Παροχή βοήθειας από το Δήμο σε 92 αλλοδαπούς μετανάστες

Στο λιμάνι της Καλαμάτας αποβιβάστηκαν και φιλοξενούνται από χθες, Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022, συνολικά 92 μετανάστες εκ των οποίων 34 είναι παιδιά.

Οι μετανάστες επέβαιναν σε ξύλινο σκάφος που εντοπίστηκε 65 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά Πύλου από το φορτηγό πλοίο ”NORDIC ANNA” σημαίας Πορτογαλίας, το οποίο περισυνέλλεξε τα περισσότερα άτομα ενώ στην προσπάθεια συνέδραμε και το δεξαμενόπλοιο  ”KOOL BALTIC” σημαίας Λιβερίας. Ειδοποιήθηκε το Ενιαίο Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.) και τα δύο πλοία οδηγήθηκαν στο αγκυροβόλιο της Καλαμάτας απ’ όπου οι αλλοδαποί μετεπιβιβάσθηκαν σε ιδιωτικά μέσα και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι και συγκεκριμένα στις αποθήκες του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείο.

Οι αλλοδαποί, που στην συντριπτική πλειοψηφία τους δήλωσαν Σύριοι και οι υπόλοιποι υπήκοοι Λιβάνου, ταυτοποιούνται από τις Λιμενικές Αρχές και ακολούθως, πιθανότατα αύριο Σάββατο, θα οδηγηθούν σε οργανωμένη δομή φιλοξενίας εκτός Μεσσηνίας.

Άμεση ήταν η κινητοποίηση του Δήμου Καλαμάτας για την κάλυψη των πρώτων αναγκών των μεταναστών, χορηγώντας χημικές τουαλέτες, νερά και φαγητό. Ο Ερυθρός Σταυρός παρείχε ρούχα ενώ η Περιφέρεια κλινοσκεπάσματα και στρώματα. Τα παιδιά εξετάστηκαν από παιδίατρο του Νοσοκομείου Καλαμάτας, ενώ σε όλους τους μετανάστες έγινε τεστ covid.      
Εν τω μεταξύ χθες στη θαλάσσια περιοχή που εντοπίστηκε το σκάφος και έπνεαν άνεμοι 4-5 μποφόρ, επιχείρησαν, για τον εντοπισμό τυχόν αγνοούμενων, ένα παραπλέον πλοίο και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (ΜΕΑ) χωρίς όμως να βρεθεί κάτι.  

Συνελήφθησαν οι 3 διακινητές

Στην εισαγγελική αρχή Καλαμάτας οδηγήθηκαν και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν τη Δευτέρα οι 3 συλληφθέντες ως διακινητές των προσφύγων και μεταναστών που έφτασαν χθες στο λιμάνι της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, ανάμεσά τους και 37 παιδιά από λίγων μηνών έως 15 ετών. Τελικά το ταξίδι αυτό, σταμάτησε 65 μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου όταν το ξύλινο σκάφος που επέβαιναν έμεινε ακυβέρνητο.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας.