Παρουσιάστηκε ο Καρβαγιάλ από τον Ολυμπιακό: «Είμαστε εδώ για να κερδίσουμε, οι αλλαγές πρέπει να γίνουν χθες»

Ο Κάρλος Καρβαγιάλ είναι ο νέος προπονητής του Ολυμπιακού. 

Ο έμπειρος Πορτογάλος προπονητής είναι ο διάδοχος του Ντιέγκο Μαρτίνεθ στον πάγκο του Ολυμπιακού έχοντας ως στόχο να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα για να επιστρέψει η ομάδα άμεσα στις καλές εμφανίσεις, στις νίκες αλλά και στην κορυφή. 

Ο Κάρλος Καρβαγιάλ έχει δουλέψει στην Premier League, στη La Liga αλλά και σε κορυφαίες ομάδες της Πορτογαλίας και της Τουρκίας. Το 2008 πέρασε από τον Αστέρα Τρίπολης. 

Ο Δ’ αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Κώστας Καραπαπάς, έδωσε τον λόγο στον Στρατηγικό Σύμβουλο και Πρέσβη της ομάδας, Κριστιάν Καρεμπέ, ο οποίος δήλωσε: «Καλωσορίζουμε το νέο μας προπονητή, τον κύριο Καρβαγιάλ, στη μεγάλη μας οικογένεια. Του ευχόμαστε ό,τι καλύτερο στον ίδιο και τους συνεργάτες του. Όλοι γνωρίζουμε πως είναι ένας άνθρωπος με μεγάλη εμπειρία, καθώς έχει περάσει από αρκετές μεγάλες ομάδες, όπως η Σπόρτινγκ, και του ευχόμαστε καλή επιτυχία. Καλώς ήρθες στην οικογένειά μας».

Ο Κάρλος Καρβαγιάλ σηκώνει αμέσως μανίκια και πιάνει δουλειά στον Ολυμπιακό.

Αρχικά σχολίασε: «Εγώ και οι συνεργάτες μου γνωρίζουν το μέγεθος και το μεγαλείο του Ολυμπιακού. Ξέρουμε ότι είναι από τις σημαντικότερες ομάδες της Ευρώπης και του κόσμου. Το πιστεύουμε και το ξέρουμε πολύ καλά αυτό. Το γεγονός ότι μετά από μία βαριά ήττα στην Ευρώπη, έξι χιλιάδες φίλαθλοι πήγαν στον Βόλο είναι ένα σημαντικό δείγμα του μεγαλείου. Μόνο μία μεγάλη ομάδα θα το κατάφερνε αυτό. Βρισκόμαστε εδώ για να κερδίσουμε και να αγωνιστούμε με τον καλύτερο τρόπο και στις τρεις διοργανώσεις. Όλα είναι ανοικτά και όλα είναι δυνατά να συμβούν από τον επόμενο αγώνα μας. Έρχεται ο κόσμος μας να συνεχίζει να είναι μαζί μας, όπως στον Βόλο. Θέλουμε τη Θύρα 7 και τον κόσμο του Ολυμπιακού στο πλευρό μας, γιατί μόνο όλοι ενωμένοι θα καταφέρουμε τους στόχους μας. Είμαστε εδώ γιατί θέλουμε να πραγματοποιήσουμε τα όνειρα του κόσμου. Μόνο με τη δική του στήριξη θα τα καταφέρουμε».

