Πτώση καναντέρ στην Κάρυστο κατά τις προσπάθειες κατάσβεσης στην τελευταία ρίψη νερού – Αγωνία για τους δύο χειριστές (vid)

Συναγερμός έχει σημάνει στην Κάρυστο καθώς όπως έγινε γνωστό έπεσε ένα Canadair CL215 που επιχειρούσε στις φωτιές

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Canadair έπεσε στην περιοχή Ισιώμματα, σε μια ρεματιά του όγκου που οδηγεί στο χωριό Ποτάμι. Αυτή την ώρα σπεύδουν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας στο σημείο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ελικόπτερο είναι ελληνικό και οι πιλότοι είναι δύο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ένας από τους δύο είναι μόλις 26 ετών. Σημειώνεται πως το Canadair χάθηκε από τα ραντάρ και εντοπίστηκε από ελικόπτερο περιπολίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, το εν λόγω Canadair, πραγματοποίησε μία από τις τελευταίες του ρίψεις και στη συνέχεια έπεσε σε δύσβατο σημείο, οπότε είναι δύσκολο γι τους Πυροσβέστες και τους αστυνομικούς να φτάσουν στο σημείο. Ακούστηκε μία πολύ δυνατή έκρηξη και αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη προσπάθεια επικοινωνίας με τους δύο χειριστές του, η οποία μέχρι και αυτή την ώρα δεν έχει καταστεί δυνατή.

Στο πλάνο της μοιραίας πτώσης του CL215 Canadair, φαίνεται ότι το δεξί φτερό του αεροσκάφους χτυπά σε κάποιο δένδρο και χάνει τον ένα από τους δύο πλωτήρες του μετά την πολύ χαμηλή ρίψη νερού που έκανε στη φωτιά το πλήρωμα του συγκεκριμένου αεροσκάφους. Στον εντοπισμό του πληρώματος εντοπίζονται όλες οι προσπάθειες της πολεμικής αεροπορίας. Σύμφωνα με την πολεμική αεροπορία η πτώση του αεροσκάφους έγινε στις 14:52. Το αεροσκάφος με πλήρωμα δύο Ιπταμένους της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης, κατέπεσε κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης στον Πλατανιστό Ευβοίας στις 14:52.

Κανένα αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας δεν απογειώνεται εάν δεν έχει γίνει εξονυχιστικός έλεγχος από τους μηχανικους. Το CL215 είναι από τα παλαιότερα αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πολεμική αεροπορία και από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, μετά τη μοιραία πτώση του CL215 Canadair έχουν απογειωθεί από τον Βόλο από την Χίο και το Κοτρώνι του Μαραθώνα αεροναυαγωσωστικά προκειμένου να πάρουν μέρος στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Σε αυτά επιβαίνουν διασώστες της πολεμικής αεροπορίας και του λιμενικού σώματος

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από την Νέα Αγχίαλο Βόλου λίγο πριν τις 12:00 και επιχειρούσε στην πυρκαγιά της Καρύστου και συγκεκριμένα στην περιοχή Πλατανιστός.

Στην περιοχή έχουν σπεύσει ένα ελικόπτερο Super Puma και ένα ελικόπτερο ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και ένα ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού.

Την στιγμή της πτώσης του καναντέρ στην Κάρυστο έχει αποτυπώσει η κάμερα της ΕΡΤ. Σε αργή κίνηση φαίνεται η σοκαριστική τελευταία ρίψη νερού πριν την πτώση κι ενώ επιχειρούσε στη φωτιά. Το Canadair CL-215 που συνετρίβη έκανε ρίψεις μαζί με ακόμη ένα Canadair στη συγκεκριμένη εστία φωτιάς. Σημειώνεται πως πάντα οι ρίψεις γίνονται με δύο αεροσκάφη (επιχειρούν σε ζεύγη).

Δείτε το βίντεο:

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ

Την Τρίτη 25 Ιουλίου 2023 και ώρα 15:05 αεροσκάφος τύπου CL-215, με πλήρωμα δύο Ιπταμένους, της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης, κατέπεσε κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης στον Πλατανιστό Ευβοίας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση έρευνας – διάσωσης για τους δύο Ιπταμένους. Στην περιοχή έχουν σπεύσει 1 ελικόπτερο Super Puma και 1 ελικόπτερο ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Νεκροί οι δύο πιλότοι

Το χειρότερο σενάριο επιβεβαιώθηκε για τους δύο χειριστές του Canadair, που συνετρίβη στον Πλατανιστό Καρύστου.

Είναι ο 34χρονος κυβερνήτης του Canadair, σμηναγός Χρήστος Μουλάς και ο συγκυβερνητής Ανθυποσμηναγός Περικλής Στεφανίδης.

Η ανακοίνωση του ΓΕΑ:

Την Τρίτη 25 Ιουλίου 2023 και ώρα 14:52 αεροσκάφος τύπου CL-215 της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης, κατέπεσε, κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης, στον Πλατανιστό Ευβοίας με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη, Σμηναγού (Ι) Χρήστου Μουλά, 34 ετών και του συγκυβερνήτη, Ανθυποσμηναγού (Ι) Περικλή Στεφανίδη, 27 ετών.

Μήνυμα του πρωθυπουργού για τους νεκρούς πιλότους του Canadair: «Έδωσαν τη ζωή τους σώζοντας ζωές…»

Πρωθυπουργικό μήνυμα αναφορικά με την τραγική απώλεια των δύο χειριστών του Canadair που κατέπεσε ενώ έσβηνε εστία της μεγάλης φωτιάς στην Κάρυστο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευρισκόμενος στο συντονιστικό του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης δήλωσε:

«Οι Έλληνες θρηνούμε, σήμερα, τον τραγικό χαμό των πιλότων μας Χρήστου Μουλά και Περικλή Στεφανίδη στην Εύβοια. Έδωσαν τη ζωή τους, σώζοντας ζωές. Αποδεικνύοντας πόσο ριψοκίνδυνες είναι οι καθημερινές αποστολές τους στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Αλλά και πόσο μεγάλη είναι η αυταπάρνηση των μαχητών της πρώτης γραμμής», σημείωσε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Η Πολιτεία στέκεται με σεβασμό στο πλευρό των οικογενειών των δύο ηρώων. Είναι δύο παιδιά, δύο αδέλφια όλων μας. Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν το εθνικό πένθος για την απώλειά τους. Σφίγγουμε, λοιπόν, τα δόντια και μετατρέπουμε τη σιωπή μας σε δύναμη. Στη μνήμη τους, συνεχίζουμε τον πόλεμο με τις καταστροφικές δυνάμεις της φύσης».

Πηγή: ΕΡΤ