Προθεσμία για να απολογηθούν την Τρίτη πήραν οι 9 Αιγύπτιοι που κατηγορούνται ως διακινητές

Προθεσμία 24 ωρών για να απολογηθούν, έλαβαν τα εννέα άτομα που έχουν συλληφθεί ως διακινητές για την υπόθεση της ναυτικής τραγωδίας στην Πύλο με θύματα δεκάδες μετανάστες, καθώς οι συνήγοροί τους ζήτησαν να ενημερωθούν για το σύνολο της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί.

Με τις έρευνες για τυχόν διασωθέντες του τραγικού ναυαγίου της Πύλου να μην έχουν σταματήσει –αν και ελπίδες έχουν ουσιαστικά μηδενιστεί– προθεσμία 24 ωρών για να απολογηθούν, έλαβαν τα εννέα άτομα που έχουν συλληφθεί ως διακινητές για την υπόθεση της ναυτικής τραγωδίας στην Πύλο καθώς οι συνήγοροί τους ζήτησαν να ενημερωθούν για το σύνολο της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί.

Οι συλληφθέντες βρίσκονται αντιμέτωποι με κατηγορητήριο που περιλαμβάνει τα αδικήματα: παράνομη είσοδος στη χώρα, παράνομη διακίνηση αλλοδαπών, εγκληματική οργάνωση, πρόκληση ναυαγίου, ανθρωποκτονία από αμέλεια και έκθεση ζωής σε κίνδυνο. Σύμφωνα με τους δικηγόρους τους, κανείς από τους εννέα υπόπτους δεν έχει ομολογήσει.

Αρνήθηκε τις κατηγορίες ο πρώτος που απολογήθηκε

Σύμφωνα με δηλώσεις ενός εκ των συνηγόρων ο εντολέας του – που απολογήθηκε πρώτος – αρνείται τις κατηγορίες που τον βαρύνουν και υποστηρίζει ότι είναι αθώος, ότι δεν είχε καμία συμμετοχή ή συνεισφορά στην μεταφορά των ατόμων και ότι είναι κι αυτός ένας από τους μετανάστες που πλήρωσαν όπως και οι υπόλοιποι.

Οι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν εκ νέου αύριο στις 10:00 το πρωί ενώπιον των δικαστικών αρχών και έως τότε κρατούνται στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας.

Τραγική εικόνα, οι συγγενείς αγνοουμένων, που έξω από τα Δικαστήρια φώναζαν τα ονόματα των δικών τους ανθρώπων.

Θυμίζουμε πως έχουν διασωθεί 104 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ έχουν ανασυρθεί τα πτώματα 78 ανθρώπων. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες και τους υπολογισμούς, εκτιμάται ότι στα αμπάρια του αλιευτικού βρίσκονται περισσότεροι από 500 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά.

Ακόμα δύο σωροί πριν από λίγη ώρα ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών στους 80

Πρίν λίγη ώρα έγινε γνωστό, ότι στο σημείο του ναυαγίου, 47 ν.μ. νοτιοδυτικά της Πύλου εντοπίστηκαν από το Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος δύο πτώματα σε προχωρημένη αποσύνθεση, σε βαθμό που ήταν δύσκολη η αναγνώριση ως προς το φύλο. Οι έως τώρα ενδείξεις πάντως αναφέρουν ότι μάλλον πρόκειται για άνδρες. Τα δύο πτώματα θα μεταφερθούν τις επόμενες ώρες στο λιμάνι της Καλαμάτας.

Οι έρευνες πάντως συνεχίζονται και σήμερα, 6 ημέρα μετά την τραγωδία, υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος. Πέρα από το Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης στις έρευνες συμμετέχουν μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, τρία παραπλέοντα πλοία, ενώ νωρίτερα επιχείρησαν ένα ελικόπτερο και ένα αεροσκάφος του Λιμενικού Σώματος.

Σημειώνεται ότι οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή είναι άνεμοι βόρειοι βορειοδυτικοί εντάσεως 3-4 μποφόρ.