Το πέρασμά σας από την Ελλάδα πριν από 15 χρόνια θα σας βοηθήσει ως προς την προσαρμογή σας;

Το πέρασμά μου από την Ελλάδα ήταν πολύ σύντομο και δεν είχα πολύ χρόνο για να προσαρμοστώ, να μάθω τη γλώσσα και την κουλτούρα. Πάντοτε είχα τη διάθεση να έρθω και να γνωρίσω την Ελλάδα. Από τότε έχουν περάσει πολλά χρόνια και πέρασα από πολλές ομάδες με μεγάλη πίεση, όπως θα έχω και στον Ολυμπιακό. Ομάδες όπως οι Σπόρτινγκ, Μπράγκα και Μπεσίκτας, όπου οι φίλαθλοι απαιτούν τις νίκες. Ξέρω πως είναι να είσαι σε έναν σύλλογο που θέλει να κερδίζει και να είναι ικανοποιημένοι οι φίλαθλοί μας με τα αποτελέσματα που πρέπει να παίρνουμε. Μετά από το πέρασμά μου στη Σουόνσι αποφασίσαμε να μην δουλέψω για ένα μικρό διάστημα, γιατί θέλαμε να αναθεωρήσουμε κάποια πράγματα. Μετά αναλάβαμε ομάδες που ήταν γεμάτες επιτυχίες. Το ίδιο θέλουμε να κάνουμε και τώρα. Θέλουμε να κερδίσουμε τελικούς και να πάρουμε τίτλους. Όπως κάναμε στις τελευταίες ομάδες, τη Ρίο Άβε, την Μπράγκα. Είναι επιθυμία μας να συνεχίσουμε τον ίδιο δρόμο.

Είστε ένας προπονητής με πολλές παραστάσεις, αλλά ο Ολυμπιακός ως σύλλογος είναι μεγαλύτερος ως μέγεθος. Με δεδομένο ότι ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος, πώς θα αντιμετωπίσει τις άμεσες προκλήσεις και πόσο διάστημα θα χρειαστείτε για να παρουσιάσετε τον Ολυμπιακό που θέλετε;

Έχω μεγάλη εμπειρία σε πολλές ομάδες και σε πολλά και διάφορα πρωταθλήματα. Επομένως το μόνο σίγουρο είναι ότι οι αλλαγές πρέπει να γίνουν χθες. Πρέπει να γίνουν πολύ σύντομα, αλλά το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να κερδίσουμε τον αγώνα της Κυριακής. Αυτός είναι ο πρώτος στόχος.

Ποια στοιχεία θα έχει ο Ολυμπιακός του Καρβαγιάλ;

Πριν αρχίσω, εύχομαι καλή συνέχεια στον Ντιέγκο Μαρτίνεθ. Προφανώς και έχουμε σκοπό να κάνουμε κάποιες αλλαγές και να αποκτήσει ένα στυλ παιχνιδιού που θέλουμε να αποκτήσει και θα το αποκτήσει. Όλα αυτά χρειάζονται χρόνο. Καθώς η ομάδα χτίζεται, αυτή η ομάδα θα πρέπει να κερδίζει. Σίγουρα θα γίνουν κάποιες αλλαγές μέσα στην εβδομάδα για να κερδίσουμε τον προσεχή αγώνα και από τις επόμενες κι άλλες αλλαγές για να συνεχίσουμε με νίκες. Οι ομάδες που προπονώ είναι ομάδες που είναι συνεχώς στην επίθεση και πετυχαίνουν πολλά γκολ, που αμύνονται πολύ καλά και οι παίκτες των ομάδων διανύουν την καλύτερη εποχή της καριέρας του. Οπότε αυτό επιθυμούμε και για τον Ολυμπιακό. Να παίζουμε καλά, ο κόσμος να είναι ευχαριστημένος από το θέαμα, να βάζουμε πολλά γκολ και να έχουμε καλή αμυντική λειτουργία. Θέλουμε όλοι οι παίκτες να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό και να περάσουν στον Ολυμπιακό την καλύτερη φάση της καριέρας τους.

Ποια στοιχεία μπορείτε να φέρετε στον Ολυμπιακό έχοντας θητεύσει στην Αγγλία;

Είναι αλήθεια ότι μετά την Αγγλία άλλαξε η νοοτροπία μας. Το παιχνίδι έγινε πιο ελκυστικό και το αποτέλεσμα πιο ικανοποιητικό για τους φιλάθλους.

