Πρεμιέρα για το 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Με ένα έργο-σταθμό στην ιστορία του σύγχρονου χορού, το “Triptych: The missing door, The lost room and The hidden floor” ξεκινά επίσημα σήμερα στις 9 μ.μ. στην κεντρική σκηνή του Μεγάρου Χορού το φετινό 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.

Η δίωρη πολυβραβευμένη δημιουργία των Gabriela Carrizo και Franck Chartier, έχει χαρακτηριστεί από τον διεθνή τύπο «κατάκτηση του αδυνάτου», ως ένας πρωτότυπος συνδυασμός χορού, θεάτρου, κινηματογράφου, μαγείας, εφέ, slapstick κωμωδίας και ακροβατικών με σασπένς και μνημειώδη εναλλαγή σκηνικών. Στην τριλογία Triptych, οι χαρακτήρες, χαμένοι στο χωροχρόνο, απομακρύνονται και αναζητούν ο ένας τον άλλο στο διηνεκές, εκδηλώνοντας μία μελαγχολική νοσταλγία για το μέλλον. Ένα τριπλό παιχνίδι «κεκλεισμένων των θυρών», στο οποίο οι συμμετέχοντες προσπαθούν μάταια να δημιουργήσουν μια νέα εκδοχή της απατηλής τους πραγματικότητας. Η Gabriela Carrizo και ο Franck Chartier πειραματίστηκαν με εναλλαγές κινηματογραφικών πλατό από τη μία σκηνή στην επόμενη, προκειμένου οι μεταβάσεις να διατηρήσουν αυτούσια τη δραματουργική τους δύναμη. Αυτή η διαμεσολαβητική δραματουργία αποτελεί θεμελιώδες συστατικό στοιχείο της δαιδαλώδους περιπλάνησης του Triptych στο παρελθόν και το μέλλον. Το Triptych είναι το αποτέλεσμα της νέας επεξεργασίας τριών έργων σύντομης διάρκειας που δημιούργησε η ομάδα Peeping Tom για το Nederlands Dans Theatre. Η Gabriela Carrizo σκηνοθέτησε την πρώτη ενότητα με τίτλο The Missing Door, ενώ ο Franck Chartier σκηνοθέτησε τις δύο επόμενες, The Lost Room και The Hidden Floor. Η Carrizo και ο Chartier θέλησαν να εντάξουν τα έργα αυτά στο ρεπερτόριο της ομάδας Peeping Tom ώστε να συνεχίσουν να τα παρουσιάζουν στο κοινό.

Οι δύο χορογράφοι οραματίστηκαν εκ νέου τα έργα για τους χορευτές της ομάδας τους. Υπό αυτή την έννοια, το Triptych διερευνά το πώς διαφορετικά σώματα, διαφορετικοί κώδικες και διαφορετικές μέθοδοι διδασκαλίας μπορούν όχι μόνο να συναντηθούν, αλλά και να αλληλοτροφοδοτηθούν δημιουργικά. Η Carrizo και ο Chartier εστίασαν στη δημιουργία ενός νέου συνόλου με ξεχωριστό συνδυασμό τεχνικών ικανοτήτων, που άπτονται εξίσου του χορού και του θεάτρου. Χρησιμοποιώντας το δικό τους σωματικό λεξιλόγιο, οι καινούργιοι χορευτές θα ανιχνεύσουν νέα σχήματα μνήμης, όχι μόνο στο Triptych, αλλά και σε ολόκληρη την ομάδα.

PIERGIORGIO MILANO – WHITE OUT

Νωρίτερα, θα παρουσιαστεί στις 7.30 μ.μ. η παράσταση “White Out” του Piergiorgio Milano στην Εναλλακτική Σκηνή του Μεγάρου Χορού. Το White Out είναι ένας φόρος τιμής σε όλους τους ορειβάτες που έχουν εξαφανιστεί ή έχουν αναμετρηθεί με αυτό το επίπεδο κινδύνου, στο απέραντο λευκό των ψηλών βουνών. Σε εκείνους που κατακτούν το μάταιο. Η παράσταση είναι μία συναρπαστική, αστεία και δραματική διαδρομή, όχι μόνο στο φυσικό τοπίο που δημιουργείται επί σκηνής, αλλά και στην ίδια την ανθρώπινη φύση. Η απόλυτη φιλοδοξία της παράστασης είναι να παρουσιάσει την ορειβασία ως καλλιτεχνική γλώσσα. Να δημιουργήσει μια χορογραφική εμπειρία και μία οπτική σύνθεση τόσο ισχυρή, που η απεραντοσύνη του βουνού να μπορεί να μεταφερθεί σε ένα θέατρο, επιτρέποντας στο κοινό να βιώσει αυθεντικά το κρύο, το χιόνι και την καταιγίδα σε έναν βραχώδη κατακόρυφο κρημνό. Η παράσταση είναι αφιερωμένη στον κορυφαίο έλληνα ορειβάτη  Αντώνη Συκάρη.

«ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΙΑ»

Με τίτλο «Ωδή στην Ομορφιά» το 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας φιλοξενεί φέτος 26 συνολικά παραγωγές, 14 ξένες ομάδες από 10 χώρες, 12 ομάδες από την Ελλάδα, 3 παγκόσμιες πρεμιέρες, 6 παράλληλες εκδηλώσεις αλλά και ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για επαγγελματίες και ειδικές ομάδες κοινού, για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Καλαμάτας. Προπώληση εισιτηρίων γίνεται στο ticketmaster.gr.  Για πληροφορίες καλέστε από 10 π.μ.- 1 μ.μ. και 6 μ.μ.-8 μ.μ. στο 27210 93911. Για την κεντρική σκηνή τα εισιτήρια κοστίζουν 15 ευρώ (κανονικό εισιτήριο – α΄ ζώνη) και 12 (μειωμένο εισιτήριο – α΄ ζώνη). Για την εναλλακτική σκηνή η γενική είσοδος έχει οριστεί στα 12 ευρώ. Η έκδοση μειωμένων εισιτηρίων καθώς και η είσοδος με αυτά στο θέατρο γίνεται υποχρεωτικά με την επίδειξη του αντίστοιχου νόμιμα θεωρημένου δικαιολογητικού (φοιτητική κάρτα, κάρτα πολιτισμού, κάρτα ανεργίας, κάρτα Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων, κάρτα Σωματείου Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού, κάρτα ΑμεΑ).

Στην έναρξη του Φεστιβάλ θα παραστεί η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και ο Υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης.