφερειάρχης. Εγώ πρέπει να πω τι αισθάνομαι εγώ κάθε φορά που βρίσκομαι στη Λακωνία. Ότι αυτός είναι ένας τόπος μαγικός, πανέμορφος, μοναδικός, με απίθανο ιστορικό βάρος, με μία αίσθηση μοναδική, που έχει επίσης ένα τεράστιο πλεονέκτημα: τους Λάκωνες. Το τεράστιο πλεονέκτημα της Λακωνίας είναι οι άνθρωποι της και αυτό βεβαίως, για να είμαστε απολύτως συνεννοημένοι αποτυπώνεται και στα εκλογικά αποτελέσματα. Βρισκόμαστε επίσης στην περιοχή η οποία έχει ξεκάθαρη ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα, διαχρονικά κάτι που την κάνει ακόμα ποια αγαπημένη σε μένα.

Δημήτρης Πτωχός. Πρέπει να σας πω μερικά πράγματα για το Δημήτρη. Που γνωριστήκαμε. Γιατί τελευταία είναι και λίγο της μόδας λόγω των εκλογών στο ΣΥΡΙΖΑ, το ζήτημα της ανανέωσης του πολιτικού προσωπικού. Βλέποντας Δημήτρη την ομάδα σου και όλες αυτές τις ισχυρές παρουσίες, αλλά και την ισχυρή παρουσία γυναικών από τη Λακωνία, λέω ότι ο τρόπος με την οποία γίνεται η ανανέωση του πολιτικού προσωπικού είναι αυτός. Όταν επιλέγεις νέους, συγκροτημένους, σοβαρούς, μαχητικούς ανθρώπους, με πολιτική παιδεία με πολιτική πορεία και περγαμηνές, έτσι φτιάχνεις το καινούργιο πολιτικό προσωπικό. Δεν το φτιάχνεις ούτε μιντιακά,  ούτε με ουρανοκατέβατους, ούτε με περαστικούς. Το χτίζεις βήμα-βήμα μέσα από τις επιλογές που κάνεις ως παράταξη. Αυτός είναι ο τρόπος που φτιάχνεις το πολιτικό αύριο.

Γνωριστήκαμε σε εξαιρετικά δύσκολη πολιτική συγκυρία για τη χώρα. Με την με τον Δημήτρη συνεργαστήκαμε την περίοδο πρωθυπουργίας του Αντώνη Σαμαρά, που μεταφέρει πάντα τη στήριξή του και τους χαιρετισμούς του ειδικά στο Δημήτρη. Γιατί τότε ήταν η πολύ δύσκολη εποχή που έπρεπε να κρατήσουμε τη χώρα όρθια να κάνουμε πυκνά πολλές μεταρρυθμίσεις, να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση της, να την πάμε στο επόμενο βήμα. Ο Δημήτρης στο στενό επιτελείο επιτελείο του τότε Πρωθυπουργού. Εγώ σε πρώτη φάση Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και μετά Υπουργός Υγείας και από μένα στενή συνεργασία για να υλοποιήσουμε όλα αυτά τα πράγματα.

Από τότε ο Δημήτρης είχε ξεχωρίσει από όλο το επιτελείο γιατί; Μεθοδικός, οργανωμένος, συγκροτημένος, αναλυτικός, ήταν ο άνθρωπος που έβαζε τα πράγματα σε μία πορεία και σε μία τροχιά. Και για αυτό όταν τέθηκε το όνομα του στη συζήτηση για το ποιος μπορεί να είναι ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, αμέσως εγώ που γνώρισα το Δημήτρη είπα ότι αυτός είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να χειριστεί την Περιφέρεια Πελοποννήσου στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Τι πρόκειται να γίνει στην επόμενη περίοδο και αυτό περνάει μέσα από την περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Θα σας κάνω μία σύνδεση με το τι συμβαίνει στη χώρα και με το τι ειδικά πρόκειται να συμβεί το επόμενο χρονικό διάστημα στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση.

Ποια ήταν η πρώτη μας τετραετία; Η πρώτη τετραετία ήταν που παλεύαμε ακόμα να μπορέσουμε να επιτύχουμε την έξοδο ουσιαστικά από τις δεσμεύσεις τις οποίες είχαμε της ενισχυμένης εποπτείας, να μπορέσουμε να ανακτήσουμε επενδυτική βαθμίδα. Η πρώτη μας τετραετία είναι αυτή που διορθώνουμε την καταστροφή που είχε γίνει από την αριστερή διακυβέρνηση, σταθεροποιούμε τη χώρα, την βάζουμε σε αναπτυξιακή τροχιά.

Τι είναι η δεύτερη τετραετία; Η δεύτερη τετραετία επίσης έχει ένα πολύ μεγάλο στοίχημα, πάρα πολύ κρίσιμο. Θυμάστε που πέρασε μια περίοδος που στην πραγματικότητα οι περιοριστικές δημοσιονομικές πολιτικές και η αδυναμία πρόσβασης στη χρηματοδότηση της χώρας, το μεγάλο θέμα που είχαμε είναι ότι δεν είχαμε καθόλου χρήματα – έπρεπε από παντού να περιορίσουμε, να μαζευτούμε, να σφίξουμε, προκειμένου να κρατήσουμε τη χώρα και ταυτόχρονα να κάνουμε όλες τις μεταρρυθμίσεις για να μπορέσουμε να πάμε στο επόμενο βήμα.


Ποια είναι η φάση τώρα; Έχουμε εξασφαλίσει απίστευτα μεγάλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Η χώρα για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια έχει πρόσβαση σε σημαντικά, σημαντικότατα ποσά. Και ποιος θα τα διαχειριστεί αυτά τα σημαντικά, σημαντικότατα ποσά; Στα πλαίσια ενός σχεδίου ναι, η κεντρική κυβέρνηση, αλλά μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων θα πάνε στα ταμεία των περιφερειών. Γιατί οι περιφέρειες είναι το βασικό αναπτυξιακό μας εργαλείο.


Ποιο είναι το κρίσιμο ζήτημα εδώ; Τρία θέματα έχουμε. Πρώτον, να ξέρουμε ότι το ταμείο έχει αυστηρούς, αυστηρότατους χρόνους απορρόφησης – δεν τα απορροφάς, τα χάνεις. Άρα κρίσιμο για τη χώρα η απορρόφηση. Δεύτερον, να μην επαναληφθούν τα λάθη των αναπτυξιακών εργαλείων των προηγούμενων περιόδων – γιατί στη χώρα έχουν πέσει πολλά λεφτά και δεν έκανε σωστή χρήση, δεν τα χρησιμοποίησε με τον τρόπο και την αποτελεσματικότητα που έπρεπε. Αυτό έχει δύο διαστάσεις: σωστή επιλογή των αξόνων – τι έργα θέλουμε, πώς σκεφτόμαστε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα λεφτά, ποιες είναι οι υποδομές που θέλουμε να φτιάξουμε, πώς αυτά θα τοποθετηθούν με τον σωστό τρόπο – και ταχύτητα στην απορρόφησή τους για να μην χαθούν. Και τρίτον, που είναι εξίσου κρίσιμο και σημαντικό, διαφανής διαχείριση όλων αυτών των σημαντικών ποσών υπέρ του δημοσίου συμφέροντος.


Αυτοί οι τρεις άξονες είναι που θα καθορίσουν το μέλλον. Και επειδή πολλά περνάνε μέσα από τις περιφέρειες, θα μου επιτρέψετε να πω στους πολίτες ευρύτερα ότι η επιλογή των περιφερειακών αρχών έχει εξαιρετική κρισιμότητα – και για τις περιοχές, αλλά και συνολικά για τη χώρα. Εδώ δεν πρέπει να κάνουμε λάθη. Είναι κρίσιμο ποιος θα βρίσκεται, ποια ομάδα θα βρίσκεται, στη διοίκηση των περιφερειών. Και εδώ η Πελοπόννησος έχει πείρα – και έχει πείρα και από λάθη, και από αδιαφανείς διαχειρίσεις, και από πελατειακές σχέσεις στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Και αυτή την πείρα οι πολίτες πρέπει να την αξιοποιήσουν και πρέπει να το κατανοήσουν.


Δύο πράγματα είναι κρίσιμα εδώ – δύο πράγματα που συντρέχουν στο πρόσωπο του Δημήτρη Πτωχού και της ομάδας του: η ακεραιότητα και η ηθική και η εντιμότητα στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος – απολύτως κρίσιμο μέγεθος – και δεύτερο η κοινή αντίληψη με την κεντρική κυβέρνηση για τον τρόπο που θα γίνει η αξιοποίηση αυτών των χρημάτων. Εάν δεν συντρέξουν και τα δύο, τότε αυτή η τεράστια ευκαιρία που έχει η Πελοπόννησος, θα χαθεί.


Άρα, λοιπόν, είμαστε όλοι εδώ: οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας – όχι μόνο αυτού του νομού, αλλά και διπλανών νομών – ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δι’ εμού είναι εδώ, στηρίζει τον Δημήτρη Πτωχό και όλους εσάς σε αυτή την προσπάθεια. Το κόμμα μας και οι τοπικές μας, οι ΔΕΕΠ, είναι εδώ. Όλη η παράταξη είναι εδώ, στηρίζει τον Δημήτρη Πτωχό, ώστε η Περιφέρεια Πελοποννήσου να γίνει έτσι όπως πρέπει, εναρμονισμένη με την κυβέρνησή μας για να πετύχουμε τον στόχο μας. Δεν συγχωρούνται λάθη, δεν συγχωρούνται αποκλίσεις, Νεοδημοκράτης που ψηφίζει κάτι άλλο εκτός από Δημήτρη Πτωχό, δεν είναι Νεοδημοκράτης. Όλη η Νέα Δημοκρατία ψηφίζει τον Δημήτρη.
Μένουνε λίγες μέρες ακόμα, θα δώσουμε όλοι τον καλύτερό μας εαυτό, βεβαίως και οι υποψήφιοι αλλά όχι μόνο: όλοι μας θα δώσουμε τη δική μας συνεισφορά στην προσπάθεια που κάνει η παράταξη αυτή. Το κάνουμε γιατί πιστεύουμε στον Δημήτρη, το κάνουμε γιατί ξέρουμε όλους εσάς, το κάνουμε όμως κυρίως γιατί θέλουμε την επόμενη ημέρα η Πελοπόννησος να έχει έναν περιφερειάρχη που θα μπορεί αρμονικά να συνεργαστεί με την κεντρική κυβέρνηση, προκειμένου να πετύχουμε το ευρύτερο σχέδιό μας. Για το καλό της Πελοποννήσου, για το καλό της χώρας.


Καλόν αγώνα, καλή δύναμη, θα πανηγυρίσουμε όλοι μαζί τη μεγάλη νίκη σε δυο εβδομάδες. Να είστε καλά!