Με βάση την εικόνα που έχετε έως τώρα, ποια στοιχεία θέλετε να αλλάξετε;

Η προτεραιότητα είναι να ενώσουμε την ομάδα. Να είναι ενωμένοι στην επίθεση όλοι μαζί, στην άμυνα όλοι μαζί. Να είμαστε όλοι μαζί όπως και οι οπαδοί. Όταν ενωθούμε μπορούμε να γίνουμε μία μεγάλη δύναμη και αυτή τη δύναμη θα εκμεταλλευτούμε για να μας οδηγήσει στον τίτλο».

Στη συνέχεια τον Πορτογάλο τεχνικό παρουσίασε ο συμπατριώτης του και νέος αθλητικός διευθυντής, Πέδρο Άλβες: «Είναι μία ιδιαίτερη στιγμή για εμένα γιατί καλωσορίζω έναν προπονητή, τον κύριο Καρβαγιάλ, τον οποίο πιστεύω και τον οποίο γνωρίζω εξίσου καλά. Εύχομαι καλή επιτυχία στον ίδιο και τους συνεργάτες του. Καταλαβαίνετε ότι η επιλογή του κύριου Καρβαγιάλ είναι κυρίως δική μου. Όταν ο πρόεδρος μού ανέθεσε να προτείνω προπονητή, ήταν ο πρώτος άνθρωπος που σκέφτηκα γιατί τον γνωρίζω καλά και πιστεύω ότι μπορεί να ανταποκριθεί καλά στη μεγάλη πίεση που απαιτείται. Είναι ένας άνθρωπος που γνωρίζει από πίεση και όταν με εμπιστεύτηκε ο πρόεδρος, ήταν ο πρώτος που σκέφτηκα ότι μπορεί να τα καταφέρει».

Πέδρο Άλβες: «Στόχος η επιστροφή στους τίτλους»

Ο Πέδρο Άλβες είναι κι επίσημα από την Τρίτη (5/12) αθλητικός διευθυντής του Ολυμπιακού, με τους ερυθρόλευκους να τον παρουσιάζουν στο Γ. Καραϊσκάκης.

Τον νέο αθλητικό διευθυντή του Ολυμπιακού, Πέδρο Άλβες, παρουσίασε ο Κριστιάν Καρεμπέ

Κατά την παρουσίασή του ως νέος αθλητικός διευθυντής δήλωσε μεταξύ άλλων πως κανείς δεν μπορεί να είναι πάνω από την όμαδα, ούτε ο ίδιος, ούτε ο Κοδρόν, ούτε ο εκάστοτε προπονητής και τόνισε πως στόχος είναι η επιστροφή των ερυθρόλευκων στους τίτλους και το Champions League.

Τον νέο αθλητικό διευθυντή παρουσίασε ο Κριστιάν Καρεμπέ που είπε αρχικά:

Καλησπέρα σε όλους. Βρισκόμαστε εδώ για να παρουσιάσουμε τον Πέδρο Άλβες. Τον καλωσορίζουμε στην οικογένεια του Ολυμπιακού. Ήταν υπεύθυνος σκάουτινγκ στην Μπράγκα και μετά αθλητικός διευθυντής στην Εστορίλ”.

Ο 40χρονος Πορτογάλος πήρε το λόγο και ανέφερε αρχικά:

“Ευχαριστώ τον πρόεδρο που μου δίνει τη δυνατότητα να δουλέψω στην καλύτερη ομάδα της Ελλάδας. Τον Κριστιάν Καρεμπέ γιατί από τη μέρα που ήρθα δεν έχει σταματήσει να μου δείχνει το μεγαλείο του συλλόγου. Και τους Αντόνιο Κορδόν και Χοσέ Ιγκνάθιο για το πόσο με έχουν βοηθήσει να γνωρίσω τους παίκτες και το σύλλογο μας.

