Παρουσιάστηκε το 10ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στην Αρχαία Μεσσήνη

Το 10ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος ξεκινάει αύριο Τρίτη 25 Απριλίου 2023 και θα διαρκέσει έως τις 11 Μαΐου 2023.

Σήμερα το πρωί στο Δημαρχείο της Μεσσήνης, ο Δήμαρχος Γιώργος Αθανασόπουλος μαζί με τα μέλη της οργανωτικές επιτροπής και του στρατηγικού σχεδιασμού Νίκο Φουσιάνη, Λίνα Καμαρινοπούλου και Νίκο Στακιά, παραχώρησαν συνέντευξη τύπου για αυτό το σπουδαίο γεγονός για τη Μεσσήνη και τη Μεσσηνία που πλέον έχει καθιερωθεί.

Φέτος, το 11ο Φεστιβάλ περιέχει δυο νέους θεσμούς: ο προάγων, μια σημαντική εκδήλωση στην αρχαία Αθήνα, πριν την έναρξη των «Μεγάλων Διονυσίων», ήταν ο θεσμός του Προάγωνα. Με σημερινή ονομασία θα λέγαμε ότι ήταν μια συνέντευξη τύπου.

Οι ποιητές (Αισχύλος, Σοφοκλής Ευριπίδης και άλλοι) παρουσίαζαν στο θεατρικό κοινό τον θεατρικό τους όμιλο και έδιναν πληροφορίες για τα έργα που θα παρουσίαζαν. Από το «10ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, 2023» καθιερώθηκε ο θεσμός του «Προάγωνα» υποχρεωτικά για κάθε θεατρική ομάδα που επιλέχθηκε να παρουσιάσει την παράστασή της στην Αρχαία Μεσσήνη. Η δεύτερη καινοτομία είναι τα σχολεία δράσης, με τα παιδιά των Δημοτικών σχολείων να συμμετέχουν στο Φεστιβάλ με βίντεο που θα παρουσιαστούν κατά την τελευταία ημέρα του.

Το φετινό Φεστιβάλ πραγματεύεται την ολότητα και τη φυσικότητα του σώματος. Τί σημαίνει να είσαι ζωντανός και θνητός. Το σώμα δεν προσεγγίζεται ως βιολογική οντότητα ή ως σύμβολο εννοιών αλλά ως ο αυθεντικός χώρος ύπαρξης κάθε προσώπου, ως εκδήλωση της ίδιας της ζωής μαζί με το de facto δέος, μυστήριο και σεβασμό που αυτό γεννά.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