Σκηνές απείρου κάλους έξω από τα Α.Τ: Λιποθυμούν στις ουρές για να βγάλουν ταυτότητα (vid)

Στην ουρά έξω από αστυνομικά τμήματα στήνονται χιλιάδες πολίτες, για να βγάλουν ταυτότητα και να αποφύγουν τις νέες ψηφιακές.

Στο Ηράκλειο Κρήτης μια γυναίκα, που περίμενε για ώρες στην ουρά για να βγάλει ταυτότητα, λιποθύμησε. Οι αστυνομικοί την έβαλαν σε ένα σκιερό μέρος, ειδοποίησαν το ασθενοφόρο, όταν όμως οι διασώστες επιχείρησαν να τη διακομίσουν στο πλησιέστερο νοσοκομείο, η ίδια αρνήθηκε για να μη χάσει, όπως είπε, τη σειρά της…

Ουρές σχηματίστηκαν και σήμερα έξω από το Αστυνομικό Μέγαρο από πολίτες που επιθυμούν να βγάλουν ταυτότητα.

Όπως αναφέρει το cretapost.gr, καθημερινά μπορούν να εξυπηρετηθούν περίπου 50 πολίτες, με αποτέλεσμα αρκετοί να πηγαίνουν από το βράδυ στο Μέγαρο και να κοιμούνται στο αμάξι για να ξυπνήσουν πρωί-πρωί και να πάρουν θέση ώστε να προλάβουν να βγάλουν την ταυτότητα.

Αλήθειες και ψέματα για τις νέες ψηφιακές ταυτότητες

Ο Νίκος Βασιλάκος, πρόεδρος της Internet Now, μίλησε στο “LIVE NEWS” και επιχείρησε να εξηγήσει τι νέο φέρνουν οι ψηφιακές ταυτότητες και γιατί οι πολίτες δεν πρέπει να ανησυχούν με την έλευσή τους.

Η αλήθεια πάντως είναι πως αυτή την κάρτα του πολίτη δεν θα την έχουμε αιώνια. Για την ακρίβεια θα έχει διάρκεια ισχύος 10 έτη και όπως εξηγεί ο Νίκος Βασιλάκος αυτό που θα προσφέρει είναι μεγαλύτερη ασφάλεια.

“Είναι ασφαλές αυτό. Είναι ασφαλές γιατί ό,τι είναι κυβερνητικό είναι και κρυπτογραφημένο. Εγώ δεν είμαι και καμία επιστήμονας όμως έχω κάποιες αμφιβολίες. Έχω άγχη. Πόσο εύκολο ένας χάκερ να έχει πρόσβαση”, είπε.

Οι πολέμιοι ταυτοτήτων υποστηρίζουν πως συγκεντρώνονται πολλά προσωπικά δεδομένα σε μια κάρτα. Με τους ειδικούς να καθησυχάζουν πως το γεγονός πως θα αναγράφονται τέτοια στοιχεία γίνεται μόνο για τη διευκόλυνση των πολιτών.

“Το να αποκτήσει πρόσβαση το ΑΦΜ δεν είναι κάτι που μπορεί να ανησυχήσει. Το ΑΦΜ κυκλοφορεί”.

Oι νέες ταυτότητες αναμένεται να παρουσιαστούν στο κοινό στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

“Η ψηφιακή ταυτότητα, θα έχει το μέγεθος όπως μίας πιστωτικής κάρτας και θα έχει ένα τσιπ το οποίο θα περιλαμβάνει πληροφορίες με βιομετρικά στοιχεία. Το τσιπάκι αυτό θα μπορεί να αναγνωριστεί από μακριά και θα δίνει την δυνατότητα στην Αστυνομία να έχει πρόσβαση στα δικά μας δεδομένα”, είπε αρχικά.

Πόσο ασφαλές είναι; “Στις νέες ταυτότητες όλες οι πληροφορίες είναι κρυπτογραφημένες με αλγόριθμο, ο οποίος δεν ”σπάει”. Έχει καταφέρει ποτέ κανείς να μπει στην ΑΑΔΕ; Ό, τι είναι κυβερνητικό δεν αγγίζεται”, ξεκαθάρισε ο ειδικός.