Θα σας πω δύο λόγια για μένα. Είμαι ομαδικός άνθρωπος, μου αρέσει να συνεργάζομαι με όλους. Είμαι λίγες μέρες στην Ελλάδα αλλά θέλω να γνωριστώ με όλους ώστε όλοι μαζί σαν ομάδα να εργαστούμε για το καλύτερο του συλλόγου.

Καθώς μιλούσα με τον Κώστα (σ.σ. Καραπαππά) χρησιμοποιήσαμε πολλές φορές τη λέξη οικογένεια, η ευθύνη είναι μεγάλη και ανυπομονώ να εργαστώ και να προετοιμάσουμε τη συνέχεια μας. Και θέλω να γίνω μέλος της οικογένειας του Ολυμπιακού και να προσφέρω όσα περισσότερα μπορώ”.

Θα μας αναλύσετε λίγο τη φιλοσοφία σας και τη συνεργασία που είχατε ήδη με τους κ. Κοδρόν και Ιγκνάθιο;

“Θέλω να σας πω πως εμπιστεύομαι απόλυτα και τους δύο γιατί τους ξέρω από παλιά γιατί ως υπεύθυνος της Μπράγκα είχα συνεργαστεί με τον κ. Ιγκνάθιο και ξέρω τον τρόπο δουλειάς του. Μπορεί ο κ. Κορδόν να μην είναι καθημερινά μαζί μας αλλά θα συνεργαζόμαστε στενά, θέλουμε να εκμεταλευτούμε τη μεγάλη εμπειρία που έχει ως τεχνικός διευθυντής και με έναν ξεκάθαρο και καθαρό τρόπο να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας.

Όσο για τη διαδικασία που θα ακολουθήσουμε φυσικά και πρέπει κάτι να αλλάξουμε. Γιατί ο Ολυμπιακός δεν βρίσκεται στην πρώτη θέση που πρέπει να είναι. Οπότε θα αλλάξουμε πράγματα. Θα κοιτάξουμε να βρούμε παίκτες που ταιριάζουν στην ομάδα, να έρθουν και να ενσωματωθούν το δυνατόν γρηγορότερα”.

Ποιο ήταν το βασικό ζητούμενο του κ. Μαρινάκη στις επαφές που είχατε:

“Μια πολύ όμορφη συνάντηση και αυτό που συζητήσαμε ήταν το μεγαλείο του συλλόγου που πρέπει να επιστρέψει στην κορυφή και πως θα γίνει αυτό. Στη συνέχεια μιλήσαμε για το ότι ο κ. Κορδόν θα προωθηθεί σε μια άλλη θέση. Δεν δουλεύουμε για τον καινούριο προπονητή, ούτε για τον κ. Άλβες αλλά για τον Ολυμπιακό. Για να πάει ξανά στην κορυφή, να πάρει το πρωτάθλημα και να επιστρέψει στην κορυφή και τους ομίλους του Champions League”.

Έχετε υπόψιν την πίεση που υπάρχει στον Ολυμπιακό και την ανάγκη για αποτελέσματα;

“Είναι προφανές πως αν τα πράγματα ήταν καλά δεν θα είχαμε αυτή την αλλαγή. Αν δεν πίστευα πως μπορώ να βελτιώσω τα πράγματα δεν θα ήμουν εδώ. Η πίεση είναι μέρος του επαγγέλματος μας. Πρέπει να έχουμε ψυχραιμία, ηρεμία και να δώσουμε στην ομάδα μια άμεση λύση. Θα δούμε ποιες είναι οι άμεσες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο ρόστερ όμως όλα θα γίνουν με επαγγελματισμό και ηρεμία”.

Μιλήσατε για νέους ποδοσφαιριστές έχετε αξιολογήσει ήδη πόσους και σε ποιες θέσεις πρέπει να υπάρξει ενίσχυση;

“Μιας και είμαι μόνο λίγες μέρες δεν θα μπορούσα να σας πω δημόσια τι θέλουμε καθώς καλά-καλά δεν έχω γνωρίσει όλη την ομάδα. Βρισκόμαστε στην αγορά και ελέγχουμε τις πιθανότητες. Θα μιλήσουμε πρώτα με τους ανθρώπους μέσα στην ομάδα και συνέχεια σε εσάς. Έχουμε κάποιες μέρες για να πάρουμε τις τελικές μας επιλογές”.

Ποια ήταν η πρώτη σας σκέψη όταν σας “χτύπησε” την πόρτα ο Ολυμπιακός; Μιλήσατε με ανθρώπους στην Πορτογαλία που έχουν εργαστεί στο σύλλογο;

“Είναι δύσκολο κάποιος να αρνηθεί μια πρόταση από έναν τόσο μεγάλο σύλλογο όπως ο Ολυμπιακός. Έχω μιλήσει με αρκετούς και δη τους προπονητές που έχουν δουλέψει εδώ και μου είπαν τα καλύτερα για την ομάδα αλλά και κάποια αρνητικά, όπως η πίεση αλλά όταν ακούει κάποιος για αυτή την ομάδα το μόνο που θέλει είναι να βοηθήσει”.

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός 

«Η ΠΑΕ Ολυμπιακός ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας της με τον Πορτογάλο προπονητή, Κάρλος Καρβαγιάλ.

Γεννήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 1965 στη Μπράγκα και αφού ως ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε ως κεντρικός αμυντικός σε περισσότερα από 190 παιχνίδια στην πρώτη κατηγορία της Πορτογαλίας, ξεκίνησε την προπονητική του θητεία το 1998, στην Espinho. Ακολούθησαν οι Freamunde, Vizela, Aves και το 2022 η Leixões, ομάδα τρίτης κατηγορίας, με την οποία έφτασε έως τον τελικό του Κυπέλλου και σε πρόκριση στο UEFA Cup. Το 2003 οδήγησε σε άνοδο τη Vitória Setúbal.

Αφού πέρασε από Belenenses, Braga και Beira-Mar, το καλοκαίρι του 2007 επέστρεψε στη Vitória Setúbal καθοδηγώντας τη στην έκτη θέση του πρωταθλήματος, στην πρόκριση στο UEFA Cup και στην κατάκτηση του League Cup, διαθέτοντας μάλιστα εκείνη τη σεζόν μία από τις καλύτερες αμυντικές επιδόσεις στην Ευρώπη.

Το 2008 υπέγραψε στον Αστέρα Τρίπολης, για να ακολουθήσει η Marítimo, η Sporting CP και εν συνεχεία η Besiktas και η Istanbul Basaksehir στην Τουρκία.

Τον Ιούνιο του 2015 ανέλαβε τα ηνία της Sheffield Wednesday, με την οποία έφτασε έως τον τελικό των play-off για την άνοδο στην Premier League. Τον Μάιο του 2017 οδήγησε εκ νέου τη Sheffield στα play-off για τον προβιβασμό και τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους προσελήφθη στη Swansea, η οποία συμμετείχε στην Premier League.

Το καλοκαίρι του 2019 επέστρεψε στην πατρίδα του για λογαριασμό της Rio Ave, με την οποία συγκέντρωσε τους περισσότερους βαθμούς στην ιστορία της σε επίπεδο πρώτης κατηγορίας, ενώ την οδήγησε στα προκριματικά του Europa League. To 2021 κατέκτησε με τη Braga το Κύπελλο και τη σεζόν 2021-2022 έφτασε μαζί της έως τα προημιτελικά του Europa League.

Το καλοκαίρι του 2022 υπέγραψε στην Al Wahda των ΗΑΕ, ενώ τελευταία του ομάδα ήταν η ισπανική Celta, την οποία κράτησε στη La Liga με την επικράτηση απέναντι στη Barcelona.

Coach, καλώς ώρισες στον Ολυμπιακό!».